-40 derecede bile yapraklarını dökmeyen bu bitki tam bir şifa deposu

Iskandinav ülkelerinde mucize meyve olarak bilinen kekreyemiş, yaban mersini ailesinden geliyor. Ancak ona göre daha küçük, sulu ve tatlı.

Taneli ufak meyveleri olan kekreyemiş içinde bolca vitamin barındırıyor.

Uzmanlar kekreyemişin faydalı olmasının temelinde kekreyemişe kırmızı rengini veren polifenol isimli antioksidan olduğunu savunuyor.

Yağ yakıcı etkisi

İsveç’te yapılan araştırmada kekreyemişin yağ yakıcı özelliği olduğu ortaya çıktı. Buna göre kekreyemiş meyvesinin karaciğerdeki yağlanmayı giderdiği belirtildi. Yapılan deneyde kişilere günde bir avuç kekreyemiş verildi. Araştırmada, kişiler 3 bölüme ayrıldı. Bir gruba ahududu, bir gruba yaban mersini diğer gruba da kekreyemiş verildi. Üç ayın ardından kekreyemiş verilen grubun en iyi sonuçları gösterdiği tespit edildi. Yüksek yağlı besinler tüketmelerine rağmen kilolarında bir artış gözlenmedi.

Reklam
Reklam

Kanseri tedavi edici etkisi

Aynı zamanda kekreyemişin içerisinde bulunan antioksidanlar kanseri engelleyerek serbest radikallerin gelişimini engelliyor.

A, B ve C vitaminleri dışında potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içeren kekreyemiş adeta doğal bir ilaç.

- 40 derece bile yapraklarını dökmüyor

İskandinav ülkeleri başta olmak üzere Rusya ve Ukrayna gibi soğuk ülkelerde de bulunan kekreyemiş, karla kaplı bozkırlarda yetişebilen ve düşük sıcaklıklara son derece dayanıklı bir meyve. -40 derecede bile yapraklarını dökmüyor ve donun etkisinden kar altında kalarak korunuyor.