40 Yıl Sonra Köylerine Döndüler

Milli ve Üzerek Aileleri, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar'ın barış için araya girmesi ile barıştı.

1980 yıllarındaki terör olaylarında kendi köyleri olan Tutumlu’yu terk eden ve ardından aralarında köylerine terör gelmesin diye yerleşmeleri nedeniyle husumet başlayan Üzerek ve Milli aileleri arasında yıllar sonra barış sağlandı. Bugüne kadar birçok kanaat önderi ve aşiretlerin barış için aracı olmasına rağmen bir türlü barışamayan Milli ve Üzerek aileleri, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar’ın barış için araya girmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Vali Celalettin Güvenç’in barışı sağlaması ile Ahmet Milli ve İhsan Üzerek'in el sıkışması ile barıştı.

Reklam
Reklam

Bir kere zalim olacağımıza, yüz bin kere mazlum olalım.

Tutumlu köyündeki barışta bir konuşma yapan ve barışı sağlayan Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, günün mazlumlarının zalimlik yolunda ilerlemeye başladığını söyledi. Kürt halkının huzurunu bozmaya çalışanları nefret ve lanet ile kınayan Milletvekili Gülpınar, Kürt halkının huzurunu bozmaya çalışanları Adillerin adiline, intikam alıcıların en hayırlısı Yüce Allah’a havale etti. Hiçbir mazlumiyetin, insana zulüm yapma hakkını veremeyeceğini belirten Gülpınar ‘Bir kere zalim olacağımıza, yüz bin kere mazlum olalım’ dedi. Yaptığı konuşma ile yoğun alkış alan Gülpınar ‘Allah kimseyi mazlum durumuna düşürmesin ama eğer tercih durumunda kalacaksak zalim olacağımıza mazlum olalım. Allah’ın izni ile barış ile sulh ile halledilmeyecek hiçbir mesele yok. Barış ve sulh ile elde edeceğiniz bir gram altın savaş ile silah ile elde edeceğiniz Dünya’nın bütün hazinelerine bedeldir. Bu toprakların barışa ihtiyacı var. Bu barışa vesile olmamı nasip eden yüce kudretin önünde eğiliyorum, kendisine sonsuz defa hamd ediyorum.’ Dedi.

Reklam
Reklam

Kavga çıkarmak kolay, barışı sağlamak zor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’te yaptığı konuşma da barış sağlanan bu günün Şanlıurfa ve Siverek için çok önemli bir gün olduğunu belirterek ‘Burada bu tablonun oluşmasına vesile olan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. Burada bugün yaşanan bu tablo, doğru da, hakta, barışta buluşma tablosudur.’ Dedi. Adı barış olan bir dinin mensupları olduklarını ifade eden Bakan Çelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi; ‘Ufak bir kıvılcım ile olmadık işlere yol açan kavgayı çıkartmak kolay, zor olan barışı sağlamak, zor olan barışmak. Barışmak Dünya’nın en şerefli işi, huzura açılan kapıdır. İnsanlığın yarışı barışla olmalıdır. Her iki ailenin önderleri, barış için yarıştığınız için sizleri tebrik ediyor, kutluyorum. Şanlıurfa, Siverek bütünüyle kadim bir şehir. Şanlıurfa ve Siverek’e barış, kardeşlik yakışır. Şanlıurfa bölge ye değil, Türkiye’ye örnek olacak özelliklere sahiptir. Burada Milli ve Üzerek aileleri üzerlerine düşeni yaptılar. Barışı bozmak isteyenler dış güçler. Barışımızı bozmak, huzurumuzu kaçırmak istiyorlar. Ülkemizde yaşanan bu kavgalar Milletimizin kavgaları değildir. ‘ dedi.

Reklam
Reklam

İnadına barış, inadına kardeşlik.

Barışın sağlanması için emek sarf eden Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise, Allah’tan memleketin ganimetini güzel eylemesi ve kin ve intikam duyguları ile dolu olanları da ıslah eylemesi dileğinde bulundu. Vali Güvenç Ramazan ayında yaşanan olaylar ile Ülke’deki Kürt ve Türk analarını ağlatıldığına dikkat çekti. Güvenç konuşmasında şunları kaydetti; ‘Arap analarını hala sınırda ağlatıyorlar. Allah bunları ıslah eylesin. Biz ise bugün dün olduğu barış, kardeşlik ve akan kanın durması için burada bulunuyoruz. Milletimizin emrindeyiz. İnadına barış, kardeşlik ve huzur diyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde bütün sorunlarımızı aşacağız. Bugün burada 40 yıllık bir sorunu çözüyoruz. Siverek bütün kardeşlerimize yeter. Bölüşemeyeceğimiz bir şey yok. Devrimiz artık barış, kardeşlik, insanlık devridir. Burada barışa katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.’ Şeklinde konuştu.

40 yıl sonra mezarları ziyaret ettiler.

Barışın sağlanmasının ardından 40 yıl sonra köylerine dönen Milli ailesi mensupları, köyde ailelerine ait olan mezarları ziyaret ederek, Fatiha okudular. İlk kez köylerine gelen Milli ailesi köylerine olan hasreti giderdiler.

Reklam
Reklam

Resmi erkan ve vatandaşlardan yoğun katılım.

Siverek ilçesinin tutumlu köyüne Şanlıurfa Resmi erkanı ve vatandaşlardan da yoğun katılım gerçekleşti. Şanlıurfa Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Jandarma Alay Komutanı Albay Emin Dursun, Şanlıurfa İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, Siverek Kaymakamı Hamza Erkal, Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tahiroğlu, İlçe Belediye Başkanları, Kanaat önderleri, Aşiret Liderleri, mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: