41. yılda Berlin Duvarı'nın acı bilançosu

BERLİN (İHA) - Bir zamanlar 2 Almanya'yı ayıran ve 2 ayrı dünya arasında dikili olduğu yıllar boyunca üzerinde yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Berlin Duvarı'nın inşasının 41. yıldönümü bugün. Sınırlarda yaşamını yitirenlerle ilgili çalışan bir organizasyon olan "13 Ağustos" grubu, bugünün anısına, sınırların acı bilançosunu açıkladı.

Bugün Berlin Duvarı'nın inşa edilişinin 41. yıldönümü. İki Almanya birleşmeden önce doğudan batıya geçişi sağlayan Berlin Duvarı'nı tırmanan onlarca insan yaşamını yitirdi. Bugün de Almanya'nın sınırlarında yaşamını yitiren insanlar var ama rakamlar eskiyle kıyaslanamayacak kadar düşük. Sınırda ölen insanlara ve yakınlarına yardım etmek amacıyla kurulan "13 Ağustos" isimli grup, Berlin Duvarı'nı geçmek isterken ölenlerin yakınlarının katıldığı bir toplantıda bugüne dek Almanya'nın sınırlarında yaşamını yitirenlerle ilgili istatistiği açıkladı. Grup toplantıda Doğu Berlin'den batıya kaçmak isterken ölenlerin yanı sıra, kaçarken yakalanan, gözetim altındayken ölen ya da politik baskı yüzünden intihar eden insanlarla ilgili bilgilere de yer verdi.

Reklam
Reklam

13 Ağustos organizasyonunun yönetim kurulundan Alexandra Hildebrandt, Alman sınırlarında yaşamını yitirenlerle ilgili istatistiği açıkladığında, "Bu çok üzücü bir bilanço" yorumunu yapıyor. Organizasyonun yaptığı araştırmalara göre 1946 yılından 1989 yılı Kasım ayına kadar Almanya'nın sınırlarında yaşamını yitirenlerin sayısı 985. 13 Ağustos grubu, bu rakamın 1000 olduğunu savunuyor. Sınırlardan kaçmaya teşebbüs edenler ile kaçarken ölenlerin yakınları, kendilerine tazminat ödenmesini ya da kurban yakını olanlara emekli maaşı ödenmesini talep ediyor. Eski Doğu Almanya'dan kaçma girişiminde bulunanlar yaşadıkları kötü tecrübeleri ömürleri boyunca unutamayacaklarını vurguluyor. Hildebrandtk, "Bu insanlar dinlendiğinde bu trajediyi daha yakından görüyor ve bilincine varıyorsunuz. Eski Doğu Almanya'da gözaltında tutulan ve hala hayatta kalmayı başaranları davet ettik ve çektikleri acıların ne kadar kalıcı olduğunu gördük. Bizler bu insanların yanında olmalıyız" diye konuşuyor.

"KURBANLAR İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR" Yıllarca acı çeken bu insanlardan biri de Irmgard Bittner. Oğlu Michael Bittner 1986 yılında 3 metrelik Berlin Duvarı'nı tırmanmaya çalışmak isterken 25 yaşındayken hayata veda etmiş. Bittner sınırdaki iki askerin 31 kurşununa maruz kalmış. Bittner'in annesi Irmgard Bittner acısıyla yıllardır baş başa. Oğul Bittner'in nereye gömüldüğünü bilen yok. Anne Bittner bugüne kadar tazminat alamadığı için şikayetçi:

Reklam
Reklam

"Şu an iktidarda olan hükümet, kurbanlar için hiçbir şey yapmadı. Bana tazminat alabileceğimi bile bir gazeteci söyledi. Bunu da oğlumun ölümünden 13 yıl sonra öğrendim."

13 Ağustos grubu konuyla ilgili daha geniş kapsamlı araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor. Bugüne değin oluşturulan ve sınırlarda ölenlerle ilgili
araştırmalar yürüten makamlar çalışmalarının sonuçlarını açıklayamadan dağıtıldı. 13 Ağustos grubu bu nedenden ötürü insanlığa yönelik işlenen ihlalleri gün yüzüne çıkarmayı kendine amaç edinmiş. Organizasyonun Yönetim Kurulu'ndan Rainer Hildebrandt gerçeklerin açığa çıkması için geç kalınmadığının altını çiziyor. Grubun sınırlarda ölenlerle ilgili olarak elinde bulunan rakamlar yetkili diğer makamlarla çelişiyor. Çünkü grubun istatistiklerinde yalnızca sınırlarda öldürülen kurbanlar değil, aynı zamanda sınırlarda kaza yapan ya da intihar eden insanlar da yer alıyor.