45 yıllık erozyon mücadelesi

KONYA (İHA) - Konya'nın Karapınar ilçesinde 1962 yılında Toprak Su Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan erozyonla mücadele çalışması, 45 yıllık geçmişiyle dünyada örnek olarak gösteriliyor.

Türkiye'de uygulanan erozyon önleme projelerinin en büyük ve en başarılısının "Karapınar Erozyon Önleme Sahası" olduğunu bildiren yetkililer, "Bu konuda dünyanın en büyük 10 projesinden biridir. Tarım teşkilatı, 1962-1970 yılları arasındaki çalışmaları sonucunda Konya Karapınar'daki erozyon sahalarını çöl nitelikli arazide üretim yapılabilir hale getirmiştir. Karapınar'da edinilen tecrübeler, hem ülkemizde hem de dünyada gerçekleşecek benzer mücadelelere yol gösterecek, ışık tutacak hale gelmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

2006 yılından itibaren Karapınar'da erozyonla mücadele çalışmalarında görev alan Tema Vakfı Proje Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, bu projeyi birçok ülkede tanıtmaya başladıklarını ve başarılı bir sonuç elde edildiğini söyledi. Karapınar erozyonla mücadele projesinin koordinatörlüğünü yürüten İsfendiyaroğlu, "1960'lı yıllarda şiddetli rüzgar erozyonu hayatı felç etmiş, yaşanılmaz hale getirmiştir. Erozyonla mücadele 1962 yılında Toprak Su Genel Müdürlüğü tarafından başlatılmıştır. İlk önce 160 bin dekarlık saha tel çit ile çevrilerek kontrol altına alınıp, bu sahada erozyonu önleyici çalışmalar hayata geçirilmiş ve bugüne kadar sürdürülmüştür" diye konuştu.

"ÜLKELER PROJEMİZİ İNCELİYOR" TEMA Vakfı olarak 2006 yılı Eylül ayında Karapınar'dan Dünyaya Çölleşme Çağrısı Projesi'ni başlatarak harekete geçtiklerini kaydeden İsfendiyaroğlu, şöyle devam etti:
"Proje, Çukurova Üniversitesi ve Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü ortaklığıyla yürütülüyor. Proje kapsamında kurak bölgedeki erozyonla mücadele çalışmasının ardından bitki örtüsü ve topraktaki değişimler hakkında değerlendirmelere başladık. Bu değişimlerin küresel iklim değişikliğiyle analitik bağı ortaya konularak, uzun vadeli izleme ve arazi yönetimi planları geliştirildi. Proje kapsamında uluslararası bir sivil toplum ağı kurularak, benzer coğrafyalarda çölleşmeyle ilgili benzer sorunları yaşayan ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının destek vermesi için şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda diğer arkadaşlarımız, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Tunus, Azerbaycan, İran, Lübnan, Libya gibi ülkelerde projemizi tanıtıyor. Bu örgütlenmenin, çölleşme odaklı veri ve tecrübe paylaşımıyla geniş bir coğrafyada mücadelenin yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Çölleşme projesi sayesinde Türkiye ve dünya çölleşmekten kurtulabilir."

Reklam
Reklam

"PROJE 1 YIL SONRA TAMAMLANACAK" Yarım milyon dolar hibe edilen Mitsui ve TEMA işbirliği ile uygulanmaya başlayan projenin amacıyla ilgili bilgi veren Tema Vakfı Konya Temsilcisi Namık Ceylan ise, "Amacımız, 1960'lı yıllarda Toprak Su Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri tarafından yürütülen ve başarılı sonuçlar alınan erozyonla mücadele projesinin günümüze ulaşan sonuçlarını araştırmak ve belirlemek. Projenin diğer amaçları ise; köylülerin katılımcılığı esas alınarak iki köyde kuru tarım ve mera ıslahı odaklı kırsal kalkınma projelerini kurulacak uluslararası iletişim ağı ile dünyayla paylaşmak, projenin sürdürülebilirliğini ve tekrarlanabilirliğini sağlamak. 1 yıldır devam eden Karapınar'dan Dünyaya Çölleşme Çağrısı Projesi 1 yıl sonra tamamlanacak. Proje kapsamında sağlanan bulgular düzenlenecek toplantılarda bilim adamları, akademisyenlerle paylaşılarak yeni analizler ortaya çıkarılacaktır" şeklinde konuştu.