477 Yıllık Mesir Geleneği Için Hazırlıklar Sürüyor

- MANİSA'da 477 yıldır kadınların ellerinden çıkan şifalı mesir macunları, bu yıl da saçım için hazırlanmaya başlandı. 15 kadın, 30

- MANİSA'da 477 yıldır kadınların ellerinden çıkan şifalı mesir macunları, bu yıl da saçım için hazırlanmaya başlandı. 15 kadın, 30 Nisan'da saçılacak 5 ton mesir macununu yetiştirmek için gece-gündüz çalışıyor.
Manisa'da bu yıl 477'inci kez düzenlenecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 24- 30 Nisan arasında yapılacak. Festivalde 5 ton mesir macunu, Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak. 477'inci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde saçılacak mesirlerin hazırlanmasına başlandı. Manisa'yı Mesir Tanıtma ve Turizm Derneği'nin atölyesinde 15 kadın, şifalı macunları üretiyor. 477 yıllık geleneği sürdüren kadınlar, şifa saçan macunları geleneksel yöntemlerle yapıp, saçıma hazır hale getiriyor.
SAÇIM NOKTALARI ÇOĞALTILACAK
Mesir festivalinin heyecanını yaşadıklarını belirten Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl da 5 ton mesir macununun saçılacağını söyledi. 30 Nisan'da saçımı yapılacak mesir macunlarının duasının da okunacağını kaydeden Tanık, "Mesir macunları yıllardır kadınlarımız tarafından yapılıyor. Geleneği kadınlar sürdürüyor. 1 ay boyunca gece gündüz şifalı mesirleri hazırlamak için çalışıyorlar. Bu yıl Sultan Camii'nde saçım noktalarını çoğaltıyoruz. 45 noktadan şifalı macunlar halka saçılacak" dedi.
30 Nisan'daki saçım için gece gündüz çalıştıklarını anlatan kadınlar da geleneği sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Bir ay boyunca 5 ton mesiri üreteceklerini ifade eden kadınlar, gece saatlerine kadar çalıştıklarını söyledi.
'HASTALIKLARDAN KORUYOR'
13 yıldır mesir macunu yapan Fatma Suna, şeker ve suyu kaynattıktan sonra macunu 1 gün dinlendirdiklerini, ardından 41 çeşit baharatla buluştuğunu anlattı. Festival için daha fazla çalıştıklarını söyleyen Suna şöyle konuştu:
"Mesir macunları tek tek kesilip ardından paketlenmesi için kadınların önüne gidiyor. Şifalı mesir macunlarını 6 renkteki kağıtlarla sarıyoruz. 15 kadın, halka şifa olsun diyerek saçım törenine hazırlıyor. Ben 13 yıldır bu işi yapıyorum. 41 çeşit baharatımız tamamen doğal. Gece-gündüz saçım mesirleri yetiştirmek için çalışıyoruz. Mesir macunları pek çok şeye iyi geliyor. Biz kendimiz de mesir macunlarını tüketiyoruz. Hastalıklardan koruyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: