4A, 4B, 4C 'Ne zaman emekli olabilirim' hesaplaması

Ne zaman emekli olabilirim uygulamasını kullanarak emekli olunacak yaşı hesaplamak mümkün. 4A, 4B, 4C farketmeksizin emeklilik yaşını hesaplama haberimizde.

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışmakta olan her birey emekli olabilmek için bazı koşulları yerine getirmek zorundadır. Emekli olabilmeniz için belirli oranlarda prim yatırmanız, sigortalı olarak belirli bir kurumda istenilen süre zarfında hizmet vermeniz ve gereken yaşı doldurmanız gerekmektedir. Ancak buna rağmen bazı kişiler yaş sorunu ile ilgili sorunlar yaşamaktadırlar. Bu kapsamda ise kişiler erken emekli olmaktadırlar.
Erken emeklilik içinde yapılması gerekenler bazı koşullar bulunmaktadır. erken emeklilik için kişiler alacak oldukları emekli maaşlarından belirli oranda kesintiyi kabul etmelidirler. Erken emekli olabilmek için 1999 yılından önce, sigortalı olarak işe başlamaları gerekmektedir. Maaşlarından da %5'lik kesintiyi kabul etmeleri gerekmektedir.

Reklam
Reklam

[

****](https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/)

[

****](https://uyg.sgk.gov.tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.do)

[

****](https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/)

Erkekler için erken emeklilik koşulları askerlik borçlanması ile mümkün olmaktadır. Bayanlar için ise doğum borçlanması ile erken emeklilik imkanı bulunmaktadır. Askerlik şartıyla emekli olabilme şartları; prim gün sayısı ve sigortalılık sürenizi doldurmaktır. Ardından erkekler yaşlarını beklenmek yerine, askerlik yapmış oldukları süreyi hesaplayarak, bu süreyi borçlanarak emeklilik yaşlarını erkene çekme imkanına sahiptirler. Sigortalı olarak işe başlama tarihiniz ve askerlik yapmış olduğunuz süreniz oldukça önemlidir. Askerlik yapmış olduğunuz zaman prim ödemeniz olmadığı için bu zamanı sonrasında borçlanarak ödeyerek, emeklilik yaşınızı bir yıl geri almış olmaktasınız.
Sigorta girişlerini askerliğinden önce yaptıran erkekler ise erken emeklilikten yararlanamamaktadır. Ancak borçlanma sürelerini değiştirebilmektedirler. Bu kapsamda da yine erken emeklilik söz konusu olacaktır.

Reklam
Reklam

Doğum borçlanması ile erken emeklilik koşullarında ise, yaş ve prim gün sayısına göre bayanlarda emeklilik durumları farklılıklar göstermektedir.

Kadınlar için erken emeklilik için 8 eylül 1999 tarihinden önce işe başlamış olan bayanlar için ve bu tarihten önce doğum yaparlarsa, borçlanma ile yaş hadlerini öne almaları mümkün olacaktır. Ancak bu tarihte işe başlamış ve doğumlarını bu tarihten sonra yapmış olanlar için emeklilik yaşı aynı olmaktadır.

Bu tarihten sonra işe başlayanlarda ise, doğum borçlanması ile erken emeklilik durumları söz konusu olmamaktadır. Bayanlar normal şartlarda 58 yaşında emekli olabilmektedirler.

Erken emeklilik konusunun dışında bireylerin bir diğer merak ettiği konu ise, diğer koşulların sağlanması ile birlikte ne zaman emekli olabilecekleridir. Ne zaman emekli olurum sorusunun yanıtı için Sosyal Güvenlik Kurumu online hizmetleri ile bireylerimize bu durumu hesaplama olanağını tanımıştır. Ne zaman emekli olabileceğinizi bu SGK uygulamasını kullanarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Ne zaman emekli olabileceğinizi bağlı olduğunuz kuruma göre yapmanız gerekmektedir. Bu kapsamda SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi kurumlardan işlemlerinizi ayrı ayrı yapmanız gerekmektedir. ne zaman emekli olabilirim sorusunun cevabını 2 farklı şekilde öğrenebilirsiniz. Bunlardan birisi herhangi bir şifreye ihtiyaç duymadan yapacak olduğunuz işlemken bir diğeri ise e-devlet sistemi üzerinden yapacak olduğunuz işlemdir. Her 2 yoldan da bu sorunun cevabını nasıl alacağınızı yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz bilgiler sayesinde edinebilirsiniz.

SSK'lı vatandaşlarımızın ne zaman emekli olurum hesaplaması için yapması gerekenler ise, cinsiyetiniz, doğum tarihiniz, hizmete başlama tarihiniz, maluliyetiniz var mı, erken yaşlanma var mı, SSK prim ödeme gün sayınız, diğer sandıklara ait gün sayınız, askerlik\sanatçı gün sayınız, fiili gün sayınız, yurtdışı gün sayınız, 3600 günü doldurduğunuz tarih gibi bilgilerinizin girişlerinizi yapmanızdır. Bu bilgi girişlerinizi tamamladıktan sonra SSK ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

BAĞ-KUR'lu olan vatandaşlarımız için; Emeklilik türü, cinsiyet, doğum tarihi gibi bilgilerinize ek olarak, özel durum bilgileriniz olan maluliyet durumunuz ve derecesi, erken yaşlanma durumunuz ve bakıma muhtaç malul çocuk bilginiz girmeniz gerekmektedir. Sadece yurtdışı borçlanması ile emekli olmak isterseniz sistemde ilgili yeri işaretleyiniz.
Emekli Sandığına bağlı olan kişiler; doğum tarihinizi, cinsiyetinizi, hizmete başlama ve bitiş tarih bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu gerçekleştirmiş olduğunuz adımlarınızdan sonra, Emekli Sandığına bağlı olan vatandaşlarımız için ne zaman emekli olabileceklerini öğrenmeleri için sorgulama yapabilirsiniz.

Bir diğer seçenek ise, E-Devlet sistemi üzerinden yapacak olduğunuz sorgulamadır. Bunun için ilk olarak e-devlet şifrenizi edinmeniz gerekmektedir. Şifrenizi herhangi bir PTT şubesinden 2 tl karşılığında edinebilirsiniz. Ardından E-devlet sisteminden ilk olarak 'Kimliğimi Şimdi Doğrula' butonuna basmanız gerekmektedir. Ardından değişen ekran ile birlikte TC kimlik numaranızı girmeniz ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Sonrasında bilgilerinizi girmeniz ile ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam