4/C’liler yargıya sığındı

TÜİK’de 4/C statüsünde 10 yıldır sözleşmeli personel olarak çalışan işçiler, Ocak ayında yenilenmesi gereken hizmet sözleşmeleri yenilenmediği için işsiz kaldı.

ANKARA (ANKA) – Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) 10 yıldır sözleşmeli personel olarak görev yapan iki 4/C’li çalışan, Ocak ayında yenilenmesi gereken hizmet sözleşmelerinin gerekçesiz bir şekilde yenilenmeyerek çalışma ilişkilerinin sona erdirilmesi üzerine, davalı idare işleminin yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu’nda (HAKSEN) örgütlü iki çalışan, davalı TÜİK’de10 yıldan bu yana 657 sayılı yasanın 4/C bendine dayalı olarak çalışıyordu. Ancak kurumda anketörlük görevi yürüten personel, idare ile aralarında Ocak ayında imzalanması gereken hizmet sözleşmesi imzalanmadığı için işsiz kaldı. Sendika tarafından açılan davada idare işleminin iptali ile çalışanların yoksun kaldığı mali hakların yasal faiziyle birlikte ödenmesi ve dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması istendi. Dava dilekçesinde, personelin 10 yıldır davalı idare bünyesinde kesintisiz bir şekilde çalıştığı vurgulanarak, “Her ne kadar 657 sayılı yasanın 4’üncü maddesinde sözleşmeli personel ihtiyaç üzerine oluşan istihdam olarak tanımlanmışsa da günümüz uygulamasında, yasada belirtilen gerekçelerle sözleşmeli personel istihdamı söz konusu değildir. Bu uygulamalar, asıl düzenleme olan memur istihdamının önüne geçerek istisnailikten asıllığa dönüşmüş, devletin asgari çalışma ilkelerine uyma zorunluluğu taşımaksızın personel istihdamı tesisinin aracı haline gelmiştir. İşçi ve memur istihdamında çalışanların yasal haklarını tanımak durumunda olan devlet, sözleşmeli personel uygulaması ile neredeyse hiçbir hakka sahip olmayan personel ile işlerini yürütmek istemektedir” denildi.

Reklam
Reklam

-“GEREKÇESİZ ŞEKİLDE SÖZLEŞMENİN SONA ERDİRİLMESİ HUKUKA AYKIRI”-

Dava konusu sözleşme yenilememe işlemi nedeniyle çalışanların işsiz kaldığının belirtildiği dava dilekçesinde, çalışma ilişkilerine dair yasal hükümler gereği gerekçesiz bir şekilde sözleşmenin sona erdirilmesinin hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Dilekçede, “Bu açıkça hukuka aykırı işlem nedeniyle işinden yoksun kalan müvekkilin sonradan giderilmesi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara uğradığı açıktır. Bu maddi ve manevi kaybın sonradan giderilmesi mümkün olmayacağından, dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması isteminde bulunma zorunluluğu doğmuştur” ifadelerine yer verildi.

Dava dilekçesinde sözleşme yenilememe yoluyla çalışma ilişkisinin sona erdirilmesine dair davalı idare işleminin iptali istenerek, “Bu hukuka aykırı işlem” nedeniyle çalışanların yoksun kaldığı mali hakların yasal faiziyle birlikte hesaplanarak ödenmesi, dava sonuna kadar yürütmenin durdurulması ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı idareler üzerinde bırakılması talep edildi. (ANKA)

Reklam
Reklam