4D işçi istifa edebilir mi? İstifa eden 4D'li geri dönebilir mi?

Çalışanlar, bulundukları sektöre, çalıştıkları işyerlerine ya da görevlere göre farklı sigorta sınıflarına dahil edilirler. Tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak düzenlenen sigorta türleri, özel sektör, kamu sektörü ya da serbest çalışanların yanı sıra taşeron olarak çalışırken daha sonra kadroya geçen işçileri de kapsar. Peki, 4D'li istifa edebilir mi ya da istifa eden 4D’li geri dönebilir mi?

Sigortalılık kapsamı, Sosyal Güvenlik Kurumunca belirtilen haklara göre çalışanın bulunduğu sektör ya da iş yerine bağlı olarak farklı sigorta türleriyle sınıflandırılmıştır. Yapılan sınıflandırma kapsamında 4A, 4B, 4C sigorta türlerinin yanı sıra 4C sigorta türü de oluşturulmuştur. 4A sigortalılık özel sektörde çalışan kişileri kapsar. 4B sigorta türü serbest meslek çalışanlarına, 4C sigorta türü ise memur olarak kabul edilen kamu personeline yöneliktir. 2018 yılı itibari ile 4D başlığı altında yeni bir sigortalılık türü oluşturulmuştur. 4D işçiler taşeron olarak çalıştıktan sonra çeşitli koşulları yerine getirerek kadroya alınan işçilerdir.

Reklam
Reklam

657 Sayılı Kanun’un hükümleri dışında kalan 4D’li işçi, 4857 sayılı kanunun hükümlerine tabi tutulur. 4D’li işçi olma hakkı kazanan çalışan 657 sayılı memurların tabi olduğu kanunun dışında değerlendirilir. Kamu alanındaki işçilik istifa eden 4D işçisinin istifası halinde devlet memurlarında olduğu şekilde değerlendirilmez. Bir kamu işvereni kendi takdiri ile 4D’li işçiyi doğrudan işe başlatamaz.

İstifa eden 4D’li geri dönebilir mi?

Taşeron olarak çalıştıktan sonra kadroya geçmek için başlıca kurallardan ikisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve on sekiz yaşını doldurmuş olmaktır. Bu koşullara uyan taşeron işçiler, çeşitli kurallar dahilinde kadroya alınabilir. Kadroya alınan işçiler 4D işçi sınıfında değerlendirilir ve sürekli işçi olarak adlandırılır. Sürekli ya da 4D işçiler kanunlar gereğince birçok hakka sahiptir. Eğer bir 4D’li işçi kadroya alındıktan sonra bu türdeki işçiler için ihdas edilen pozisyona yerleştiği halde istifa ederse yerleştirildiği pozisyon hiçbir işleme tabi tutulmadan iptal olur. Böylece istifa eden 4D’li işçinin geri dönebilmesi söz konusu olamaz.

Reklam
Reklam

4D işçi istifa etme hakkına sahiptir. Bir sürekli işçi kamu sektöründe yeniden işçi olarak çalışabilmeleri konusunda ilk kez işçi alımı prosedürüne tabidir. İşçinin iş akdinde disiplin durumu ya da iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı bir durum söz konusu olduğu zaman işveren tarafından sözleşme feshedilebilir. Ayrıca istifa eden bir 4D’li sürekli çalışan, kıdem tazminatına da hak kazanamaz. İşçi, iş sözleşmesini İş Kanunu gereklerine uygun şekilde ve süreli olarak feshetse bile aynı kural geçerlidir. İstifa eden 4D’li işçi tazminat alma hakkından muaf tutulur.

Anahtar Kelimeler: