5 Bin Okulun Oyun Alanında 'Zambak' Açacak

Milli Eğitim Bakanlığı ve Zambak Yayın Grubu işbirliği ile yürütülecek oyun alanları düzenleme projesi ile...

Milli Eğitim Bakanlığı ve Zambak Yayın Grubu işbirliği ile yürütülecek oyun alanları düzenleme projesi ile okul bahçeleri hayat bulacak. Çalışma kapsamında 3 yılda, 5 bin okul bahçesinde öğrencilerin oyun oynayabilmeleri, birlikte hareket etme becerisi, birlikte oyun oynama kültürü kazanmaları için oyun alanları oluşturulacak. Okul bahçelerine unutulmaya yüz tutmuş sek sek oyunu, köşe kapmaca, üçtaş, dokuztaş gibi oyun olanları kurulacak.

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Zambak Yayın Grubu Genel Müdürlüğü ‘Okullar Hayat Olsun Projesi’ işbirliği tanıtım toplantısı düzenledi. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü konferans salonunda yapılan toplantıya Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat ve diğer yetkiler katıldı.

Reklam
Reklam

Okullar Hayat Olsun projesinin 3 Aralık 2011 tarihinde başladığını belirten Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli, “Projenin temel felsefesi bakanlığa bağlı fiziksel ortamlardan sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin, derneklerin ve halkın eğitim öğretim yapılmadığı zamanlarda okulların fiziki imkanlarından teknoloji laboratuarlarından, kütüphanelerinden, spor salonlarından istifade etmesi temeline dayanıyor. Proje fiziki ortamların demokratikleştirilmesi projesidir.” diye konuştu.

Projenin bugüne kadar 6 bin 361 okulda uygulanmaya başlandığını ve 87 Z-Kütüphane’nin yapıldığını vurgulayan Biçerli, "Z-Kütüphanelerimiz çok canlı, cıvıl cıvıl mahalle halkının da gelebileceği mahalle çocukların çalışmaktan zevk alacağı mekanlar haline dönüştü. Bilgisayar laboratuarı ile kütüphaneler birleştirildi ve okulların girişlerine açıldı.2012 yılı kapsamında okullarımızda kütüphanelerde 4 bin 976 kurs açıldı. Bu kurslardan 228 bin 380 kişi yararlandı." dedi.

"YAĞ SATAN, BAL SATAN AMA ADAM SATMAYAN BİR NESLE İHTİYACIMIZ VAR"

Reklam
Reklam

Zambak Grubu ile 5 bin okula oyun alanı çizimi yapılacağını vurgulayan Biçerli şunları söyledi; "Çocuklar çok keyif alarak bu oyun alanlarında oynuyor. Geleneksel çocuk oyunları ile ilgili bir kitap hazırlandı bu bastırılacak. Geçenlerde bir yerde esprili bir laf okuduk. Biz diyor geçmişte yağ satardık, bal satardık ama adam satmazdık. Yine öyle bir nesle ihtiyacımız var. Yağ satan bal satan masum ama adam satmayan bir nesle ihtiyacımız var. Yakan toptan mendil kapmacaya kadar uzanan geniş bir yelpazede oyun alanları olacak."

Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat ise şu ifadeleri kaydetti: "İstanbul’da 20 okulda pilot proje olarak uyguladıkları çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı ile tüm Türkiye’ye taşıyacağız. Pilot uygulamada gördük ki okullar bizim yaptığımız fiziki alanların şenlendirilmesi ve çizimlerinin renkli olmasından son derece memnunlar. Proje kapsamında 3 yılda 5 bin okulun fiziki alanlarına geleneksel oyunlarımızı renkli, zevkli, eğlenceli ve güvenli halde çocuklarımızın imkanına sunacağız. Projede ilk yıl 2 bin, ikinci yıl 2 bin ve üçüncü yıl bin okulda oyun alanlarını yapacağız."

Reklam
Reklam

"GELENEKLER GÜNÜMÜZDE YAŞATILACAK"

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Zambak Yayın Grubu ile yapılacak örnek çalışmaları doğrultusunda okul bahçesinde öğrencilerin ders aralarında veya ders çıkışında, hafta sonlarında oyun oynayabilmeleri, birlikte hareket etme becerisi, birlikte oyun oynama kültürü kazanmaları için oyun alanları oluşturulacak. Bu oyunlar daha çok unutulmaya yüz tutmuş sek sek oyunu, köşe kapmaca, üçtaş, dokuztaş gibi oyunlar yer alıyor.

Okullar Hayat Olsun (OHO) projesi kapsamında yapılan çalışma ile ilk olarak okul bahçelerinde oyun alanları düzenlenmesi yapılacak. OHO Projesiyle 5 bin okulun bahçesine oyun alanı çizimini gerçekleştirilecek. Oyun alanı çizimi gerçekleştirilecek okulların, 2 bin adetini 2013 yılı içinde, 2 bin adetini 2014 yılı içinde, 1 bin adetini de 2015 yılı içinde tamamlanacak. Ek çizimler tarafların mutabakatı ile olacak. OHO projesiyle oyun alanlarının yanı sıra, öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik olarak eğitim, seminer, konferans, tiyatro, bilimsel araştırmalar, çalıştaylar, eğitici oyuncaklarla oyun etkinlikleri, yarışmalar ve organizasyonlar geliştirilecek. Bu çalışmalar ile OHO Projesi çeşitli faaliyetlerle hayata geçirilmiş ve hayat boyu öğrenmeye katkı sağlınmış olacak. Türkiye’deki tüm okullara dağıtılmak üzere içinde geleneksel oyunların nasıl oynanacağını anlatan Geleneksel Çocuk Oyunları Rehberi hazırlanacak. Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında faaliyet gösteren Türkiye’deki tüm okulların iç mekanlarına asılmak üzere ‘Proje Okulu’ olduğuna dair imzalı sertifikası verilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: