5 bin şişe öldüren içki piyasada

Sahte alkolden gözaltına alınanların sayısı 21 oldu. 5 bin şişe öldüren içkinin piyasaya sürüldüğü belirlendi

İstanbul'da sahte içki ürettiği, temin ettiği ve sattığı iddiasıyla gözaltına alınanların sayısı 21’e yükseldi. Polis, yaklaşık 5 bin şişe ölümcül içkinin piyasada olduğunu tespit etti. Sahte içki şişelerinin çoğu ele geçirildi ama yetkililer vatandaşları uyarıyor: 'Ucuz içkiden uzak durun'

Alınan bilgiye göre, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, Karaköy’de metil alkol sattıklarını tespit ettiği iş yeri sahibi 2 kişiyi daha gözaltına aldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Reklam
Reklam

5 BİN ŞİŞE ÖLDÜREN İÇKİYİ PİYASAYA SÜRMÜŞLER

İstanbul’da ölümlere neden olan sahte içki operasyonunu yürüten polis yaklaşık 5 bin şişe ölümcül içkinin piyasada olduğunu tespit etti. Sahte içki operasyonları sonucu bu şişelerden büyük çoğunluğunun ele geçirildiği öğrenildi. Yetkililer vatandaşları uyararak "Ucuz" içkiden uzak durmalarını istedi. Polis ölümlere sebep olan Metil alkolün satıldığı yeri tespit etmek için çemberi daraltıyor.

UZUN SÜREDİR BU İŞİ YAPIYORLARMIŞ

Cinayet Büro Amirliği tarafından olayla ilgili yapılan soruşturmada gözaltına alınan kişilerin resmi ifadeleri alınıyor. Yapılan ilk sorgularında yaptıkları sahte içkinin ölümcül olduğunu bilmediklerini söyleyen şüphelilerin uzun süredir bu işi yaptıklarını anlattıkları öğrenildi.

İKİ ÜRETİCİNİN İÇKİLERİ İNSANLARI ZEHİRLEMİŞ

Polis soruşturması sonucunda şüpheliler arasında bulunan 4 üreticinin ikisinin metil alkol kullanarak içki hazırladığı tespit edildi. Bu üreticilerden piyasa dağıtılan içkilerin insanları zehirlendiği ölümlere ve yaralanmalara neden olduğu belirtildi. Şu ana kadar yapılan soruşturmada piyasaya 5 bin şişe zehirli içkinin dağıtıldığı operasyonlarla bu sayının büyük çoğunluğunun ele geçirildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında şüphelilerin sahte içkiyi koyacakları şişeleri Beyazıt’ta bulunan Polonya pazarından temin ettikleri öğrenildi.

Reklam
Reklam

Sahte içki soruşturmasında gözaltına alınanlar: "Bize etil yerine metil alkol satanlardan şikayetçiyim"

İstanbul’da çok sayıda kişinin ölümüne neden olan sahte içki soruşturmasında gözaltına alınan 21 kişi adliyeye sevk edildi. Soruşturma sonucunda ölümlere neden olan sahte içkinin 3 ayrı depoda üretildiği belirlendi. Şüphelilerin Karaköy’de bir depodan aldıkları ve etil alkol sandıkları metil alkolü sahte içki yapımında kullanınca ölümlere sebep olduğunu söyledikleri öğrenildi. Sahte içki yapımını internetten öğrendiğini söyleyen şüphelilerden Hikmet B., ''Ekim ayının başlarında polis beni yakalamıştı. Ancak mahkemeden serbest kaldım. Dışarı çıkınca yeniden ekipmanı mı kurup çalışmaya başladım'' dedi.

Gözaltına alınan depo sahibi ise şüphelilerin bilerek metil alkol aldığını iddia etti. Olayın dosyasını örgütlü suçlar savcısının devraldığı belirtildi.Öte yandan alkol üreticilerinden Hikmet B.’nin yaptığı sahte rakıyı içirdiği arkadaşlarından ikisinin öldüğü birinin ise yoğun bakımda olduğu öğrenildi. Hikmet B.’nin grip olduğu için içkiyi içmeyince ölümden kurtulduğu ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Şüphelilerin hazırlanan dosyada 11 ölümden sorumlu tutuldukları öğrenildi. Alkol zehirlenmesi sonucu hastanelerde tedavi gören kişiler arasında durumları ağır olanların bulunduğu, ayrıca geçmişe dönük şüpheli ölümlerin araştırıldığı belirtildi.

"BİZİ ÇEKMEYİN TERÖRİSTLERİ ÇEKİN" DİYE BAĞIRDILAR

Cinayet Büro Amirliği tarafından sahte içki soruşturmasında gözaltında tutulan 21 şüpheli sabah geniş güvenlik önlemleri alınarak Çağlayan Adalet Sarayı’na sevk edildi. Adliyeye sevk edilen şüpheliler arasında üreticiler, dağıtıcılar ve büfe sahipleri olduğu öğrenildi.

Adliyeye çıkarılan şüpheliler fotoğraflarını çeken basın mensuplarına "Bizi çekmeyin askeri polisi öldürenleri çekin" diye bağırdılar. Şüphelilerin "Olası kasıtla çok sayıda kişinin ölümüne ya da yaralanmasına neden olmak" suçlamasıyla adliyeye sevk edildikleri öğrenildi.

ŞEBEKENİN ÇALIŞMA YÖNTEMİ ORTAYA ÇIKARILDI

Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmayla ilgili hazırlanan dosyanın detayları da ortaya çıkmaya başladı. Polisin yaptığı çalışmada insanların ölümlerine neden olan sahte içkilerin Küçükçekmece’de Hikmet B., Bağcılar’da Süleyman Y. ve Esenler’de Nihat B. tarafından yapıldığı tespit edildi.

Reklam
Reklam

Yapılan sahte içkilerin şişelendikten sonra Fatih, Küçükçekmece ve Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa bölgelerinde büfelere dağıtıldığı ve satışının gerçekleştiği ortaya çıktı. Gözaltına alınan şüpheliler arasında 8 büfe sahibinin bulunduğu sahte içki satılan büfelerinin mühürlendiği öğrenildi.

SAHTE İÇKİ YAPIMINI İNTERNETTEN ÖĞRENMİŞ

Soruşturma dosyasında şüphelilerin etil alkol yerine bilmeden metil alkol alarak kullandıkları ve ölümlere sebep olduğu yer aldı. Küçükçekmece bölgesinde üretim yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Hikmet B. poliste verdiği ifadesinde, "Rakı yapımını internet üzerinden öğrendim. Çok merakım vardı. Birkaç çalışma yaptıktan sonra yapabildiğimi gördüm. Geçtiğimiz haziran ayından bu yana sürekli yapıyordum. Ekim ayının başlarında polis beni yakalamıştı. Ancak mahkemeden serbest kaldım. Dışarı çıkınca yeniden ekipmanı mı kurup çalışmaya başladım. Ekim ayının 20’sinde Karaköy, Perşembe pazarına giderek daha önce de etil alkol aldığım dükkandan 60 kilogram etil alkol istedim. Bana 20’şer kiloluk 3 bidon halinde malı teslim ettiler. Evime geldiğimde 20 kiloluk ilk bidondan 30 kilogram rakı yapıp şişelere koydum." dedi.

Reklam
Reklam

İKRAM ETTİĞİ ARKADAŞLARINDAN İKİSİ ÖLMÜŞ BİRİ YOĞUN BAKIMDA

Yakalandığında sahte pasaportla Bulgaristan’a kaçma hazırlığı yaptığı belirtilen Hikmet B. yaptığı ilk partiyi arkadaşlarına ikram ettiğini belirterek "Arkadaşlarımı çağırdım. Daha önce de aynı yerden alkol alıp yaptığım için içim rahattı. Birlikte içmeye başladık. Ben grip olduğum ve ilaç kullandığım için o gece içmedim. Birkaç gün geçtikten sonra ortada görünmeyen arkadaşlarımı aradım. İkisinin öldüğünü birinin ise yoğun bakımda olduğunu yakınlarından öğrenince paniğe kapıldım. Aldığım alkolü lavobaya döktüm. Sonra polisler beni yakaladı" dedi.

"BANA ETİL ALKOL YERİNE METİL ALKOL SATANLARDAN ŞİKAYETÇİYİM"

Şüpheli Hikmet B. yaptığından çok pişman olduğunu ve vicdan azabı çektiğini belirterek kendisine etil alkol yerine metil alkol satan dükkan yetkililerinden şikayetçi olduğunu söyledi. Şüpheli Hikmet B. "Ben daha önce de içki yapmıştım. Kimse ölmedi. İçkiye bilerek metil alkol koyacak kadar aptal değilim. Ölümlerin sorumlusu onlardır" dediği belirtildi.

Reklam
Reklam

DÜKKAN SAHİBİ: "BİLEREK METİL ALKOL ALDILAR"

Öte yandan polis tarafından gözaltına alınan metil alkolün satıldığı dükkanın sahibi Ufuk Ç. ise şüphelilerin bilerek kendilerinden metil alkol aldığını söyledi. Ufuk Ç, metil alkolün 3’te bir oranında ucuz olduğunu belirterek "Olay sırasında ben dükkanda değildim. Gelip metil alkol istemişler çalışan çocuk da onlara istedikleri ürünü vermiş" dediği öğrenildi.

**Sahte içkiyi nasıl anlarsınız

**

Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) sahte içki konusunda uyarıda bulunarak, içki alırken dikkat edilmesi gerekenleri maddeler halinde sıralamıştı.

İşte alkollü içki satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:

-Alkollü içkileri, 'TAPDK Satış Belgesi' olan perakende satıcılardan alın.

-Şüpheli görülen ambalaja sahip alkollü içkileri tüketmeyin.

-Kapağı üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve TAPDK logolarını taşıyan bandrol bulunmayan, bandrolü yırtık veya yıpranmış olan şişeleri almayın.

-Bandrol üzerindeki logolar yukarı-aşağı yönde hareket ettirildiğinde ve farklı açılardan bakılmak suretiyle kontrol edildiğinde, mavi-turkuvaz renk dönüşümüne dikkat edin.

-Kapağı açık olan alkollü ürünü satın almaktan kaçının.

-Kapağı kapalı olan, ancak daha önce açılmış ve bir şekilde yapıştırılarak tekrar kapatılmış izlenimi veren şişelerdeki alkollü ürünleri kesinlikle tüketmeyin.

-Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişeleri almayın.

-Şişenin daha önce kullanılmış olup olmadığına veya bu izlenimi verip vermediğine bakın.

-Üzerinde kirli-yırtık-yıpranmış etiket bulunan şişeli ürünleri almayın.

-Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterin.

-Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edin.

-Görünür ve belirgin halde bulanıklılık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkileri içmeyin.

-Açık içki satışı yapılan yerlerde, bilinçli tüketici olarak, alkollü içkinin sunumundan önce şişesi üzerinde orijinal bandrolünün bulunup bulunmadığını ve kapağının kapalı olup olmadığını kontrol edin ve buna göre tüketin.

-Alkollü içki satın alırken mutlaka fiş veya fatura alın.

Anahtar Kelimeler: