5. gözden geçirme sona erdi

Stand-by düzenlemesinin 5. gözden geçirme çalışmaları kapsamında Türkiye'de bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin 20 Ekim 2006 tarihinde gözden geçirme çalışmalarını tamamlayarak, Türkiye'den ayrıldığı bildirildi.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, IMF heyetiyle yürütülen çalışmalarda son gözden geçirmeden bu yana meydana gelen makroekonomik gelişmeler ve 2006 yıl sonu gerçekleşme tahminleri ile 2007 yılına ilişkin görünüm ve temel makroekonomik hedeflerin ele alındığı kaydedildi. Gözden geçirme çalışmaları kapsamında kamu maliyesine ilişkin gelişmelerin de değerlendirildiği, 2006 yılı bütçe gerçekleşmeleri ve program kapsamındaki yıl sonu projeksiyonları, 2007 yılı bütçesi ve konsolide kamu sektörü hedefleri konusunda çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

Reklam
Reklam

2006 yılına ilişkin projeksiyonların GSMH'nın yüzde 6.5'i seviyesindeki faiz dışı fazla hedefinin oldukça üstünde bir performans sergileneceğini gösterdiğinin ifade edildiği açıklamada, 2007 yılına ilişkin konsolide kamu sektörü faiz dışı fazla hedefinin ise GSMH'nın yüzde 6.5'i olarak belirlendiği ve 2007 yılı bütçesinin bu hedefle uyumlu olarak hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulduğu hatırlatıldı.

Gözden geçirme çalışmaları kapsamında başta vergi politikası ve idaresi, sosyal güvenlik ve mali sektör olmak üzere yapısal reformlarda kaydedilen ilerlemelerin değerlendirildiği de belirtilerek, vergi idaresi reformu alanında Büyük Vergi Mükellefleri Birimi'nin 2006 yılı sonuna kadar tam anlamıyla faaliyete geçmesi yönünde atılan adımların gözden geçirildiği; iş, gelir vergisi reformunun ikinci aşamasına ilişkin çalışmaların hızlandırılarak kısa sürede tamamlanması üzerinde mutabakat sağlandığı bildirildi.

Sosyal güvenlik reformu kapsamında yeni Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim tahsilatını iyileştirmeye yönelik çalışmaları ve 2007 yılında uygulamaya girecek genel sağlık sigortası sistemine geçiş öncesi hazırlıkların da değerlendirildiğinin belirtildiği açıklamada, Yeni Bankacılık Kanunu'nun uygulanmasına yönelik ikincil düzenlemeler ve sektördeki son gelişmelerin de çalışmalar sırasında ele alındığı belirtildi. Açıklamada, "Yukarıda bahsedilen yapısal reformlar alanında önümüzdeki dönemde atılacak adımlar ve buna ilişkin takvim de güncellenmiştir.

Reklam
Reklam

Gözden geçirme çalışmaları sonucunda taslak niyet mektubu üzerinde ana hatlarıyla mutabakat sağlanmıştır. Üzerinde temel hatlarıyla mutabık kalınan niyet mektubunun nihai hale getirilmesi ve 5. gözden geçirmeye yönelik atılması beklenen adımlarla beraber, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun aralık ayı içinde toplanarak 5. gözden geçirmeyi tamamlaması beklenmektedir" denildi.