5. İktisat Kongresi'nin Ana Gündemi 'Akdeniz’de Marka Kent İzmir' Olacak

Kurtuluş Savaşı'nın hemen ardından Türkiye’nin ekonomik alanda da bağımsızlığını kazanması için toplanan İzmir İktisat Kongresi’nin...

Kurtuluş Savaşı'nın hemen ardından Türkiye’nin ekonomik alanda da bağımsızlığını kazanması için toplanan İzmir İktisat Kongresi’nin beşincisi, 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenecek. Ülkenin stratejik ekonomik planlamasının belirleneceği ve dünyanın önde gelen ekonomistlerinin katılacağı kongrenin ana gündem maddesi ise, “Akdeniz’de Marka Kent İzmir” olacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, beşinci kongrenin en görkemli ve en geniş çaplısı olacağını söyledi. Şehrin EXPO 2020 adaylığı sürecinde de oylamadan önce bir dönüm noktası olacağını belirterek, İzmir’in ekonomik aktörleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından fırsat olarak görülüp katkıda bulunulması gerektiğini ifade etti. Hazırlık sürecinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Müsteşar Kemal Madenoğlu’nun büyük destek verdiğini kaydeden Milletvekili Denizli, Yılmaz’ın kongreden önce İzmir’e gelerek iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileriyle istişarelerde bulunacağını belirttiğini aktardı.

Reklam
Reklam

5. İzmir İktisat Kongresi’nin şehre katkısının, toplantı süresi ve EXPO süreciyle sınırlı kalmayacağını vurgulayan İlknur Denizli, şöyle devam etti: “Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin üniversiteleri arasında proje yarışması düzenlemeyi düşünüyoruz. Üstelik hedefimiz, bu yarışmanın sadece bir kez ve İktisat Kongresi'yle sınırlı olması değil. İki yılda bir bölge ülkelerinde dönüşümlü olarak düzenlenecek. Akdeniz havzasının yerli dinamiklerinin bu bölgeye yönelik çözüm önerilerini toplayacağız. Benzer tarihsel süreçlerden geçmiş, ortak kökenleri olan, benzer sorunlarla farklı zamanlarda yüzleşmek zorunda kalan ülkelerin bilim insanları, kendi sorunlarına baktıkları yerden son derece değerli çözüm yolları ortaya çıkaracak.”

Kongrenin İzmir’e ve bölge illerine katkı sağlaması için beraber çalışılması gerektiğinin altını çizen Denizli, “Üçüncü gününde yapılacak toplantılar, İzmir’in hinterlantındaki Manisa, Denizli, Uşak, Aydın ve Muğla için de büyük önem taşıyor. İzmir, çevresiyle büyüyen bir metropol olarak ekonomik vizyonuna çevresindeki illerin de katılımını sağlamak zorunda. Ülkenin dinamizminin geçmişte kaynağı olduğu gibi gelecekte de önünü açacak, Türkiye’yi ileriye taşıyacak potansiyele sahip.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz