5 internet sitesi ile 2 gazeteye uyarı

İstanbul (AA)- Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Genelkurmay Adli Müşaviri Hakim Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun şikayeti üzerine "www.aktifhaber.com", "www.samanyoluhaber.com", "www.davethaber.com", "www.zaman.com.tr" ve "www.stargazete.com" adlı internet siteleri ile Zaman ve Anadolu'da Vakit gazetelerinin "uyarılmasına" karar verdi.

Basın Konseyi'nden yapılan açıklamada, Tuğgeneral Çubuklu tarafından konseye yapılan başvuruda, "10 Eylül 2008 tarihi itibariyle www.aktifhaber.com internet sitesi kaynak gösterilmek suretiyle www.samanyoluhaber.com, www.davethaber.com internet sitelerinde, 11 Eylül 2008 tarihinde www.aktifhaber.com ve www.zaman.com.tr internet siteleri ile Vakit gazetesinin aynı tarihli nüshasında ve Zaman gazetesinin 12 Eylül 2008 tarihli nüshası ile yine 12 Eylül 2008 tarihinde Star gazetesinin internet sitesi olan www.stargazete.com'da Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun eşi Serpil Eminağaoğlu'nun Genelkurmay Adli Müşavirliği'nde çalıştığı belirtilerek, saat 16.00'da üçlü bir zirve gerçekleştirildiği, görüşmenin 1 saat 15 dakika sürdüğü"nün iddia edildiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Başvuruda, haberlerde iddia edilenin aksine böyle bir görüşmenin yapılmadığının öne sürüldüğü ifade edilen açıklamada, aynı başvuruda, adı geçen yayınlar hakkında Basın Meslek İlkeleri'nin 4. maddesi, 6. maddesi ve 10. maddesini ihlal suçundan gerekli işlemlerin yapılmasının istendiği kaydedildi.

Açıklamada, Basın Konseyi Genel Sekreteri'nin uzlaştırma çabasına şikayetçinin olumlu bakmadığını bildirdiği, şikayet edilen internet siteleri ile Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Anadolu'da Vakit gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karahasanoğlu'na gönderilen mektuplara ise yanıt gelmediği belirtildi.

Açıklamada, başvuruyu değerlendiren Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun şu karara vardığı bildirildi:

"Söz konusu haberde ileri sürülen bütün iddia ve unsurların yalan olduğunu ortaya koyan kanıtlar göndermiş olduğunu dikkate alarak Basın Meslek İlkeleri'nin 'Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez' şeklindeki 4. maddesi ile 'Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz' şeklindeki 6. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle adı geçen yayınların oy birliği ile 'uyarılmalarına' karar verilmiştir."

Reklam
Reklam