5 katlı bina çöktü: 2 ölü

İSTANBUL (AA) - Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesinde 5 katlı bina saat 00.50'de çöktü olayda 2 kişi öldü. Enkaz altından çıkarılan 26 kişi ceşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Tedavi altındaki 1 kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Olayda yaşamını yitirenlerin Hasibe Demir ve Necla Demir olduğu kaydedildi.

İstanbul Valisi Muammer Güler olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Çevre sakinleri binanın 1999 yılında meydana gelen depremde ağır hasar aldığını ve yetkililerce yıkılması için işaretlendiğini dile getirirken, daha sonraki yıllarda binada oturulmaya devam ettiğini dile getirdi. Bu arada şuan kahvehane olarak kullanılan katın 7-8 yıl önce fırın olarak işletildiğini ve bina demirlerinin o dönemde yoğun hasar görmüş olabileceği yönünde bilgi veriliyor. Kahvehanenin işletmecisi, 00.10 sıralarında işyerini kapatacağı sırada binanın kolonlarında çatırdama sesleri duyduğunu, bunun üzerine diğer dairelerin zillerine basarak, komşularını uyardığını söyledi.

Reklam
Reklam


Bu arada vatandaşlar binanın çeşitli yerlerinde çatlaklar meydana geldiğini ve bu çatlakların sıva ile kapatılmaya çalışıldığını öne sürdü.

Öte yandan olay yerinde incelemede bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, binanın çökme sebebine ilişkin olarak açıklamada bulundu.

Topbaş, 1986 yılında inşaa edilen binanın alt katının uzun bir süre fırın olarak kullanıldığını dile getirerek, fırın bacasından çıkan sıcaklığın binanın kolonlarında bulunan demirlere zarar vermiş olabileceğini ve binada gizli bir yorulma olmuş olabileceğini tahmin ettiğini açıkladı.

Topbaş, "Binanın çökme nedeni gizli yorulmaya bağlı olabilir" dedi.

Topbaş, binanın çökme anından önce çevrede bulunan bir zabıtanın vatandaşları uyararak binayı boşalttığını belirtti.