İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen Konuşan Kitap Şenliği’ne katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının istenilen düzeyde olmadığını ancak kaydedilen ilerlemelerden ümitli olduğunu söyledi.
Hayrünnisa Gül’ün himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen ‘Türkiye Okuyor’ kampanyasına paralel olarak yürütülen ‘Konuşan Kitap Şenliği’nin 5. durağı İzmir’de gerçekleşti. İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde sunuculuğunu Tayfun Talipoğlu’nun üstlendiği etkinliğe sanat, spor ve düşünce dünyasının önde gelen isimleri ile İzmir’deki birçok okuldan öğrenci ve öğretmenler katıldı. İzmir ziyaretinde kıyafetinde koyu gri rengi tercih eden Gül’e, protokol sırasında İzmir Valisi Cahit Kıraç, eşi Berrin Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu eşlik etti. Kısa film gösteriminin ardından etkinliğin açılış konuşmasını İzmir Valisi Cahit Kıraç yaptı. İzmir’in Türkiye’nin çağdaş yüzünü simgelediğini belirten Vali Kıraç, iletişim ve bilgilenme araçlarının baş döndürücü hızla geliştiği toplumların gelişmişlik seviyesinin okumaktan geçtiğini belirtti. Okuyan, bilgiye ulaşabilen ve ulaştığı bilgiyi paylaşan bireylere ihtiyaç olduğunu anlatan Vali Kıraç; şöyle konuştu: "Şüphesiz bu kaynaklar kitaplardır. Bu kaynaklar bilginin yaygınlaşmasına çoğalmasına imkan sağlamıştır. Maalesef bugünkü verilere baktığımız zaman ve kişi başına okunan kitap sayısına baktığımız zaman bu mesafeleri açık şekilde yazarlarımız ve şairlerimiz izah edecektir”
EV SAHİBİ GİBİYİM
İzmir’in zengin ve kültürel tarihi yapısının yanı sıra Gül ailesi olarak kentin kendilerinde ayrı bir önem taşıdığını belirten Hayrünnisa Gül de şunları söyledi: “İzmir’in bizim ailemizde de yeri çok ayrı. Akrabalarımızın bir bölümü yıllardır burada yaşıyor. Bu şehirde çok güçlü bağlarımız var. Açıkçası ben de bugün burada kendimi misafir gibi değil ev sahibi gibi hissediyorum.”
Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birinin kitap okuma oranı olduğuna dikkat çeken Hayrünnisa Gül, bu anlayış ile dört yıl önce Türkiye Okuyor Kampanyası’nı ve Konuşan Kitap Şenliği’ni başlattıklarını söyledi. Yola çıktıkları ilk günden itibaren başarılı neticeler almaya devam ettiklerini açıklayan Hayrünnisa Gül; sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüz dünyasında sürekli kendini geliştiren nesillere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ülkelerin gelişmişlik seviyeleri kitap okuma oranıdır. Ne yazık ki bu oran ülkemizde istenen oranda değildir. Özellikle gençlerimize kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için bu kampanyayı başlattık. Gençlerimizi hayranı oldukları, örnek aldıkları yazar, sanatçı ve sporcularla buluşturmanın, onları okumaya özendirmek adına etkili bir yöntem olduğunu düşündük. Bir yılda yüzlerce kitap okuyan çocuklarımız olduğunu öğrenmek, anne ve babalardan, evde çocukları ile birlikte kitap okuduklarını anlatan mektuplar almak bizi gururlandırdı. Okullarda evlerde kitap okuma saatleri başladı. Toplu okuma etkinlikleri düzenlenen illerde arka arkaya rekorlar kırıldı.”
10 YILDA 900’DEN FAZLA ESER YABANCI DİLE ÇEVRİLDİ
Türkiye’nin kültür dünyasında hızlı bir gelişme gösterdiğini açıklayan Hayrünnisa Gül; şunları söyledi: “2000’li yıllarda basılan kitap sayısı 10 binlerde iken bu rakam geçen yıl itibari ile 40 bine ulaştı. Türkçe’den yabancı dillere çevrilen eserlerde çok ciddi bir ivme elde edildi. Bunun dörtte birinin çeviri olması, ülkemizin modern dünyayı ne kadar yakından takip ettiğinin önemli bir göstergesidir, ayrıca sağlanan destekler necitesinde, Türkçe’den yabancı dile çevrilen eser sayısında son yıllarda çok ciddi bir artış sağlandı. 1886’dan 2002 yılına kadar dilimizden yabancı dillere çevrilen toplam eser sayısı 400 iken son 10 yılda 900’den fazla eserimiz yabancı dile çevrildi.”
Gün geçtikçe teknolojinin hayatı kolaylaştıran alternatifler ile hayata girdiğini belirten Hayrünnisa Gül, okuma alışkanlığının kazanılması için ayrıca elektronik kitaplara da başvurulması gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Elektronik kitaplar şu an dünyada da ülkemizde de çok popüler. İnternet üzerinden satın alınan kitapları istediğiniz yerde istediğiniz zaman okuyabiliyorsunuz. Kitabın tadını vermese de e-kitap uygulaması okuma alışkanlığını kazanmada başvurulmalıdır. Ben de zaman zaman seyahatlerimde elektronik kitap okuyorum. Ama kitabın kokusu bir başka.”
Gül, konuşmasını Halid Ziya Uşaklıgil’in İzmir Hikayeleri kitabından bir bölüm okuyarak sonlandırdı. Etkinliğe yazarlar ve sanatçılar ile yapılan söyleşi ve İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun dinletileri ile devam edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz