5 Mayıs İngiltere basın özeti

5 Mayıs İngiltere basın özeti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında dün yapılan ve AKP'nin olağanüstü kongreye gitmesi kararı ile sonuçlanan görüşme ile ilgili haber ve yorumlar, İngiliz gazetelerinin kağıt baskılarında ve internet sitelerinde yer alıyor.

Timesgazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sınırsız güç sahibi olmak için komplo kurduğunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu görevden almak istemesinin nedeninin de bu olduğunu yazıyor.

Gazetenin dünya haberleri sayfasındaki haberin başlığı, "Erdoğan sınırsız güç sahibi olma amacıyla başbakanını görevden almak için komplo kuruyor".

Reklam
Reklam

Haber, Times'ın Türkiye'deki muhabiri Hannah Lucinda Smith'in imzasını taşıyor.

Times'a konuşan AKP kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazın erken seçime gidilmesi için bastırdığını söylemiş.

Bu çevrelere göre Erdoğan en az 367 milletvekili çıkarılması ve anayasanın referanduma gidilmeden değiştirilmesi için çabalıyor.

Times: Erdoğan sınırsız güç için komplo kuruyor'Davutoğlu'nun geleceği muallak'**Guardian**'ın internet sitesindeki haberde ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geleceğinin muallak olduğu belirtiliyor.

Fransız ajansı AFP'den alınan haberde, eski Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ağustos 2014'te Başbakan olduğunda bir kukla olacağının düşünüldüğü ancak Başbakanın kendi profiline uygun biçimde davranarak bu tahminleri boşa çıkarma yönünde adımlar atmaya çalıştığı vurgulanıyor.

Davutoğlu yerine daha yumuşak bir kişinin Başbakan olarak atanmasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı daha da güçlendireceği yorumu da yapılmış haberde.

Reklam
Reklam

Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay'a göre ise Erdoğan Türkiye'nin demokrasi tarihinde en fazla kontrol sahibi lider.

Soner Çağaptay, son gelişmelerle ilgili olarak şu yorumu yapmış:

"Dünkü gelişme, orduyu ve meclisi kontrol eden Erdoğan'ın Türkiye'de kurumları zayıflatmasının son aşaması. Ayrıca gelinen noktada bir kişinin ne kadar fazla güç sahibi olduğunu gösteriyor.

"Davutoğlu'nun görevi bırakması Erdoğan'a, kendisini başarısız bazı politikalarından uzaklaştırma ve bunları Davutoğlu'na yükleyebilme fırsatı verecek."

'Davutoğlu hayal kırıklığı yaşıyor'**Financial Times**'ın dünkü kritik görüşme ile ilgili yorumu ise şöyle:

"Erdoğan'ın Davutoğlu'nun yetkisini sınırlandırma girişimleri Başbakanı hayal kırıklığına uğrattı."

Financial Times'ınTürkiye muhabiri Mehul Srivastava'nın imzasını taşıyan gazetenin internet sayfasındaki kapsamlı haberin başlığı, "Kriz görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu istifa yolunda".

Reklam
Reklam

Gazeteye konuşan iki kaynak, Başbakan Davutoğlu'nun AKP'yi olağanüstü kongreye götürmeyi planladığını ve bu kongrede genel başkanlığa aday olmayacağını söylemiş. Bu durumda Davutoğlu önümüzdeki haftalarda başbakanlığı da bırakmış olacak.

Financial Times'a göre dünkü görüşmenin konusu, 'Davutoğlu'nun ülkenin seçilmiş lideri olarak bağımsızlığıydı".

"Görüşme Sayın Erdoğan'ın, mevcut konumuna karşın, esasında tüm muhaliflerinden kurtulmak ve hükümeti tamamen kontrol altında tutmak için yeterli güce sahip olduğunu gösterdi" demiş gazete.

Financial Times: Erdoğan, Davutoğlu'nu hayal kırıklığına uğrattıİngiliz basınında vize serbestisiİngiliz gazeteleri, AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi getirilmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne tavsiyede bulunmasına da sayfalarında yer vermiş.

Times'taki haberin başlığı, "Milyonlarca Türke Avrupa'da vizesiz seyahat imkanı veriliyor".

Reklam
Reklam

Haberde herşey yolunda gitse de, 75 milyon Türkiye vatandaşından sadece 7,5 milyonunun pasaport sahibi olduğu, bu kişilerin de Schengen bölgesinde vizesiz seyahat için 1 Temmuz'dan itibaren biyometrik pasaport çıkarmaları gerektiği belirtiliyor.

Times'a konuşan Türkiye yetkilileri de, 1 Temmuz'a kadar bu işlemi yapabileceklerin sayısının 'milyonlarla değil binlerle' ölçülü olacağına dikkat çekmiş.

Guardian'daki haberin başlığı ise "Avrupa Parlamentosu üyeleri Türkiye'ye vize serbestisi planlarına direnme sözü veriyor."

Haberde parlamentonun en büyük iki grubu olan Hristiyan Demokratların ve Sosyalistlerin, Türkiye 72 kriteri de yerine getirmedikçe, vize planına destek vermeyeceklerini açıkladıklarına dikkat çekilmiş.

Liberal grubun lideri Guy Verhofstadt da, Avrupa Parlamentosu üyelerine, Türkiye terörle mücadele yasasını değiştirmekdikçe, Avrupa Komisyonu'nun önerisine karşı çıkmaları çağrısında bulunuyor.

Konuyu başyazısına taşıyan Financial Times ise Türkiye ile vize anlaşması konusunda Avrupa'nın seçeneklerinin sınırlı olduğu görüşünde.

Reklam
Reklam

"Türkiye Avrupa'nın mülteci tampon bölgesi olmakta istekli ancak bunun da bir bedeli var" demiş gazete.

Başyazıdan bazı satırlar şöyle:

"AB normalde ifade özgürlüğünü, adil yargılanma hakkını, hukukün üstünlüğü prensibini destekleyen ülkelerin vatandaşlarına vize serbestisi önerir. Sayın Erdoğan yönetimindeki Türkiye ise tüm bu prensipleri reddediyor. AB aldığı kararla hem insan hakları alanında kendi pozisyonunu zayıflatıyor, hem de farklı bir emsal teşkil edecek bir karar alıyor...

"Avrupa yine de burnunu sıkmalı ve Ankara'yla anlaşmasına sadık kalmalı. Zira hataları ne olursa olsun, Türkiye üzerine düşeni yapıyor, Ege'den gelen ve giden göçmenleri kontrol altında tutuyor. AB bu kriz süresince çok fazla hata yaptı. Şimdi ise zorlu doğu komşusu ile bilrikte çalışmak dışında fazla bir alternatifi yok."