5 Yaşlanmayla Mücadele Etme Stratejisi

Zihninizi parlak, vücudunuzu genç tutmanın yolları

Pek çoğumuz, ebeveynlerimizin yaşlandıkları şekilde yaşlanma düşüncesine karşı çıkarız ve yaşlanma süreci ile mümkün olduğunca savaşmak isteriz. Hepimiz, daha uzun yaşamak için güvenli, elverişli, tıbbı olarak sağlıklı, kendimizi güçlendiren, daha uzun bir hayat için donanımlı ve sağlıklı kalmamızı sağlayan bir yol arıyoruz – ki ben bunu “nitelikli uzun yaşam” olarak ilişkilendiriyorum.

Nitelikli bir uzun yaşama erişmek, beklemekten ziyade kontrolümüzde olan bir şeydir. Genetik, biz yaşlanırken bizim sağlığımızı belirleyen şeyler arasında sadece üçte birlik bir yer tutar. Bu şu demektir, basit günlük hayat tarzı seçimleri ne kadar iyi ve ne kadar uzun yaşayacağımız konusunda esas etkiye sahiptir.

Reklam
Reklam

Gelecek için kendimizi güçlendirmek, sahip olduklarımızı bilemek kadar, yeni beceriler öğrenmeyi de gerektirir. Bu stratejilerden bazılarını, daha uzun yaşamak ve daha genç görünüp hissetmek için deneyin.


Strateji 1: Zihninizi Berraklaştırın
Berrak bir zihinle zinde kalmaya, iyi ilişkiler kurmaya, sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürmeye daha fazla meyilliyizdir. Zihinsel aerobikler yapmak, hafızayı geliştirebilir ve Alzheimer hastası olma riskinizi düşürür. Yakın zamandaki bir UCLA çalışması göstermiştir ki, zihnimizi aktif tuttuğumuz zaman, beyin verimliliği birkaç ay içinde bile çarpıcı bir şekilde artar.

Zihninizi berraklaştırmak için bu tavsiyeleri dikkate alın:
Zihinsel ufkunuzu genişletmek için farklı yaklaşımlar deneyin, ya görmediğiniz yeni yerlere yolculuk edin, bir müzik aleti çalmayı öğrenin, salon dansı dersleri alın ya da okula geri dönün.
Üç temel hafıza tekniğini öğrenin ve uygulayın:
Bak – Hatırlamak istediğiniz şeye dikkat kesilin
Şipşak – Bilgiyi zihinsel bir şipşak bir fotoğrak çeker gibi tahmin edin
Bağla – Zihin gözünüzle şipşak fotğrafları birbirine bağlayın
Yapbozlarla, oyunlarla, okuma ile ve uyarıcı hobilerle zihinsel olarak aktif kal, fakat beyninizi eğittiğinize ama zorlamadığınıza emin ol – Sizi yıldırmadan ve yormadan ilginizi uyanık tutacak meydan okuma düzeyini bulun.

Reklam
Reklam

Strateji 2: Sağlıklı ilişkiler kurun
Sosyal olarak birbirlerine bağlı insanlar, izole insanlardan daha uzun yaşam beklentisi içindedirler. İyi seksin hayatı uzatmasından dolayı, partnerinizle samimi bir seks ilişkisi kurun. Sadece insanları birlikte daha yakınlaştırmaz, kan basıncını düşürür, acıyı azaltır, daha rahat bir uyku sağlar ve bağışıklık sistemini geliştirir ki bu sayede enfeksiyonlarla daha iyi savaşabilmemizi sağlar.

Empati – başka bir insanın duygusal bakış açısını anlama ve bu anlayışı ifade etme yeteneği – insanları bir arada tutan sosyal bir zamktır. Herkes bir empati uzmanı olmasa da, empatik tepkilerimizi ifade etmemizi öğreten basit egzersizler arasından kendi yeteneklerimizi geliştirebiliriz.

Dikkat gerektiren bu dinleme egzersizini deneyin: eşinizden ya da bir arkadaşınızdan onun için önemli olan bir duygu ya da konu hakkında konuşmasını isteyin ve onu kesmeden ve yorum yapmadan dinleyin. Göz temasınızı koruyun ve odaklamış bir şekilde kalın. Beş dakika sonra, birbirinizle nasıl hissettirdiği hakkında konuşun.

Reklam
Reklam

Strateji 3: Stresi Azaltın
Hayatlarımızdan stresi tamamen çıkartamayız, fakat buna daha sağlıklı tepkiler vermeyi öğrenebiliriz. İşte, daha uzun ve daha iyi yaşamak için stresi hayatımızdan azaltabileceğimiz bazı adımlar:

Evinizdeki ve hayatınızdaki dağınıklığı kontrol edin. Bazen, gerçekten ilgilendiğimiz insanlarla daha fazla zaman geçirmek için kurtulmaya ihtiyaç duyduğumuz hayatlarımızı karıştıran insanlar vardır.

Her gün ne kadar şeyle uğraştığınız konusunda daha realist olun. Yapmanız gerekenler listesinden sadece birkaç şeyi elimine etmeye çalışın.
Çoklu görevleri gözlemleyin. Yavaşlayın ve her seferinde tek bir görev alın.

Meditasyon yapmayı öğrenin. Düzenli meditasyon sadece stresi azaltmaz, bağışıklık sistemini güçlendirir ve romatizmadan kronik acılara kadar çeşitli tıbbi konuların iyileşmesini destekler.

Kendinizi hayır kelimesi ile güçlendirin. Hayır yeterli demediğimiz zaman, çok fazla sorumluluk alıyoruz ve endişeli, kızgın ve tuzağa düşmüş hissediyoruz. Bir isteğe hayır dediğiniz zaman, sizin için önemli olan bir başka şeye evet demiş oluyorsunuz.

Reklam
Reklam

Strateji 4: Olumlu Düşün
İyimserlerin, kötümserlerden daha fazla bir hayat beklentileri vardır.

İyimserliği öğrenebildiğimizde, zihnimizi de buna göre kurarız.
Ruhsal dünyanızı keşfedin. Haftada bir kere evde yapılan bir ibadete katılmak, hiç katılmayan bir insanla karşılaştırıldığında 7 yıllık daha uzun bir yaşama ilişkilendirilebilir.
İhtiyaçlarınızla ilgilenin. Tatmin olmuş insanların, tatmin olmamış bireylerle karşılaştırıldığında iki kat daha fazla yaşaması muhtemeldir.


Strateji 5: Çevrenizi Yönetin Çevremizin, nasıl hissettiğimiz ve nasıl yaşadığımız üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ya trafik, gürültü, sigara dumanı ve çevrenin diğer etkileri ya da estetik ve yatak odası sıcaklığı gibi daha kişisel çevresel meseleler, nitelikli uzun yaşam isteğimiz, sadece bu etkilere kendimizi adapte etmemizi değil, aynı zamanda, kendi beğenilerimiz ve ihtiyaçlarımızla buluşturabilmek için bunları şekillendirmeyi de öğrenmemize de ihtiyaç duyar. Çevresel konularla ilgili aşağıdaki bireysel çözümleri dikkate alın.

Reklam
Reklam

Evinizi ve çalıştığınız yeri dizayn ederken akıl fonksiyonlarınızı ve estetiği ön plana çıkarın. Dağınıklığı ve gürültüyü kontrol edin ve yatak odanızı uyku kalitenizi yükseltecek ve rahat edecek şekilde ayarlayın. Güneşe, sigaraya, rutubete, dumana ve diğer havadan gelen toksinlere maruz kalışınızı aza indirin.
Yolda güvende olun – eğer siz kullanamayacaksanız başkasının kullanmasına izin verin.
Çalışma alanınızı güvenli ve rahat bir hale getirin: konfor ve emniyet için ergonomik dizaynları dikkate alın.
Bilgi fazlalığından kaçınmak için teknoloji kullanımınızı yönetin.

Dr. Gary Small