5. yaşta çocuk eğitimi

Eğitim bir insan için en önemli unsurlardan bir tanesidir.

Bu sebeple her insanın kendi yönelimlerine uygun eğitim alma hakkı vardır. Eğitim ilk olarak ailede başlar ve bunu okul öncesi dönem ile birlikte ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimleri takip eder. 5 yaş grubu çocuklarda eğitimin temelleri atılacağı için bu dönem verilen eğitim çocuk için oldukça önemli bir yere sahiptir.

OKULA TEŞVİK EDİLMELİ

5 yaş çocuğu okul öncesi eğitim alması özellikle istenilen bir çocuktur. Çünkü evde onun direkt artan entellektüel performansına anne ve babanın yetişmesi ve onun performansını geliştirmeye yönelik aktivitelerde bulunması çok da kolay değildir. Bu nedenle 5 yaş çocuğunu okula mutlaka teşvik etmelisiniz. Çocuk okula verilmeden önce verilecek okulun tespit edilip, çocuk ile birlikte okul ziyareti yapılabilir. Böylelikle okul çocuğa tanıtılır. Öğretmenle tanışılır, okuldaki diğer çocukların neler yaptığını bir kontrol etmekte fayda vardır. Okuldaki rutini öğrenip, bunları kaydedip evde çocuk gitmeden bir süre, bir hafta olabilir ya da iki hafta olabilir, çocuğun aşağı yukarı aynı rutinde yaşamasına gayret gösterilir. Örneğin okulun kahvaltı saati sabah 9'da ise evde de 9'da bir kahvaltı düzeni oluşturulur. Daha sonraki saat okuma saati ise onu takip eden anne ile birlikte bir kitap okuma saati, boncuk dizme saati gibi okuldaki aktiviteleri takip eden bir çizelge uygulanarak bu rutine çocuk alıştırılabilir.

Reklam
Reklam

Anne veya baba ya da evde yaşayan herhangi bir büyük, kendi çocukluk anılarını güzel yönleri ile komik yönleri ile heyecanlı yönleri ile çocuğa anlatıp bunun çok eğlenceli ve güzel bir deneyim olduğu konusunda çocuğa destek verebilir. Çocuk okul öncesi eğitim ile hem eğitim hayatına ilk adımı atmış hem de okula hazırlık evresini oluşturmuş olur. Bunları yaparken hem yeni arkadaşlar edinip sosyalleşmiş hem de yeteneklerine göre iş ve aktivitelere yönlendirilmiştir. Çocuk her zaman eğitim ve okul için heveslendirilmeli ve teşvik edilmelidir. Burada da anne ve babaya büyük iş düşmektedir. Bu yolculukta her zaman çocuklarının yanında olmalı, aksaklıklar çok geçmeden giderilmelidir. Çocuk bununla ilgili problem yaşıyor ise hemen öğretmeni ile iletişime geçmeli ve bunu düzeltmeye yönelik bir şeyler düşünülmelidir. Bu dönem çocuğun sosyalleşmesinde ve kişilik gelişiminde önemli bir dönemi ifade eder. Bu sebeple bu yaşlardaki çocuğun gelişiminde ailenin önemi büyüktür.

Aynı zamanda öğretmenin de çocukların ilgisini eğitime vermeleri açısından büyük önemi vardır. Çocukların becerilerini kestirebilmeli ve bu yönde teşvik edilmesi için aile ile işbirliği içinde olmalıdır. Çocuğunuz gelişimini desteklemek için her gün ona yüksek sesle kitap okuyun. Çizip karalamasına izin verin. Kitapları kendi başına incelemesine olanak verin. Rakamları ve harfleri yavaş yavaş ve eğlenceli bir şekilde öğretmeye çalışın. Bu dönemdeki çocuklar daha çok deneme yanılma yöntemi ile öğrenirler, bu sebeple hata yapmalarına izin verin.

Reklam
Reklam