5. yaşta çocuk psikolojisi

Çocukluk psikolojinin temellerinin atıldığı en önemli zamanlardır.

Çocuğunuz ile iletişiminiz ve etrafında var olan her şey bunun şekillenmesine neden olur. Aynı zamanda çocuğunuzun bu dönemlerde hissedebilecekleri şeyleri önceden kestirmek çocuğunuza yardımcı olabilmeniz açısından büyük önem taşır. Aynı zamanda bu dönemde çocuğunuzun kişiliğini oluşturan ilgi ve yönelimleri değiştirebilir yahut güçlendirebilirsiniz.

Psikoloji de 2-7 yaş arası dönem işlem öncesi dönem olarak bilinmektedir. 2-4 yaş sembolik dönem, 4-7 yaş sezgisel dönem. Sembolik dönemdeki çocuklar henüz olaylar ya da nesneler arasındaki mantıksal ilişkiyi kuramazken sezgisel dönemde olan çocuklarda mantık devreye girmeye başlar. Bu dönemdeki çocukların öğrenmesi çoğunlukla, deneme-yanılma, model alma yoluyla gerçekleşir.

Reklam
Reklam

Bu yaştaki çocuklarda akıl yürütme genel olarak 4 biçimde ortaya çıkar.

  1. Yeni bir durumu bir öncekine benzeterek akıl yürütür.
    1. Gerçekleri kendine göre değiştirebilir.
    2. İki özel durum arasında, akıl yürütme yoluyla bağlantı kurabilir.
    3. Tümevarım ve tümdengelim akıl yürütmesini kullanamaz iken, tek boyutlu düşünebilirler.

Bu dönemdeki çocuğun merkezinde ailesi ve kendisi vardır. Başka çocuklar ile oynamak istese ve hatta basit arkadaşlıklar kursa da duygusal açıdan hala eve bağlıdır. Okul öncesi eğitim ile birlikte evinden farklı bambaşka bir hayatın içine girer. Bu da çocuğun kafasının karışmasına neden olabilir. Bu sebeple de huysuz ve mızmız olabilirler. Ancak her çocuğun farklı olduğunu ve bu durumu farklı bir şekilde yaşayacağını unutmamak gerek. Bu dönemdeki çocuklarda sorumluluk yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bu sebeple kardeşlerine ya da arkadaşlarına karşı daha sevecen davranabilir. Bu dönemde çocuklar karşı cinse karşı tepkili olabilirler. Erkekler yalnızca erkekler ile kızlar ise yalnızca kızlar ile arkadaşlık edebilirler. Bu dönemde çocuklar daha bağımsız ve asi davranmaya başlayabilirler. Bu yaş grubu çocuklar oyunun kurallarını öğrenmeye başlarlar ve adil davranmaya çalışırlar ancak yenilgiyi kabul etmekte zorlanabilir, bu sebeple adil olmayan yollara başvurabilirler. Oyunu kazanamadıklarında üzülüp oyun bitmeden oyunu yarıda bırakabilirler.

Reklam
Reklam

Bu dönemde çocuklar çok enerjik oldukları için enerjilerini başka çocuklarla oyunlar oynayarak atmaya çalışırlar ve bu da sosyal ilişkilerinin gelişmesine yardımcı olur. Çocuklar kurallar, doğru ve yanlışlar ile daha çok karşılaştıkları için daha sık izin istemeye başlarlar. "Yapabilir miyim?" en sık sorduğu sorulardan biri olmaya başlar. Çocuklar artık daha ciddi sorular sormaya başlar ve aynı ciddiyette cevap beklerler. Gelişimsel rehberlik yaklaşımına göre; her öğretim kademesinde bireylerin problemleri ve onlara sunulacak rehberlik gereksinimleri birbirinden farklıdır. Bu farklılıkları öğretim kademelerine göre ayırabiliriz.

5 yaş grubu çocuklar okul öncesi döneme dahil oldukları için rehberlikleri daha çok;

  1. Çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerden gelişimini sağlama
    1. Dil gelişimini sağlama
    2. Kişiliği oluşturan ilgi, yetenek, tutum, inanç ve değerleri güçlendirme
    3. Güven duygusunu, özerlik ve girişimcilik özelliklerini güçlendirme
    4. Benlik kavramını güçlendirme
    5. Sosyalleşmeyi sağlama
    6. Gelişimsel ve önleyici yaklaşım odaklı olma şeklinde olabilir.
Reklam
Reklam