5. yaşta çocuk sağlığı

5. yaşta çocuğunuz ne gibi özellikler taşıdığını, neleri yapıp neleri yapamayacağını, bu dönemde ne gibi sağlık sorunları ile karşılaşabileceği gibi bilgileri sizlere yardımcı olmak adına derledik.

5 yaş çocuğu son derece enerjik, neşeli ve coşkuludur. Sürekli hareket eder ve enerjisini bir şekilde atmaya çalışır. Artık hemen hemen tamamen kendi başına giyinebilir. Bu dönemde çocuk tek ayak üzerinde dengede durabilir, sek sek gibi oyunları rahatlıkla oynayabilir. 5 yaş çocuğu, bu dönemde küçük nesnelerin üzerinden atlayabilir. Aynı zamanda bu yaş grubu çocukların el kasları da oldukça gelişmiştir. Makas ile kağıt üzerine çizilmiş düz bir çizgiyi, düzgün bir şekilde kesebilir. Çatal ve bıçağı artık rahatlıkla kullanabilir. Bu dönemde çocuklar resimler yapar, hikayeler anlatır, hikayeleri dramatize edebilir. Artık yavaş yavaş kurgulu oyun ve dramatik oyun oynamaya başlayabilir. Sağ-sol seçimi belli olur. Yüzme, paten gibi karmaşık vücut ayarlaması gerektiren sporlara artık hazırdır. 5 yaş grubu çocuğu 13 bin kelimeyi rahatlıkla anlayabilir ve bir cümlede 7,8 kelime kullanabilir. Bu dönemde çocuklar adres ve telefon numaraları hatırlayabilirler. En küçükten en büyüğe doğru nesneleri dizebilir. Nesneleri artık belli gruplar halinde ayırabilir. Örneğin; "bunların tümü hayvan", "bunların tümü meyve" gibi ayrımları rahatlıkla yapabilir.

Reklam
Reklam

Bu dönemdeki çocukların dikkatleri daha iyidir. Daha uzun süre konsantre olabilirler. Sebep-sonuç ilişkilerinin üzerinde özellikle durmaya başlar. Dün, bugün ve yarın kavramlarını iyi anlamaya başlarlar. Artık bu dönemde çocuklar proje yapabilecek hale gelmişlerdir. Bu dönemdeki çocukların oldukça hareketli ve coşkulu olduklarından bahsetmiştik. Bu enerjiyi bir şekilde atmaya çalışan çocuklar günlerinin çoğunu bahçede, parkta ya da okul öncesi eğitim kurumlarında geçirmektedirler. Bu sebeple de çeşitli kazalar, düşmeler, yaralanmalar bu yaş grubunda sıklıkla rastlanan sorunlar arasındadır. 5 yaşta bazı aşı tekrarları başlamaktadır. Örneğin su çiçeğinin ikinci aşısı 5 yaşında iken yapılmaktadır. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak karma tekrarları 5 ile 6 yaş aralığında yapılmaktadır. Aileler bunları unutmamalı ve aşıların takibinde olmalılardır. 5 yaş çocuğuna özellikle okul öncesi dönemde olduğu için, okul başarılarını etkilememesi için ve varsa bir sorunu saptanabilmesi açısından göz muayenesi önerilmektedir. Diş bakımı da yine 5 yaş grubunda önemli bir yere sahiptir. Diş bakım alışkanlıklarının geliştirilmesi artık bu dönemde tamamen yerine oturtulmuş olması gerekmektedir. Eğer sorunlu alışkanlıklar varsa veyahut bakımsız dişler söz konusu ise mutlaka çocuk diş doktoru ile temasa geçilmelidir. 5 yaş artık süt dişlerinin yavaş yavaş kaybedilmeye başlandığı bir dönemdir. Bazen aileler bunun çok erken olduğunu düşünerek paniğe kapılabilir halbuki bu oldukça normal bir durumdur.

Reklam
Reklam

Aynı zamanda çocuklar 5 yaşta yavaş yavaş kelime, harf ve rakamları tanımaya başladıkları için okul hayatı ile birlikte yavaş yavaş hiperaktivite, konsantrasyon sorunları, öğretmenler tarafından farkedilmeye başlanabilir. Bu da çocuk için oldukça önemlidir. Çünkü bu gibi durumlar ne kadar erken farkedilir ve ne kadar erken çözüm bulunur ise daha sonraları okul hayatındaki başarısı için de o kadar önemlidir. Motor beceriler ile ilgili birtakım sorunlar da 5 yaş için farkında olunacak bir dönemdir. Oyun oynarken veya spor yaparken bunlar farkedilebilir. Eğer bu tarz becerilerde de birtakım sorunlar saptanırsa aile veya okul tarafından, bunların da terapisi yönüne gidilerek bir an önce problemler ortadan kaldırılır.