"5 Yılda 50 Proje 50 Milyon" Bilgilendirme Toplantısı

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "Tarım yaparken hem gıda üretmeyi hem de sürdürülebilir tarımı dikkate almalıyız" dedi.

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "Tarım yaparken hem gıda üretmeyi hem de sürdürülebilir tarımı dikkate almalıyız" dedi.

Vali Mayda, Kültür Merkezi'nde düzenlenen "5 Yılda 50 Proje 50 Milyon" bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, her geçen yıl tarım alanlarının daha da küçüldüğünü, çeşitli alanların ve bölgelerin oturma alanları haline geldiğini ifade etti.

Gümüşhane'de tarım alanlarına çok büyük destekler sağlandığını, büyük yatırımlar yapıldığını, devletin genel bütçesinden büyük paralar aktarıldığını ve aktarılmaya devam ettiğini belirten Vali Mayda, "Önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Çiftçimiz de, insanımız da bu katkıları, bu yatırımları uygun bir şekilde değerlendiriyor, hem istihdam hem de kişisel gelirler ve ilimiz ekonomisi açısından büyük ilerlemeler kaydediliyor. Bu gerçekten sevindirici bir durum. Dünya nüfusu ile birlikte bizim nüfusumuz da artıyor. Nüfus artışı tüketimi artırdığı gibi yeni gıda maddelerini de gündeme getiriyor. Ancak, tarımsal alanlardaki yapılaşma üretimi engellemektedir. Bu yapılanmaya karşı hem il düzeyinde hem de ülke genelinde yapılan çalışmalar var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ülke düzeyinde 30 havza tespit ettiğini, Yukarı Fırat Havzası ile Çoruh Havzası'nın Gümüşhane'de bulunduğunu kaydeden Mayda, şunları söyledi:

"Tarım yaparken hem gıda üretmeyi hem de sürdürülebilir tarımı dikkate almalıyız. Gümüşhane'de üretilen ürünlerin bir ayrıcalığı, bir özelliği olması gerekir ki pazarlamada sorun yaşanmasın. Tarımda markalaşma dediğimiz konu budur. Pestil ve kömemiz var, Türkiye'nin her tarafında Gümüşhane pestil ve kömesi olarak bilinmektedir. Bundan gurur duyuyoruz. Ürettiğimiz bu ürünün kalitesini bir taraftan korumamız gerekirken, bir taraftan da bu ürünün hammaddesini kendi ilimizden temin etmeliyiz. İşte bu konuda ceviz ve dut bahçeleri kurma çalışmalarına başladık, hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Yurt içi satışları yeterli bulmayıp, mutlaka ihracata yönelmemiz gerekmektedir."

Gümüşhane'nin organik gıda vadisi ilanının söz konusu olduğunu dile getiren Mayda, "Organik tarım, organik hayvancılık yapıldığı zaman ilave bazı ilaçlama ve gübrelemeler kullanılmayacaktır. Bu konuda biz altyapıyı oluşturur ve vatandaşı da o haliyle katabilirsek organik tarımı da ilimizde gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Reklam
Reklam

-"Adaylığımda harcadığım parayla koyun alsaydım, sürü sahiydim"-

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Aydın ise devletin hayvancılığa büyük destekler verdiğini belirterek, "Özellikle koyunculukta Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nın vermiş olduğu koyunlar emanet olup, yaşam ve gelir sağlayıcı amaçlıdır. Ancak, bu iyi değerlendirilmediği takdirde istenilen verim alınamıyor. Milletvekilliğine aday olduğum ve girdiğim 2004 yılında koyunun fiyatı 140 liraydı. Siyasete harcadığım parayla koyun almış olsaydım bugün yaklaşık 5 bin, 5 bin 500 civarında koyunum olacaktı. Bunu bugünün fiyatı olan 700 lira ile çarptığımız zaman 4 milyon liralık bir adam olacaktım, ama şimdi bir milletvekili maaşı ile geçiniyorum" diye konuştu.

Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın ise son beş yıl içerisinde 50 projeyi hayata geçirdiklerini ve yaklaşık 50 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından tarıma destek sağlayan kurum ve kuruluşlara plaket verilerek, tarım resim sergisi açıldı.

Reklam
Reklam

Toplantıya Vali Mayda'nın yanı sıra Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz