ANKARA (ANKA) - Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim kurumlarında ders geçme sistemiyle ilgili yapmayı düşündüğü değişikliği "tehlikeli" olarak değerlendirdi.
Talim ve Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim kurumlarında ders geçme sistemiyle ilgili yapmayı düşündüğü değişikliği ANKA'ya değerlendirdi. Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim kurumlarında beş zayıfı olan öğrencilerin bir üst sınıfa geçebilmesi ile ilgili düzenlemeyi düşünmesinin çok tehlikeli bir sürece yol açacağını savundu. Ortaöğretim kurumlarının önemli bir kısmı son on yıl içinde ÖSS sisteminde yapılan bir takım değişiklikler nedeniyle kan kaybettiğini ifade eden Erdoğan, "Nitekim sayıları hızla artan Fen, Anadolu ve Öğretmen liselerinin dışında kalan liseler sistem içinde hızla ayrışarak ikinci planda kalan okullar haline geldi. MEB'in tasarladığı düzenleme hayata geçerse liselerin şimdiye kadarki yaşadıkları kan kaybı daha da büyür ve söz yerindeyse bu süreçte liseler komaya girer" değerlendirmesinde bulundu.
-"BÜYÜK TALİHSİZLİKTİR"-
Erdoğan, son yıllarda OKS ve ÖSS gibi merkezi sınavların eğitimde temel belirleyici unsurlar haline gelmesi nedeniyle, derslerin ve öğretmenlerin öneminin giderek azaldığının savunulduğunu kaydederek, bu çerçevede TTK Başkanlığı görevi süresinde derslerin ve öğretmenlerin ağırlığının arttırılması yönünde değişiklikler yaptıklarını anlattı. Erdoğan, "Eğitim sisteminin, okulu ve okulda sunulan dersleri merkeze alarak asli rotasını bulması yolunda bazı adımların atılması sağlanmışken liselerdeki işleyişi alt üst edecek çok zayıflı öğrencilerin dahi bir üst sınıfa geçebilmesini sağlayacak bir düşüncenin ortaya çıkması büyük bir çelişkidir, talihsizliktir" açıklamasında bulundu.
-"DÜZENLEME GÜNÜ KURTARMAK İÇİN"- Tasarlanan düzenlemenin altında yatan mantığın günü kurtarmaya yönelik olduğunu savunan Erdoğan, düzenleme için ortaya konan nedenlerin makul karşılanabilecek nitelikte olmadığını söyledi. Erdoğan, düzenlemenin başarının teşvik edilmesi üzerine kurulu olan okul kültürünün başarısızlığı teşvik edecek şekle dönüşmesine yol açacağını kaydetti. İlköğretimde ve ortaöğretimde olmazsa olmaz ilkelerden birinin, öğrencinin devam ettiği sınıftaki derslerden başarılı olarak bir üst kademeye geçişi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Çok zayıfla bir üst sınıfa devam edildiği zaman okullar ve öğretmenler üzerinde müthiş bir psikolojik baskı oluşacaktır. Böylece hak edilmeyen puanlar verilecek veya alınacaktır" dedi.
-"MEB, BU DÜZENLEME İLE EĞİTİMİN İÇERİĞİNİ BOŞALTACAKTIR"-
MEB'in hata yaptığını ifade eden Erdoğan, en büyük hatasının da tasarlanan düzenlemeyi okulların kapanmak üzere olduğu dönemde gündeme getirmiş olması olduğunu anlattı. Erdoğan, MEB'in öğrencilere "rahat olun beş zayıfınız bile olsa bir üst sınıfa geçeceksiniz, zayıf almaktan çekinmeyin" gibi bir mesaj verdiğini savundu. Erdoğan, "Özetle gündeme gelmiş olan düzenleme taslağı hayata geçerse eğitim ve öğretimin içeriği boşaltacaktır. Okullar bu şekilde anlamsızlaşacak ve müthiş bir boş vermişlik ortaya çıkacaktır" dedi.
-ERDOĞAN'DAN ÜÇ ÖNERİ-
Erdoğan, düzenleme ile ilgili şu önerilerde bulundu:
"Belli dersler hariç tutulmak üzere öğrenciler iki dersleri zayıf olsa da şayet ortalamaları yeterli düzeyde ise bir üst sınıfa geçebilmekteydi. Aynı modelden hareketle bir üst sınıfa geçebilmek için başarısız olunabilecek ders sayısı ikiden üçe çıkarılabilir.
Öğrencilerin başarılı olduğu dersleri sınıf tekrarı yaptıklarında tekrar almak zorunda kalmaları, açıklamalarda ifade edildiği gibi sorun olarak görülüyorsa bu sorun, sınıf tekrarı yapan öğrencilerin sadece başarısız olduğu derslere devam etmelerinin sağlanması ile çözülebilir.
Eğitim öğretimin zarar görebileceği kaygısı duyulmaksızın yüzeysel günü kurtarma odaklı çıkarımlarla düşünüldüğü belli olan bu yanlış yola devam edilecekse yani çok dersten başarısız derslerle öğrencilerin bir üst sınıfa devam etmesinin sağlanmasında ısrar edilecekse öğrencilerin alt sınıflardan kalan derslerin sınavlarını Açık öğretim liselerinden almaları sağlanmalıdır."
Erdoğan, eğitimde yapılacak en ufak bir düzenlemenin bile çok boyutlu düşünülmesi gerektiğini söyleyerek, bunun da önce birikim, sonra da beceri gerektirdiğini ifade etti. (ANKA)