Hükümet’in askerlik süresini 15 aydan 12 aya çekme kararı, 1 Ocak 2014 itibarıyla yürürlüğe giriyor. Bu doğrultuda, zorunlu askerlik hizmeti kapsamında 12 ayını dolduran tüm Mehmetçikler terhis edilecek.
Akşam gazetesinin haberine göre; tüm terhisler yeni yılın ilk günlerinde tamamlanacak. Terhis edilecek askerlerin sayısının ise 50 bin civarında olacağı belirtiliyor.
ASKERLİKTE SON DURUM
1111 sayılı Askerlik Kanununun 5'inci maddesi “Erbaş ve erler için muvazzaflık hizmeti süresi; Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda 18 aydır. Bu sürenin, barışta önce 15 aya ve bilahare 12 aya kadar indirilmesine, Silahlı Kuvvetler'in de ihtiyacı dikkate alınarak, Bakanlar Kurulu'nca karar verilebilir” hükmünü içeriyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde hâlen 379 bin erbaş-er görev yapıyor. Bakanlar Kurulu'ndan askerliği kısaltan kararın çıkması durumunda ilk etapta 12 ayını doldurmuş 40 bin civarında askerin terhis belgesini alması öngörülüyor. Askerliğin süresine ilişkin kararın Bakanlar Kurulu ile sınırlı olmayacağı en kısa zamanda yasal düzenlemenin de yapılacağı ifade ediliyor.
Diğer taraftan; Askerlikte yapılan sağlık işlemleri, terhis sonrası sağlık hizmet kayıtlarında görülebilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki birlik tabiplerine ise aile hekimliği yetkisi verildi. Birlik tabibi olmayan yerlerdeki birliklerde de aile hekimliği hizmeti sunulacak.
Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki gelişmelerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. "Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki Birlik Tabiplerine Aile Hekimliği Yetkisi Verilmesi ve Birlik Tabibi Olmayan Yerlerde Aile Hekimliği Hizmetlerinin Sunumuna Dair Protokol"ün 1 Temmuz 2013 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalandığı hatırlatıldı.
Açıklamada, "Bu protokolle; Türk Silahlı Kuvvetlerindeki birlik tabiplerine aile hekimliği yetkisi verilmesi ve birlik tabibi olmayan yerlerdeki birliklerde aile hekimliği hizmetinin sunulması, böylece yükümlülerin sağlık safahatlarının askerlik hizmeti sırasında görülerek iş ve işlemlerde dikkate alınmasının sağlanması ve yükümlülerin askerlik hizmeti sırasında haklarında yapılan sağlık işlemlerinin, terhislerini müteakip sağlık hizmet kayıtlarında görülebilmesinin sağlanması amaçlanmıştır." denildi.
ERBAŞ VE ERLERE EĞİTİM
Milli Savunma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında ise "Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi, İş Birliği ve Eşgüdümün Artırılmasına Dair Protokol"ün 3 Temmuz 2013 tarihinde imzalandığı belirtildi.
Bu protokol gereğince, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde; 'Vatani görevini ifa eden erbaş ve erlere yönelik olarak 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele' konularında eğitim programlarının düzenlenmesi ve var olan eğitim programlarının zenginleştirilerek güçlendirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetle mücadele konularında eğitim olanak ve stratejilerinin geliştirilmesi ve söz konusu eğitimleri verecek personelin yetiştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında komutanlık ve bakanlık arasında iş birliğinin artırılması amacıyla ortak çalışmalar gerçekleştirilmesinin öngörüldüğü vurgulandı.