50 binin üzerinde yırtıcı kuş güneye göçtü

ARTVİN (İHA) - Zengin faunası ve florası açısından Türkiye'de ender çeşitliliğin yakalanacağı bir bölgeyi kapsayan Çoruh Vadisi üzerinden sonbahar sezonunda 50 bin kuşun güneye göç ettiği belirlendi.

Akarsu sporları için dünyada üçüncü sırada bulunan Çoruh Nehri, vadi boyunca da önemli yürüyüş rotaları, kültürel yapıları, yaban yaşamı, botanik, kelebek, jeoturizm açısından Türkiye'de en önemli üç noktasından birisi. Vadi kuş gözlemciliği açısından da ayrı bir konumda. Vadi üzerinden geçen kuşların Hatay'ın Belen İlçesi'nden güneye göç ettikleri biliniyor.

Reklam
Reklam

Doğu Anadolu Kalkındırma Projesi (DAKAP) çerçevesinde, Türkiye'nin önemli kuş göç rotalarından olan Çoruh Vadisi üzerinde 9 aydır yapılan çalışmalar sonucunda önemli bilgiler edinildi. Vadi boyunca göç eden, nesli tehlike altında bulunan akbabalar, kartal türleri ve önemli bir tür olan ve sadece Doğu Karadeniz'e özgü olan Huş Tavuğu, Kafkas Çıvgını üzerinde çalışmalar yapıldı.

Türkiye'nin önemli kuş gözlemcisi ve yabancı hayatı fotoğrafçılarından Soner Bekir'in Ağustos- Ekim döneminde Çoruh Vadisi'ndeki çalışmaları sonucunda edindiği bilgiler, vadinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yusufeli'nde bulunan Karadağ'ın önemli bir göç izleme noktası olduğunu belirten Bekir'in verdiği bilgilere göre; Eylül ayı boyunca 40 bin şahin, 6 bin civarında arı şahini, bin 500 civarında kara çaylak, binin üzerinde delice türleri, 500'ün üzeri atmaca göç etti. Göç eden kuş sayısı ise ortalama 50 bin olarak belirlendi.