50 yıllık Türk Ticaret Kanunu değişiyor

ANKARA (İHA) - Türkiye'de ticaret hayatını düzenleyen 50 yıllık Türk Ticaret Kanunu, Meclis Adalet Komisyonunda yenilenerek, kabul edildi.

1 Ocak 1957'den beri yürürlükte olan kanunda, köklü değişiklikler yapıldı. Tam bin 535 maddeden oluşan kanunla, şirket kurmak ya da sermaye artırmak amacıyla halktan para toplamak için Sermaye Piyasasından izin alma zorunluluğu getiriliyor. Kanun ayrıca tek kişilik limited şirketi kurulmasına da imkan sağlıyor. Tasarı, şirket kurmak veya sermaye artırmak vaadiyle halktan para toplamak isteyenlere, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alma zorunluluğu getiriyor. Uygulamayla, toplanan paraların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığı da SPK tarafından denetlenecek.

Reklam
Reklam

Tasarıya göre, ticari işlerde faiz oranı serbestçe tayin olunacak, temerrüt faizi hakkında, ilgili mevzuat hükümleri uygulanacak. Aksine sözleşme bulunmuyorsa, ticari bir borcun faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa, ihtar gününden itibaren işlemeye başlayacak. Bölünme de Türkiye'de maddi hukuk yönünden ilk kez düzenleniyor. Tasarı, her şirkete web sitesi yapma zorunluluğu da getiriyor. Sermaye şirketleri, web sitelerinde yanlış bilgilere yer vermeleri durumunda cezai ve hukuki sorumlulukla karşılaşacak. Anonim şirketler de on-line genel kurul yapabilecek.

Tasarı, şirketlerin denetlemelerine uluslararası standartlar getiriyor. Murakıplık sistemi yerine, bütün sermaye şirketleri için 'bağımsız denetleme' yer alıyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu, limitet şirketlerin ortaklarının sayısını en fazla 50 ile sınırlıyor. Tasarı, tek kişilik limitet şirketi kurulmasına ve yaşamasına da imkan sağlıyor. Ortak sayısı 1 olursa, bu durum 7 gün içinde tescil ve ilan ettirilecek. Aksi halde doğacak zarardan müdürler sorumlu olacak. Tek kişilik limitet şirket, bir tür değil, limitet şirketin bir sınıfı olacak.

Reklam
Reklam