500 milyon YTL'lik vurgun

Sinop merkezli olarak 11 il ve 12 ilçeyi kapsayan ve 500 milyon YTL'lik (500 trilyon lira) ihale yolsuzluğunun ortaya çıkarıldığı "Gündoğusu" operasyonunda gözaltına alınan 54 kişiden 31'i tutuklandı.

Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, tehdit, görevi kötüye kullanmak, suçluyu kayırmak ve rüşvet iddialarıyla Sinop Adliyesi'nde hakim karşısına çıkartılan ve aralarında bazı başhekimler, hastane müdürleri, medikal şirketlerinin sahipleri ile bazı sağlık çalışanları ve bir partinin eski il başkanın da bulunduğu 54 kişiden 31'i tutuklanarak Sinop E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konuldu. Mal varlıklarına da el konulan tutuklu AK Parti Sinop eski İl Başkanı Dursun D., Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Gürel A., Mustafa İ., Şükrü İ., Bayram K., Hasan G., Birhan Y., Süreyya E., Yakup D., Ethem E., Alper D., Ahmet G., Adnan Ü., Selma A., Kadriye İ., Ragıp A., Ali Utkan T., Hüseyin D., Kamil Ü., Esat T., Mustafa G., Tanju K., Tutku T., Cihangir T., Ali Ö., Alper H., Mehmet Ö., Aydın Ç., Öner H., Muammer D. ve Hasan A.'nin Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 250. maddesi gereğince Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarının devam edeceği bildirildi. Söz konusu davayla ilgili hazırlanan 14 klasör ve 500 sayfalık iddianame, 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. 500 sayfalık iddianamenin sadece özet olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Gündoğusu operasyonu Sinop merkez, Durağan, Gerze, Türkeli, Boyabat, Karabük merkez, Kastamonu merkez, Kastamonu- Azdavay, Trabzon merkez, Amasya merkez, Ordu merkez, Ordu-Ünye, Tokat-Zile, Samsun merkez, Samsun-Çarşamba, Kocaeli-Gebze, İstanbul-Kadıköy ve Bakırköy, Ankara merkez-Kızılcahamam ve Polatlı ilçelerini kapsadı.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Sinop Başsavcısı Sadettin Arslan, operasyon için 6 aydır teknik takip yapıldığını ve olayın boyutunun çok büyük olduğunu söyledi. Arslan, "Başsavcılığımız koordinasyonu altında, emniyet ve jandarma ile beraber çalıştığımız 'Gündoğusu' operasyonunu tamamladık. Ancak tahkikatlarımız devam edecek. Şu ana kadar 54 kişi gözaltına alındı. Bunların 31 tanesi tutuklandı. Bahse konu suç; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, tehdit, görevi kötüye kullanmak, suçluyu kayırmak ve rüşvet olarak tarafımızdan adlandırıldı. Toplam 23 merkezde operasyonumuzu yaptık. Şu ana kadar istediğimiz bütün delillere ulaştık. Meblağın 500 milyon YTL'nin üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İşlenen suçun Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 250. maddesinde belirtilen suç kapsamında olduğu için davanın Ankara'da görüleceğini belirten Başsavcı Arslan, "Bu tür suçlar, özel görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevine giriyor. Soruşturma hala sürüyor. Bundan sonra da gözaltılar olabilir. Tutuklular, tutukluluk şartlarını taşıdıkları için tutuklanmıştır. Salınanlar ise tutuksuz yargılanacak. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 250. maddesi gereği bu kişilerin mal varlıkları gözden geçirilmiş ve el konulmuştur. Bu yasanın amir hükmü gereğidir. Tüm deliller elimizde. 5-6 aydır süren teknik takibimiz var. Yapılan ihalede verilecek malın daha kötüsünün verilmesi bizim hareket noktamız oldu. Bu anlatılanlar olayın sadece yüzde 1'dir. Bu ve buna benzer birçok şey var" diye konuştu.