500 Yıllık Sağlık Kaynağı: Mesir Macunu!

41 çeşit baharat ile hazırlanan, UNESCO’nun koruma altına aldığı kültürel mirasımız, sağlık ve şifa kaynağı mesir macunu; öksürükten, mide rahatsızlıklarına, cilt hastalıklarından, kansızlığa ve günümüzün en büyük sorunu olan asabiyete de iyi geliyor. Stressiz bir hayat için Mesir macunu yemek şart oldu:)

Şifalı Mesir macunları insanların en büyük sorunlarından biri olan, asabiyete yani çabuk öfkelenmeye iyi geldiği belirtiliyor. Mesir macununun içinde bulunan baharatların iştah açıcı, uyarıcı, gaz ve idrar söktürücü özelliklerinden dolayı, bağırsak florasını olumlu etkilediği ve kolon kanseri ihtimalini de azalttığı vurgulanıyor. İçeriğinde bulunan tanen ve reçinelerin antimikrobiyal özelliği sebebiyle, iltihaplı hastalıklara, cilt rahatsızlıklarına karşı iyileştirici özelliği de bulunuyor.


Peki sağlığa faydalı olan bu mesir macununun içerisindeki şifalı baharatlar nelerdir?


Hindistan cevizi ve Besbase

Kaynatılmış suyu mide ağrılarına iyi gelir. Etkisi bileşimdeki uçucu yağlardan ileri gelir.

Reklam
Reklam

Ev Yapımı Hindistan Cevizli Coco Star


Çivit

Bebeklerin ağız mukozasındaki ağrılı yaraların tedavisinde kullanılır.

6/8 Aylık Bebeklerin Kesinlikle Yemesi Gereken Mamalar


Çöpçini

Kökünün kaynatılmış suyu egzamada kullanılır. Bileşimindeki tanenden dolayı astrenjan etkisi vardır.


Çörek otu

Çörek otu, gaz söktürücü olarak kullanılan harika bir baharattır.

Her Derde Deva Kutsal Tohum İçin Buradan


Darıfülfül otu

Soğuk havalarda kurtarıcınız olan darıfülfül otu, vücut ısısını korumak ve öksürük kesmek için birebir...


Hardal tohumu

İştah açıcı ve mideyi yatıştırıcı olarak toz halinde kullanılır, aynı zamanda cilt hastalıklarında iltihabı ve ağrı giderici etkisi vardır.


Havlıcan

Öksürük kesicidir ve ağız kokusu giderici olarak kullanılır. Bunlarla kalmaz; sindirimi kolaylaştırır, gazı dağıtır, balgamı giderir.


Kakule

Lezzet verici , gaz söktürücü, iştah açıcı olarak kullanılır.


Karabiber

Karabiber de soğuk kış günlerinde sizi korumak için mikroplarla savaşır. Öksürük kesmeye yardımcı olur. Yemeklerde baharat olarak kullanılan karabiber, et yemeklerine çok yakışır.

Reklam
Reklam

Karanfil

En bilinen özelliği diş ağrısına ve çürüklere iyi gelmesidir. Ağız kokusu gidermeye yardımcı olan karanfili rahatlıkla yanınızda taşıyabilirsiniz.


Kebabe

Karabibere benzeyen kebabe idrar ve solunum yolları antiseptiği olarak kullanılır. Ses kısıklığına da iyi geldiği bilinmektedir.


İşte kullanılan diğer baharat çeşitleri;

Yenibahar, Zencefil, Galanya, Krem tartar, Kişniş, Havlıcan, Anason, Sakız, Safran, Tarçın, Udülkahr, Hardal, Misrafi, İksir, Meyan Kökü, Kalemi barit, Tiryak, Sarı helile, Kara helile, Raziyane, Zerdecub, Hiyerşenbe