FRANKFURT (İHA) - Bu yıl 59. kez kapılarını kitapseverlere açan 108 ülkeden 8 bine yakın yayıncıyı biraraya getiren Frankfurt Kitap Fuarı, dijital ve antikayı buluşturdu. Fuarın antika eserler bölümünde 530 yıllık el yazması Kuran-ı Kerim satışa sunuldu.
Sanat Müzesi tarafından satışa çıkaralan Kuran-ı Kerim'e, Arap ülkeleri ve bir çok batılı koleksiyoncu tarafından talepler gelmeye başladı. Müze Sorumlusu Peter Fritzen, eserin yazıldığı ülkeye gitmesini arzuladıklarını söyledi. Kuran-ı Kerim'in satışa çıkarılmasıyla ilgili olarak bilgilendirilen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, müze yetkililerine bakanlık bürokratlarını göndererek Kuran-ı Kerim'i satın alma girişiminde bulundu.
Osmanlı'nın önemli hattalarından Amasyalı Hamdullah'ın Amasya'da yazdığı, 2. Sultan Mahmud'un hanımı ve Abdülaziz Han'ın annesi Pertevniyal Sultan Valide'nin imzasını taşıyan Kuran-ı Kerim çok sayıda koeksiyoncunun ilgisini çekiyor.
Sanat Müzesi Sorumlusu Peter Fritzen, bir Türk müşterisinin kendisine antika eserler getirdiğini ve onları sattığını belirterek, "Son olarak da ellerinde Kuran-ı Kerim olduğunu söylediler. Ben de kabul ettim ve satışa çıkardım. Hattat Hamdullah'ın İstanbul'da yazdığı eserler Londra'daki müzeyedelerde 500 bin euroya kadar satılıyor. Bu eser Amasya'da yazılmış. Daha eski bir eseri daha ucuz fiyata satıyoruz" dedi.
Öte yandan, Frankfurt Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ateşesi Galip Akın, Kuran-ı Kerimi inceleyerek, bugünkü Kuran-ı Kerimler'le sayfa sayısının tutmadığını fakat Kuran-ı Kerim'in tamamı olduğunu, sure başlıklarının özel altın yaldızlarla belirtildiğini, her 10 ayette yapılan aşır bölümlerinin de olmasının çok ilgisini çektiğini, 530 yıllık bir eser olmasına rağmen çok iyi korunduğunu ve mükemmel şekilde okunduğunu, günümüzdeki Kuran-ı Kerimlerden Hafız Osman hattına çok yakın bir hatla yazıldığını
söyledi.
12.5 santim eninde, 17 santim uzunluğunda ve 376 sayfa olan Kuran-ı Kerim son alıcısını bekliyor.