54 Milyon Deprem Riski Altında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Vargün, Türkiye’de...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Vargün, Türkiye’de 75 milyon nüfusun 54 milyonunun birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşadığını söyledi.

Samsun’da 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu” hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. İl Özel İdaresi toplantı salonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Vargün, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vedat Durna, kurum amirleri, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşması yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vedat Durna, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın insanların yaşanabilir bir çevrede yaşayabilmesi için yaptığı adımlardan bir tanesi 6306 sayılı kanundur. Bakanlığımızın hedefi 20 yılda toplam 6.5 milyon yapıyı dönüştürmektir. Bu anlamda çıkartılan bu kanunun bir afet ülkesi olan ama öncelikle deprem ülkesi olan ülkemiz için çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

75 milyon nüfuslu Türkiye’nin 54 milyonunun birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşadığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Vargün, “Ülkemizde 1990 yılından bu yana gelen sel, heyelan, deprem gibi doğal afetler sonucunda 20 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. 55 bin vatandaşımız da yaralandı. 1 milyon vatandaşımız da evsiz kaldı. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nda amaçlanan can ve mal kaybının sebep olduğu afetler oluşmadan önce gerekli tedbirler alınması, halkımızın sağlıklı ve güvenli bölgelerde çağa uygun alanlarda yaşamasını, ülke genelinde sürdürülebilir mekansal gelişmeyi sağlayarak ve yaşam kalitesini de yükseltmek yerel şartları ve ihtiyaçları da gözeten katılımcı bir anlayışla insan ve afet odaklı dönüşümü başlatmaktır. Yasada öncelikle vatandaşların can güvenliği hedeflendiğinden riskli olduğu bilimsel ve teknik verilere göre belirlenen yapılar mutlaka yıkılması sağlanacaktır. Riskli yapısı yıkılan maliklere kredi, konut ve işyeri tahsisi, konut sertifikası gibi destekler verilecektir. Uygulamanın etkin yürütülmesi için yerel yönetimler etkin bir şekilde yetkilendirilmiştir. Türkiye genelinde denetimsiz inşa edilen 14 milyon konutun incelenmesi ve riskli olduğu düşünülen yaklaşık 6.5 milyon konutun kanun kapsamında yıkılması, riskli olarak tespit edilen alanların yeniden tasarlanması planlanmaktadır. Çeşitli illerimizde riskli alanlarla ilgili olarak 300 bin vatandaşımızın yaşadığı, 49 bin adet konutu kapsayan 1 milyon 590 bin hektar büyüklüğünde muhtelif sayıda riskli alan ilan edilmiştir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Samsun’da yaklaşık olarak 200 bin civarında bağımsız konut olduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Hükümetimiz bu büyük dönüşümü yaparken, hiç kimseyi mağdur etmeyecektir. İkinci derece deprem bölgesi olan Samsun’da oluşabilecek bir depremde muhakkak etkilenecektir” şeklinde konuştu.

6306 sayılı Yasa’nın Türkiye’de önemli bir başlangıç oluşturacağını belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise şöyle konuştu: “Riskli alanların ve riskli yapıların değişim ve dönüşüme tabi tutulması adına hukuki anlamda önemli bir alt yapı oluşturması bakımından büyük önem taşıyor. Türkiye son yıllarda depremler yaşadı ve bu depremlerde de çok sayıda vatandaşını kaybetti. Türkiye’deki riskli bina sayısı ve riskli alanlar oldukça fazla olarak karşımıza çıkabilir. Samsun’da özellikle güney ilçelerimiz depremsellik bakımından riskli olan ilçelerimizdir. Bu bakımdan bu ilçelerimizde de riskli alanların varsa bunların belirlenmesi ve bu kentsel dönüşüme tabi tutulması da bizim önümüzdeki süreçte üzerinde durmamız gereken konuların başında geliyor. Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde ve dünyada olduğu gibi yağış miktarlarında da farklılıklar ortaya çıkıyor. Bu bakımdan DSİ’nin ve meteorolojinin verilerini alarak ortaya çıkan yeni durumlara göre de kendimizi gözden geçirerek farklı çalışmaları da ortaya koymamız gerekiyor. Özellikle imara uygun yapılaşmamış olan, düzensiz yapılaşmış olarak adlandırdığımız bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalıyor. Sokakları, alt yapısı, aydınlatmaları sağlıklı değildir. Kentsel dönüşüme tabi tutulabilecek bu alanlarda daha çağdaş ve olması gereken standartlarda bir yaşam modeli onlara sunulmuş olacaktır.”

Reklam
Reklam

Açılış konuşmalarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı Coşkun Sağır, Riskli Alanlar Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı ve Finansman Dairesinden Elektrik-Elektronik Mühendisi Ali Kişi sunum yaptılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: