55 bin adet Alabalık yavrusu bırakıldı

Artvin Şavşat’ın Meydancık Beldesinde Papart Deresine 55 bin adet kırmızı benekli alabalık yavrusu bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın “Doğal Alabalık Yetiştirilmesi, Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi” kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar) 12. Bölge Müdürlüğü Trabzon Maçka Altındere Alabalık Yetiştirme ve Üretme İstasyonunda üretilen doğal (kırmızı benekli) alabalık yavruları anaçlarının alındığı Meydancık Papart deresine salımı gerçekleştirildi.

Beldenin Papart Deresinde 10.09.2012 tarihinde düzenlenen programa, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Şavşat Kaymakamı Abdullah Köklü, Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, Meydancık Belde Belediye Başkanı Nihat Acar, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü Artvin Şube Müdürü Faruk Bucak, Artvin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehdi Özyer ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

Artvin Valisi Necmettin Kalkan burada yaptığı konuşmada, daha yaşanılabilir doğa ve çevre için kişilerin duyarlı olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Artvin Doğu Karadeniz’in incisi durumunda olan bir kentimiz ve doğası bozulmamış ender güzelliklere sahip kentlerden bir tanesidir.

Doğu Karadeniz Master Planı Projesi kapsamındaki yol güzergahı Papart bölgesinden geçiyor. Valilik olarak temel düşüncemiz, Batum’dan gelen bir turistin Kemalpaşa’dan, Camili bölgesinden Papart’a ulaşmasıdır. Buradan da Artvin’in Ardanuç ilçesi ile Yusufeli’nin Kaçkar Dağlarına kadar bir turizm destinasyonu içerisinde bu güzellikleri görmesi ve yaşamasıdır. Tabi bu güzelliklerin bir parçası da doğaldır ki akarsularıdır. Bu akarsulardaki doğal hayattır. Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünün daha önce bu bölgeden almış olduğu anaçları Trabzon Maçka Altındere Alabalık Yetiştirme ve Üretme İstasyonunda üretmek suretiyle yetiştirdiği 55 bin adet yavru alabalığın dereye salımını gerçekleştirdik. Geçen yıl 10 bin yavru alabalık bırakılmıştı. Papart Deresine son iki yılda toplam bırakılan alabalık sayısı 65 bine ulaştı. İl geneline baktığımız da ise son iki yılda toplam 640 bin adet kırmızı benekli yavru alabalık Artvin derelerine bırakılmış oldu.

Reklam
Reklam

Artvin halkından ve buralarda yaşayan köylülerimizden temel beklentimiz, bu doğal hayatın korunmasına yardımcı olmaları ve yaşatılmasıdır. Olta balıkçılığı ile avlanmayla bu derelerde balık tükenmez. Yeter ki kanun dışı avlanmaların önüne geçelim. Şavşat halkımızda bu duyarlılık var. Bu derelere sahip çıkacaklar. Böylelikle bu doğal güzellikleri turizme kazandırmış olacağız.”

AK Parti Artvin Milletvekili Dr.İsrafil Kışla ise, yörede yaşayan bütün hemşerilerinden balıkların avlanması noktasında yasalara uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini isteyerek, “Yabancıların bu derelere balık avlamak için ağ attıkları, elektrik kullanarak avcılık yaptıkları söyleniyor. Bu duruma burada yaşayan köylülerimizin engel olması lazım. Belki zamanı gelince oltayla avlanmak en güzeli. Bugün dereye bıraktığımız yavru balıkları korumamız lazım. Doğal hayatı, çevreyi korumak lazım. İşte bugün gerçekleştirdiğimiz dereye alabalık salımı da bunlardan bir tanesi. Düşünün devletimiz ne kadar güçlü, ne kadar büyük, Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Devletimiz Papart Deresindeki balığın yetiştirilmesinin de planlanmasını yapmakta. Bunun için çaba sarf etmektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Reklam
Reklam

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ise kişilerin bilinçli avlanmasının önemini vurgulayarak, Meydancık Papart Deresine 2011 yılında 10.000 adet doğal alabalık yavrusu, 2012 yılında ise 55.000 adet kırmızı benekli yavru alabalık anaçlarının alındığını söyledi.

İlimizde bugüne kadar yapılan doğal alabalıklandırma çalışmaları hakkında da bilgi veren Bulut, ‘’Yusufeli Barhal Deresinde 2010 yılında 40.000 adet, 2011 yılında 170.000 adet, 2012 yılında 240.000 adet olmak üzere toplam 450.000 adet, Şavşat Bilbilan Karagöllerde 2011 yılında 30.000 adet, 2012 yılında 95.000 adet olmak üzere toplam 125.000 adet, Şavşat Meydancık Papart Deresinde 2011 yılında 10.000 adet, 2012 yılında 55.000 adet olmak üzere toplam 65.000 adet alabalık bırakılmıştır.

İl genelinde 2010-2012 yıllarında yapılan toplam balıklandırma miktarı 640.000 adettir. Ayrıca 2012 yılında ilimizde yukarıda çalışılan dere ve orman içi sulara ilave olarak Artvin Merkez Alabalık Köyü Deresi, Arhavi Kamilet Deresi, Artvin Şavşat Arsiyan Gölleri ve Şavşat Mansurat Deresi’nden anaç alımı yapılarak, 2013 yılında balıklandırma programına alınmıştır. Bakanlığımızın Doğaya Kanatlı Salımı Programı kapsamında ise ilimizde 2003-2012 yılları arasında 4550 sülün, 1500 kınalı keklik doğaya salınmıştır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz