5,5 kilogram ağırlığındaki tümörden kurtuldu

BOLU (İHA) - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yapılan operasyonla, 63 yaşındaki bayan hastanın yumurtalıklarından 40 cm büyüklüğünde ve beş buçuk kilo ağırlığında bir tümör çıkarıldı.

Ameliyatı gerçekleştiren AİBÜ İzzet Baysal Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Melahat Dönmez, 5,5 kilogram ağırlığında ve 40 cm genişliğinde olan tümörün başarılı bir operasyonla alındığını söyledi. Operasyonu anlatan Dönmez, hastayı gören anestezi uzmanlarının bile şaşırdığını dile getirdi. Bu büyüklükte tümörlere her zaman rastlanılmayacağını belirten Dönmez, şöyle konuştu: "İlginç bir ameliyat yaptık. Vücut bu tümörü gebelik kadar büyütmüş. Ameliyathaneye gittiğimizde anestezi uzmanları 'sezaryen mi?' var dediler. Tabi yumurtalık tümörleri çok önemli. Bu vaka bize geldiğinde ameliyattan önce gerçekten bir gebelik kadar büyüklük de bir kitleydi. Biz hiçbir zaman ultrasonda, emar da, bilgisayarlı tomografi de olsa hepsinde karın bölgesini açmadan, çıkarıp da patolojiye göndermeden ve sonuçlar gelmeden iyi veya kötü demeyiz."

Reklam
Reklam

Hastadan tümörü almak için sezaryen ameliyatı gibi bir ameliyat yaptıklarını ifade eden Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: "Hastanın sol tarafından menşei alan 40-45 cm büyüklüğünde ve 5.5 kg ağırlığında bir yumurtalık tümörü bulduk. Biz bu vakaları bulduğumuz zaman önce patolojiye götürüyoruz, patoloji bize iyi huylu, kötü huylu diye bir sonuç veriyor. Eğer sonuç kötü huylu olursa ameliyat daha da ileri safhalara varıyor. Bunda da yumurtalıklarını, rahmini ve lenf notlarını da alıp çıkarıyoruz. Bu
vakada tam sınırda bir tümör görüldü ama bazı bulgular da olduğu için biz yine de gerekli yerleri aldık."

Her kadının yılda en az bir kez kadın doğum uzmanına gelmesi gerektiğini de belirten Dönmez, şunları söyledi: "Kadınlar hiç değilse yılda bir kez kadın doğum uzmanına gelirlerse en azından yumurtalıklarında, rahminde herhangi bir şey var mı, muayene ile ultrason ile biz bunları tespit edebiliyoruz. Erken teşhis çok önemli ileride daha önemli oluşabilecek sorunları çözmede en önemli etken. Ama bayanlarımız mutlaka yılda bir kez bir uzmana görünmeli. Eğer risk varsa da altı ayda bir kadın doğum uzmanına gitmeli. Zaten Bolu halkı bu konuda çok duyarlı ve sağlık konusunda çok medeniler."

Reklam
Reklam