6 binden fazla tersane işçisi işten çıkarıldı

Ankara (AA)- Türk-İş'e bağlı Liman-İş Sendikası'nın raporunda ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarmaların gemi inşa alanında başladığı ve halihazırda 6 binden fazla tersane işçisinin işten çıkarıldığı bildirilirken, bu rakamın 10-12 bini bulacağının tahmin edildiği belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Liman-İş Sendikası, küresel finansal kriz sonrasında iş kolunda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak "Ekonomik Kriz, Limancılık Sektörü, Özelleştirmeler ve Liman İşçileri" isimli bir rapor hazırladı. Raporda, üretimde ve ticarette yaşanan daralma nedeniyle, denizyolu taşımacılığında ciddi bir düşüş yaşanmaya başlandığı, bunun da limancılık faaliyetlerinde gerilemeye yol açtığı ifade edildi. Raporda şu görüşler yer verildi:

Reklam
Reklam

"Denizcilik sektöründe kitlesel işten çıkarmalar, gemi inşa sektöründe başlamıştır. Her gün iş kazası riskiyle, canı pahasına çalışan tersane işçileri, şimdi de işten çıkarılma riski ile karşı karşıyadır. Halihazırda 6 binden fazla tersane işçisi işten çıkarılmıştır. Bu rakamın 10-12 bini bulacağı tahmin edilmektedir. Limancılık sektöründe henüz kitlesel işten çıkarmalar başlamamış olmakla birlikte, ilerleyen dönemde ekonomik krizden derinden etkilenen limancılık sektöründe de işten çıkarma, ücretsiz izin gibi uygulamaların gündeme gelmesi muhtemeldir."

Raporda, ekonomik kriz ile birlikte sıkıntı yaşamaya başlayan Türkiye limancılık sektöründe özelleştirme uygulamalarının devam etmesi halinde, sektörün tümüyle kaosa sürükleneceği savunuldu. Raporda, "Ekonomik krizin etkilerinin ilerleyen dönemde daha da ağırlaşabileceği ihtimali göz önüne alındığında, kamu limanlarının önemi daha da artmaktadır. Kar-zarar mantığından ziyade kamu yararını esas alan kamu limanları, kriz ortamında, bir emniyet supabı görevi üstlenecektir" denildi.

Reklam
Reklam

Liman-İş tarafından hazırlanan raporda, limancılık sektörünün geleceğine ilişkin sıralanan önerilerden bazıları şöyle:

-Kamu limanlarının mevcut altyapı ve personel eksiği giderilerek, limanların verimli bir biçimde işletilmesi sağlanmalı.

-Denizcilik sektörü piyasanın işleyişine bırakılmamalı, her aşamada kamusal üretim ve denetim yaşama geçirilmeli.
-Yıllardır işçilerin verdiği emek üzerinden yüksek karlar elde eden liman işletmecileri, bir tek işçiyi dahi işten çıkarmamalı, krizin faturasını işçilere kesmek yerine, işçiler üzerinden elde ettikleri birikimlerini devreye sokmalı.
-Özel sektör limanlarında, yasalardaki çalışma kuralları uygulanmalı, taşeronlaştırma, sigortasız işçi çalıştırma, kaçak işçi çalıştırma gibi hukuka aykırı uygulamalara derhal son verilmeli.