6 bine yakın caminin imam ve hatibi bulunmuyor

ANKARA (İHA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, kamu çalışanlarının Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan başka kurumlara geçmek istemesinin sebebinin, personelin maaş ve özlük haklarının düşük olması olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun soru önergesine, Bakan Mehmet Aydın adına cevap verdi. Bardakoğlu, cevabında, "Ülkemiz genelinde kadrosu bulunduğu halde imam-hatibi bulunmayan cami sayısı 5 bin 901'dir. 9 bin 822 caminin de kadrosu yoktur. İmam hatip kadrosunda iken Bakanlıklardaki fraklı kadrolara 2005 yılı 283, 2006 yılında ise 17 personel naklen tayin olunmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

Medyadaki imam imajı yüzünden Diyanet personelinin sıkıntı içinde olduğunu belirten Bardakoğlu, şu ifadelere yer verdi:
"Başkanlığımızdan kamu kurum ve kuruluşlarına naklen geçiş için yapılan başvuruların ana sebebi, personelin maaş ve özlük haklarının diğer krumlara göre geride olması ve kadroların çoğunluğunun köylerde bulunması nedeniyle personelin daha iyi şartlara kavuşma isteği ile birlikte medyada imam imajını iyice olumsuzlayan tutum ve yayınların görevlilerimiz üzerinde ağır bir baskı oluşturması ve kurumdan ayrılma isteğini görüklemesidir".

Kanunların kamu kurumları arasında geçişe izin verdiğini hatırlatan Bardakoğlu, "Personelin muvafakat talepleri diğer kurumlarda olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı'nda da kurum ihtiyaçları personelin durumu-eğitim, sağlık, kariyer, ailevi v.s. birlikte dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Bilindiği gibi haklı gerekçeleri olduğu halde muvafakatı verilmeyen kamu personeli idari mahkemeye gitmekte, mahkemeler de personelin muvafakatının verilmesi yönünde karar almaktadır. Dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı bu çerçevede hem hizmet gereklerini hem de muvafakat talebinde bulunan personelin durumunu birlikte değerlendirerek personeli mağdur etmeden muvafakat işlemleri gerçekleştirilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan en çok Milli Eğitim Bakanlığı'na Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak geçtiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
"Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışan personelden yüksek öğrenim mezunu üst görevlere veya meslek öğrenim mezunu olup mesleği ile ilgili bir kuruma nakil talebi bulunanlara, sağlık nenediyle din hizmetleri sınıfında görev yapmasının uygun olmadığı sağlık kurulu raporu ile belgelendiren ve Başkanlık merkez veya taşra teşkilatında diğer hizmet sınıflarından bir kadroya nakli mümkün olmayanlardan diğer kurumlara nakil talebinde bulunanlara, eşi diğer kurumlarda görevli olup, eşinin çalıştığı yere nakli gerçekleştirilmeyenlerden başka kuruma nakil talebinde bulunanlara ve mahkeme kararı ile muvafakatlarının verilmesi istenenlerin muvafakatı verilmiştir. Bu çereçvede kurumdan ayrılanların büyük çoğunluğunu Milli Eğitim Bakanlığı'na Din Kültürü ve Ahlat Bilgisi Öğretmeni olarak geçenler, kariyerleri/meslekleri ile ilgili bir göreve atananlar, sağlık nedeniyle ayrılanlar ve mahkeme kararı ile muvafakatı verilenler oluşturmaktadır".

Reklam
Reklam