6. hissiyle görüyor

Önündeki engelleri bastonu olmadan farkederek yürümeyi başaran görme engelli adam, bilim adamlarını hayrete düşürüyor. Adı ve soyadının baş harfleriyle anılan 'TN', yıllar önce geçirdiği bir dizi felcin ardından görme duyusunu kaybetmiş.

Normalde baston yardımıyla yürüyen TN, bilim adamlarının 'kör görüşü' olarak adlandırdıkları bir özelliğe sahip. TN, herhangi bir aletin ya da insanın yardımı olmadan önündeki engelleri aşarak tek başına yürüyebiliyor. TN'nin ayrıca, karşısındaki kişinin öfke, üzüntü, sevinç gibi yüz ifadelerini de algıladığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Uzmanlara göre bu durumda hala TN'nin gözlerinin yardımı var. TN'nin beyni gözleri aracılığıyla topladığı verileri bilinçaltı seviyesinde işliyor ve engelleri farketmesini sağlıyor.

Araştırmayı yürüten Hollanda'daki Tilburg Üniversitesi'nden Profesör Beatrice de Gelder, 'kör görüşü' konusunda bugüne kadar çok fazla kapsamlı araştırma yapılmadığını, bu nedenle çalışmalarının gelişimini anlama açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.