ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesiyle ilgili, "Tasarı'nın 6. maddesinin son fıkrası nereden girdi, nasıl girdi? Sanki bir yere eroin konmuş, kaçak mal konmuş, bir şey var. Bunun failini arıyoruz. O, oraya konulmuştur. Konulurken, herkesin bilgisi olmuştur" dedi. Hiçbir Cumhuriyet Hükümeti'nin, terörü ve teröristleri himaye etmeye yönelik bir düzenleme yapmadığını ve yapamayacağını ifade eden Çiçek, niyet sorgulamasının bir yana bırakılarak, tasarıya destek verilmesini istedi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının tümü üzerindeki görüşlerin ardından eleştirileri cevaplandıran Adalet Bakanı Çiçek, terör gibi zor bir alanda düzenleme yapıldığını, herkesin katkısını almaya çalıştıklarını belirterek "Gece karanlığında bir tasarı yapmadık, yapmıyoruz" dedi. "Aftır, talimattır" değerlendirmelerinin çok yanlış olduğunu kaydeden Çiçek, bu yaklaşımları kabul edemeyeceklerini ifade etti. Alt komisyon kurulmasının ve konunun bütün yönleriyle tartışılmasının faydalı olacağını belirten Çiçek, "Kimsenin kafasında en ufak bir şüphe kalmamalıdır. Bizim kimseyi affetmek gibi bir niyetimiz yok" dedi.
Türkiye'de hiç kimsenin Abdullah Öcalan'ın affına "evet" diyemeyeceğini, onun affıyla ilgili bir düzenleme yapamayacağını belirten Çiçek, komisyondaki herkesin de böyle düşündüğü kanaatinde olduğunu söyledi. Komisyonda bazı üyelerin, "İş bitmiş, yapılacak hiçbir şey yok, yarın sabah, 2 yıl içinde falanca kişi çıkıyor" diye doğru olmayan değerlendirmelerde bulunduğu anlatan Çiçek, "Bu, gizli, kapaklı hazırlanmış bir yasa tasarısı değildir" diyerek, 36 kişinin katıldığı toplantılarda tartışmalı maddenin gündeme geldiğini, herkesin bundan haberi olduğunu tekrarladı. Çiçek, geçmiş dönemlerde topluma kazandırma, eve dönüş, pişmanlık yasaları gibi değişik adlarda 8 yasa çıktığını belirterek, "Niye çıkmış bunlar? Yani iktidarlara gece bir şey gelmişte, acaba 'yarın sabah kalkalım, topluma kazandırma yasası mı hazırlayalım' demiş. Bu tür iddiaları, daha önce Genel Kurul'da da söylediniz. Ben, o zaman dedim ki, 'Gelin kapalı oturum yapın, şu işi konuşalım.' Niye kapalı oturum? Bu yazıların, bu tasarıların neden gündeme geldiği, buradaki taleplerden belli ama bunların üzerinde gizli damgası var. O zaman da söyledim. 'Bu bir devlet ihtiyacı olarak hükümetlerin önüne gelmiştir' dedim. Bu bir şey ifade ediyor mu size? İfade ediyorsa, o zaman kapalı oturum yapın, İçtüzük buna müsait. Biz bildiklerimizi söyleyelim, birbirimizi suçlayıcı ifade kullanmayalım. Devlet için, millet için terörün varmak istediği hedefleri ortadan kaldırmak adına hayatını ortaya koyan, bunca şehit veren devletin birimleri diyor ki bu tip bir yasa çıkarsa, terörle mücadele bir imkan olacaktır, fırsat sağlayacaktır. Hangi hükümet bunları göz ardı edebilir. Bu yasaları çıkarırken her hükümet zorlanmıştır. Bunun polemik konusu olacağı açıktır. 'Kan içicileri mi af ediyorsunuz' diye. Bunun bir suçlama konusu olacağını bile bile, devletin ilgili birimlerinde, kurumlarında konuşula konuşula bu tip yasalar çıkarılmıştır. Beklenen fayda hasıl oldu mu? Çıkan en son yasadan, terör örgütü mensubu olan, cezaevlerinden değil dağdakilerden bin 258 kişi istifade etmiştir" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'DEKİ TERÖRÜN ARKASINDAKİ DIŞ BAĞLANTILAR VE DIŞ ÜLKELER Türkiye'de her türlü terörün arkasında dış bağlantılar ve dış ülkelerin olduğunu anlatan Çiçek, dış ülkelerin samimi ve kararlı işbirliği içinde olmadığını vurguladı. Terörün uluslararası bir boyut kazandığını ifade eden Çiçek, bazı ülkelerin terör konusunda aymazlığını sürdürmeye devam ettiklerini kaydetti. Devletin, terör belasını Türkiye'nin başından defetmek için diplomasi, güvenlik, ekonomik imkanları kullanmaya çalıştığını anlatan Çiçek, terörün hedefinin, hükümetler olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve anayasal düzeni olduğunu söyledi. Çiçek, "İş başında şu veya bu hükümetin olması, terör örgütlerini faaliyetlerinden vazgeçirici, artık 'tamam, iş bitti' dedirtecek durumda değil" dedi. "Biz gelirsek terör, anarşi biter" denilen siyasi üslubu hatırladığını belirten Çiçek, "Bu hükümet, sıfırdan aldı, filanca yere getirdi, kararlılık göstermedi. Bunlar çok doğru şeyler değildir" diye konuştu.
Çiçek, kurumların görüşleri alındıktan sonra tasarının ortaya çıktığını belirterek, "Tasarının 6. maddesinin son fıkrası nereden girdi, nasıl girdi? Sanki bir yere eroin konmuş, kaçak mal konmuş, bir şey var. Bunun failini arıyoruz. Böyle bir anlayışla müzakereleri yapamayız, doğru bir şey değil. O, oraya konulmuştur. Konulurken, herkesin bilgisi olmuştur. Buraya gelmiş tartışılmıştır" dedi.
Maddenin tartışılabileceğini, buna saygı duyacağını, ancak gizli kapaklı bir şey çevriliyormuş tarzı bir suçlama yapmanın yanlış olduğunu ifade eden Çiçek, tasarının, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarıyla hak ve özgürlükler dikkate alınarak hazırlandığı belirtti. Çiçek, terör olaylarına ilişkin kavramlar yerli yerine oturtulmadan tartışmalar yapılmasını eleştirerek, "Sizin terörist dediğinizi, adam özgürlük savaşçısı olarak kabul edebiliyor. Hatta arkadaşlar, bugünkü gazetenin birinde de var. Teröriste, gerilla diyen bir kısım insanlarımız da çıktı. Gerilla ile terörist farkı tam olarak ortaya konulmadan bu konu tartışılır hale geldi. Gerillanın ifade ettiği anlam ile teröristin ifade ettiği anlam aynı değildir hukuk açısından. Kavramlar yerli yerine oturtulmadan konunöyledim. 'Bu bir devlet ihtiyacı olarak hükümetlerin şuluyor" ifadelerine yer verdi.
Terörün dünyada tırmanışa geçtiğini, Türkiye'nin her defasında kendi halkı ve gücüne güvendiğini anlatan Çiçek, güvenlik güçlerinin başarısıyla bu noktaya gelindiğini belirtti. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün de kendi gücümüzü iyi değerlendirmeye, mevzuatımızdaki eksiklikleri tamamlamaya, yeni düzenlemeler gerekiyorsa, yapmaya mecburuz. Niye geldi, neden geldi, ne zaman geldi, kimden geldi? Şundan geldi, bundan geldi. Bu hukuki düzenlemede bizi sağlıklı neticeye götürmez. Bu vatandaşımızın kafasında istifhamlar doğurur. Ben, buradayım arkadaş. Buradaki yasa tasarısının arkasında benim imzam var. Eğer benim niyetimi sorgulayacaksanız, sabaha kadar ben burada varım. İstediğiniz her soruya cevap vermeye hazırım. Tasarının art niyeti yoktur. Filancaları dışarı çıkarmak adına bir şeyi yoktur."