6 Mart'ta gözaltına alınan 56 kişiye beraat

İSTANBUL (İHA) - Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak amacıyla 6 Mart'ta İstanbul Saraçhane'de gösteri yaptıkları iddiasıyla yargılanan ve haklarında 5 yıla kadar hapis cezası istenen 56 kişi, suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.

İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklardan Özkan Kuzucu, Cevahir Boztaş ve tanık olarak dinlenen polis memurları Talat Ekinli, Arif Aslan, Mithat Aynacı ve İdris Zorgör katıldı. Duruşmada sanık avukatları da hazır bulundu. Duruşmada olay günü yakalama tutanağını hazırlayan Güvenlik Şube'de görevli polis memurları tanık olarak dinlendi. Polis memurları ifadelerinde, olay günü sanıklara yaptıkları eylemin yasadışı olduğunu, bu nedenle dağılmaları gerektiğini söyleyerek ikazda bulunduklarını; fakat sanıkların dağılmamakta diretince müdahale ettiklerini söyledi. Duruşmada söz alan sanık avukatı Hakan Ertaşoğlu ise, polislerin ifadelerine katılmadıklarını, polislerin herhangi bir uyarı yapmadan sanıklara saldırdıklarını öne sürdü.

Reklam
Reklam

Duruşmada mütalaasını veren savcı, sanıkların 'Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet' suçunu işlediklerine kanaat getirecek yeterli delil bulunamadığından tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini talep etti. Duruşmada son savunmaları sorulan sanıklar da suçsuz olduklarını ve beraatlerini istediklerini belirtti.
Mahkeme hakimi kararında "2911 sayılı yasaya muhalefet" suçundan yargılanan sanıkların üzerlerine atılı suçun kanuni unsurları oluşmadığından sanıkların beraatlerine karar verdi.

Duruşma çıkışı kısa bir açıklama yapan sanık avukatı Gül Altay, "Beklediğimiz bir karardı. Zaten bu tür davalarda kimseye ceza verilmiyor" dedi. Duruşmayı Alman ZDF kanalının da takip etmesi dikkat çekti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak için 6 Mart'ta İstanbul Saraçhane'de toplanarak Beyazıt Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis, biber gazı ve copla müdahale etmişti. Polis, olayda 56 kişiyi de gözaltına almıştı. Polisin göstericilere cop ve biner gazıyla müdahale etmesi Avrupa Birliği (AB) yetkilileri tarafından kınanmıştı. AB Troykası'nın Türkiye'de toplanması nedeniyle o dönemde Türkiye'de bulunan AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, polisin tavrını 'şok'la karşıladıklarını açıklamıştı. Göstericilere karşı orantısız şekilde şiddet kullanılmasından dolayı tepki gösterdiklerini belirten Asselborn, "Türk yetkililerden böyle olaylarının yaşanmamasına yönelik bir soruşturma başlatmasını talep ettik" açıklamasında bulunmuştu.

Reklam
Reklam