6 Nisan İngiltere basın özeti

İngiltere basınında Panama Belgeleri geniş yer bulmaya devam ediyor. Belgelerin Başbakan Cameron'un babasıyla ilgili bölümlerine dair haberler yine gazetelerde.

İngiltere basınında Panama Belgeleri geniş yer bulmaya devam ediyor. Belgelerin Başbakan David Cameron'un babasıyla ilgili bölümlerine dair haberler yine gazetelerde.

Daily Telegraphgazetesinde, "Başbakan'ın Panama gizemi derinleşiyor" başlığıyla verilen haberde, Cameron'un pazartesi akşamı yaptığı açıklamaların spekülasyonları yatıştıurmaya yetmeyeceği ifade ediliyor:

"Cameron, kendisinin ve ailesinin vergi geçmişiyle ilgili bir açıklama yaptı. Cameron açıklamasında ne kendisinin ne de ailesinin offshore şirketler üzerinden herhangi bir vergi avantajı sağlamadığını söylüyordu.

Reklam
Reklam

"Ancak Daily Telegraph'ın edindiği bilgilere göre, Cameron'un babası Ian'ın kurduğu offshore şirket, 2010'da, yani Cameron Başbakan seçildiği yıl, merkezini İrlanda'ya taşımış.

"Bir kaynak 35 milyon dolar varlığı bulunan Blairmore şirketinin Panama'dan İrlanda'ya taşınmasının gerekçesinin 'daha fazla baskıya maruz kalma riski' olduğunu ifade ediyor.

'Cameron saklayacak bir şeyi olmadığını kanıtlamalı'Daily Telegraph'ın başyazısındaysa "Cameron saklayacak bir şeyi olmadığını kanıtlamalı" deniyor:

"Eğer Başbakan Panama Belgeleri haberlerinden kurtulmak istiyorsa, ailesinin gizli tutulan finansal bilgilerini kamuoyuyla paylaşmalı.

"Cameron'un Başbakanlık görevi süresince gizli saklı iş yürüten şirketlere taviz vermeyen duruşu düşünüldüğünde, bu adım daha da önemli hale geliyor.

"Eğer insanların üzerinde gizleyecek bir şeyleri olduğu izlenimi bırakırsa, vergi cennetleriyle mücadele konusundaki söylemlerini kimse ciddiye almaz."

AB için Hollanda'da referandum sınavı**Times**gazetesindeyse Hollanda'nın bugün gerçekleştireceği referanduma geniş yer veriliyor.

Reklam
Reklam

AB'nin Ukrayna'yla gerçekleştirmeyi planladığı ortaklık anlaşmasını referanduma taşıyan Hollanda'da çıkacak sonucun İngiltere'nin AB'de kalma ya da Birlikten ayrılma referandumuna da ışık tutacağı belirtilen yazıda "İngilizler Hollandalıların oylarını yakından izleyecek" deniyor:

"Hollanda'daki tartışma oldukça duygusal. Geçöen yıl Ukrayna hava sahasındayken düşürülen Havayolları'na ait yolcu uçağının 298 yolcusunun 193'ü Hollandalıydı.

"Hollanda Savunma Bakanı, Ukrayna'yla ikili ticaret anlaşmasının reddinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in elini güçlendireceğini ve bölgede Ukrayna'yı yalmız bırakacağını söylüyor.

"Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise daha önceki açıklamalarda Hollanda'dan çıkacak 'Hayır' oyunun Avrupa kıtasını bir krize sürükleyebileceği uyarısını yapmıştı.

"'Hayır' kampının önde olduğu referandum öncesinde pek çok Hollandalı, ortaklık anlaşmasının AB üyeliğinin ilk adımı olduğunu düşünüyor. Bir kısım Hollandalı ise son Panama Belgeleri sızıntısının da ortaya koyduğu gibi Ukrayna hükümetini yozlaşmış bir siyasi iktidar olarak görüyor ve herhangi bir ortaklığa sıcak bakmayacağını söylüyor.

Reklam
Reklam

Rusya Suriye'de IŞİD'i hedef almadıGuardian gazetesinde, Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonlarına dair Atlantic Council tarafından hazırlanan bir rapor yer alıyor:

"30 Eylül 2015'ten bu yana Suriye'de hava operasyonu düzenleyen Rus hava kuvvetlerini mercek altına alan Atlantic Council, Rus uçaklarının IŞİD'dense Esad'a muhalif grupları hedef aldığını belirtiyor.

"Rus hava operasyonlarının IŞİD'e verdiği zarar marjinal boyutta kalırken, muhalif grupların direnci önemli ölçüde kırıldı.

"ABD de benzer iddialarda bulunmuştu. Ancak Atlantic Council raporu bugüne kadar yayınlanmış olan en detaylı verilerle, Rusya'nın Suriye'de ne zaman, kimi hedef aldığını gösteriyor."

"Atlantic Council raporunda, 'Rusya Savunma Bakanlığı'nın IŞİD'in vurulma görüntüleri adı altında yayınladığı 30 videonun sadece birisi gerçekten IŞİD'e yönelik hava saldırısıydı. Geri kalan videolar muhalif gruplara düzenlenen hava saldırılarıydı. Kasit olarak yanıltıcı bilgileri kamuoyuyla paylaştılar' deniyor."

Reklam
Reklam