İngiltere gazetelerinde bugün, Suriye ve Irak'taki durumuna ve İngiltere siyasestine ilişkin haberle öne çıkıyor.
Timesgazetesinde, IŞİD'in Ramazan ayında saldırıları arttırmasının irdelendiği bir haber var.
Gazete, son bir ay içinde IŞİD bağlantılı saldırılarda 340'tan fazla kişinin öldüğünü, 400 kişinin yaralandığını aktardığı haberinde onlarca kişinin de IŞİD'e biat eden eşŞebab örgütü saldırılarında öldüğünü belirtiyor.
Gazeteye konuşan Brookings Enstitüsü'nden Will McCants, "Dünya genelinde eş zamanlı saldırıları düzenleyebilmiş olmaları çok dikkat çekici. Yaptıkları arasında paralellik bulmakta zorlanıyorum" diyor.
Felluce'nin kontrolünü kaybetmeleri ve cephede güçsüzleşmeleriyle saldırıların artması arasında ilişki kurulduğuna dikkat çeken gazete, Mars Omega güvenlik şirketinden Anthony Franks'in de şu görüşlerine yer veriyor:
"Kilit önemdeki hedeflere saldırıların ardından Irak ve Suriye'deki hilafetle arasındaki tezat, IŞİD'in yumuşak hedefleri için iyi eğitimli küçük gruplara veya örgüt için en iyi tanıtımı yapacak gruplara yöneldiğini gösteriyor."
Financial Timesgazetesinde yer alan bir haberde, Fransa'da istihbarat teşkilatının revize edilmesi çağrısına yer veriliyor.
Geçen yılki saldırıların ardından başlatılan soruşmanın ardından parlamento komitesi, cumhurbaşkanı veya başbakanın denetiminde terörle mücadele birimi kurulması teklifinde bulundu.
Milletvekilleri ayrıca, sahadaki istihbarat görevlilerinden oluşan ağın canlandırılması çağrısı yaptı.
Timesgazetesi, Suudi Arabistan'da cihatçı gruplara katılmalarına engel olan annelerini öldüren ikizlere dair bir habere yer vermiş.
Haberde yer alan ifadeler şöyle:
"Halid ve Salih el Oraini adlı ikizlerin, geçen ay evlerinde 67 yaşındaki anneleri Hailia'yı daha sonra 73 yaşındaki babaları ve 22 yaşındaki ağabeylerini bıçaklayarak öldürdü. Suudi medyası, bunun Annelerinin IŞİD'e katılmak için Suriye'ye gitmelerine engel olmak istediği için bir intikam saldırısı olduğunu söylüyor.
"Suudi internet sitesi Akhbaar 24'e göre bu geçen yıl Temmuz ayından bu yana yaşanan beşinci benzer vaka."
Financial Timesgazetesinde, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını (Brexit) Rusya açısından ele alan bir haber dikkat çekiyor.
Haberde, "Moskova'da bazıları Brexit'in Avrupa'daki Putin yanlısı popülizmi güçlendirmesini umuyor" deniyor.
Putin'in popülist yaklaşıma doğru bir eğilim olabileceğini belirten Financial Times'a konuşan Moskova merkezli Dış ve Savunma Politikası Konseyi'nden Fyodor Lukyanov, "Her şeyin değiştiği çok açık. Fransa'da olsun Almanya'da olsun ya da başka yerde olsun, Rusya'nın lehine olacak" yorumunu yaptı.
Fransa'da sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in Putin destekçisi olduğu da hatırlatılıyor.
İngiltere gazetelerinde Brexit kararı sonrası istifa eden Başbakan David Cameron'un sonbaharda koltuğunu kime bırakacağına dair haberler bugün de öne çıkıyor.
Guardiangazetesi, Theresa May'in Muhafazakâr milletvekillerinin oylarından yarısından fazlasını alarak ülkenin yeni başbakanı olma yarışında öne geçtiğini yazıyor.
Gazete, Muhafazakâr Parti'nin önde gelen siyasetçilerinden Ken Clarke'ın adaylar hakkındaki görüşlerine de yer veriyor.
Clarke'a göre yarışın favori ismi Theresa May "Çok zor bir kadın."
Timesgazetesi Muhafazakârlara ayırdığı başyazısında yarış için parti içinde son iki ismin kalacağını hatırlatıp May'in rakibinin 'AB'den ayrılma' yanlısı bir adayın geçmesinin May için en ideal senaryo olacağını yazıyor.