6. Uluslararası Balkan Forumu

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Rıdvan Karluk, "Balkanların Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu,

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Rıdvan Karluk, "Balkanların Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu, Türkiye bakımından da önem taşımaktadır" dedi.

Karluk, 6. Uluslararası Balkan Forumu'nun, "Balkanlar'ın ekonomik entegrasyonu: Avrupa ekonomik yapısı ve Balkanlar" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, AB'nin kurulduktan sonra 7 genişlemeye şahit olduğunu, bu genişlemelerden ikisinin Balkanlar'a yönelik olduğunu söyledi.

Slovenya'nın 2004'te AB'ye üye olduğunu, Hırvatistan'ın da 1 Temmuz'da üye olacağını anımsatan Karluk, 5 Balkan ülkesinin de üyelik sürecinin devam ettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye açısından Balkanlar'ın önemine işaret eden Karluk, "Balkanlar, Türkiye için önemlidir. Çünkü Balkanlar'da Osmanlı İmparatorluğu uzun süre yer etmiştir. Balkanlar ile Türkiye arasında bir kara sınırı vardır. Ulaşım hatları açısından önemlidir. Balkanların AB ile entegrasyonu, Türkiye bakımından da önem taşımaktadır. Türkiye, Balkanlar'daki ülkelerin AB'ye girmelerine destek olmuştur. NATO üyeliği için de bu destek devam etmektedir" diye konuştu.

-"Türkiye'nin AB'den dışlanması söz konusu değil"-

Türkiye'nin Atatürk'ten bu yana batıya yönelen bir ülke olduğunu vurgulayan Karluk, 1960 ihtilalinden sonra iki hükümet dışındaki bütün hükümetlerin, programlarında AB ile entegrasyona yer verdiğini söyledi.

Karluk, Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefinde bir sapma olmadığını kaydeden Karluk, "Türkiye'nin AB'den dışlanması diye bir şey de söz konusu olamaz. Çünkü hukuken imzalanmış 2 anlaşma vardır. Bunlar uluslararası hukuk açısından tarafların uymaları gereken anlaşmaladır. Dolayısıyla bunlardan çıkabilmeniz için bu anlaşmaların karşılıklı irade ile ortadan kaldırılması gerekir. Diğer bir deyişle Türkiye'nin ve AB'nin, Gümrük Birliği'nden çıkarak bir serbest ticaret anlaşması şeklinde yeni bir düzenleme kurmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

-"AB dışında bir alternatif aramak doğru değil"-

Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke içinde 7. büyük ekonomiye sahip olduğuna işaret eden Karluk, Türkiye'nin, AB ve dünyadaki krizlerden en az etkilenen ülke olduğunu söyledi.

Sadık Rıdvan Karluk, Türkiye'nin 2023 yılı içinde dünyanın 10. büyük ekonomisi arasına girme hedefine değinerek, Türkiye'nin, bölgesinde önemli bir güç olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Avrupa ile şu veya bu şekilde entegre olduğunu anlatan Karluk, "AB'nin dışında bir alternatif aramak da doğru değildir" dedi.

-Split Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Curak-

Hırvatistan'ın Split Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marijana Curak da batı Balkan ülkelerinin, AB'ye finansal açıdan bağımlı olduklarını belirtti.

Curak, "Balkan ülkeleri arasında benzerlikler var. Yugoslavya'nın dağılmasıyla ortaya çıkan ülkeler özellikle birbirine benziyor. Bu ülkeler gelişim süreçlerinde farklı aşamalardan geçseler de her biri AB entegrasyonuna kapılarını açmış ülkeler. Bu yüzden işbirliğine açıklar. Bu ülkelerin hukukun üstünlüğünü sağlayarak bilgi ve deneyim alışverişini hızlandırması son derece önemli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: