6. yaşta çocuk beslenmesi

Bir yetişkinin günlük öğünlerinde yediği şeyleri bu yaş grubu çocukları rahatlıkla tüketebilirler.

Bu dönemde beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemlidir. Çocukların günlük alması gereken kalori miktarının alındığına ve besin değeri yüksek yiyeceklerin çocuk tarafından tüketildiğinden emin olunmalıdır. Bu dönemde çocuk ilkokula başladığı için kontrolünüz dışında olan zamanlarda doğru beslendiğinden emin olmalı ve birlikte yediğiniz yemeklere özen göstermelisiniz. Bu öğünlerde kazanacağı alışkanlıklar ile çocuğunuzun yemek düzeni oturmaya başlayacak ve okul döneminde de devam edecektir.

Reklam
Reklam

SOFRA ADABINI ÖĞRENDİĞİ YAŞ

6 yaş genellikle sofraya oturma ve sofra adabını edinme yaşı olarak bilinir. Özellikle akşam yemeğinin ailede toplu halde yenilmesine özen gösterilmelidir. Bu 6 yaş grubu çocuklar için oldukça önemlidir. Çocuklar hem sofra adabını öğrenirken hem de aile ile iletişimlerini de geliştirirler. 6 yaş çocuğu günlük 1700 kaloriye ihtiyaç duyar. Oldukça fazla hareketli bir dönemdedir. Zamanının büyük bir çoğunluğunu okulda, parkta veya bahçede olmak üzere ev dışında geçirmektedir. Bu sebeple de fazla kalori harcamaktadır. Bu yaş grubunda yine tüm çocukluk çağında olduğu gibi kalsiyum oldukça önemli bir yere sahiptir. Kemik gelişimi açısından kalsiyum oldukça önemlidir. Günde iki buçuk su bardağı süte veya sütlü gıdalara ihtiyaç duyarlar. Bir su bardağı süt= bir kibrit kutusu tam yağlı peynir= bir su bardağı yoğurt olduğu düşünülürse, günlük sütlü gıda ihtiyacı buna göre ayarlanmalıdır.

Yine özellikle demir mental aktivite açısından çok önemli olduğu için, mental gelişim açısından günlük demir ihtiyacının da karşılanması gerekir. Yüksek demir içeren gıdalar yumurta, kırmızı et ve kurubaklagillerdir ve bunlar sütlü gıdalar ile eş zamanlı tüketilmemelidir. Özellikle okula giden çocuklarda anneler günlük gıda gereksinimlerini nasıl paylaştıracakları konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Okuldan aç gelen bir çocuğa hemen yemek yedirebilmekte fakat daha başka bir şeye fırsat bulamadan çocukların uyku vakti gelebilmektedir. En kabul gören şekil okuldan hemen gelen bir çocuğa 1 bardak süt ve 1 porsiyon mevye verdikten 1-2 saat sonra akşam yemeği yedirmek şeklinde olabilir. Eğer çocuk çok aç geliyorsa ve gelir gelmez akşam yemeği yediriliyor ise o zaman bu akşam yemeğinden bir iki saat sonra sütlü gıdası ve meyve öğünü karşılanabilir. Bu yaş grubunda Omega-3'lerinde oldukça önemli olduğu unutulmamalı omega-3'leri yüksek miktarda içeren yumurta, balık ve ceviz gibi gıdalar günlük menülerine dahil edilmelidir. Aynı şekilde çocuğunuz için su tüketimi de böbrekleri için oldukça önemlidir. Bu yaştaki çocuklar günde ortalama 5 ile 6 bardak su tüketmelilerdir. Çocuklar her gün düzenli bir şekilde beslenmeli ve bu alışkanlıkları devam ettirmelilerdir. Şekerleme, gazlı içecekler gibi maddelerin tüketimi en aza indirilmeli, çocukların bunlardan uzak durmaları sağlanmalıdır. Bunların yerine daha sağlıklı ve lezzetli yiyecekler yapılıp çocuklara verilebilir. Bu maddelerden uzak durmaları için teşvik edilebilirler.

Reklam
Reklam