6. yaşta çocuk sağlığı

Bu dönemde çocuklar enerjisiyle ve coşkusuyla yeteneklerini test etmeye ve sınırları zorlamaya meraklıdırlar.

Bu dönemdeki çocuklar değişim sürecinde oldukları için zaman zaman çocuklarda dengesiz hal ve tavırlar gözlemlenebilir ancak çoğunlukla 6 yaş grubundaki çocuklar sevecen ve cıvıl cıvıllardır. 6 yaş çocuğu gözlem ve deneyime dayalı öğrenmeden, dil ve mantık yolu ile öğrenmeye geçer. Bu dönemdeki çocuklar artık daha bağımsızdırlar. Fakat aynı zamanda özgüven duygusu da daha azalmıştır. Çünkü artık çok büyük bir dünya olduğunu ve çevresinin çok geniş olduğunu farketmeye başlar. Çevresinde sadece anne ve babasının ya da yakın akrabalarının olmadığını ve büyük bir dünyanın içinde olduğunu farketmektedir. Bir yandan bağımsızlığını kazanmaya çalışırken bir yandan da güven duygusunu tekrar inşa etmeye çabalar.

Reklam
Reklam

Bu dönemdeki çocuklarda kazanma hırsı başlar. Fakat bu arada cezalar veyahut eleştiriler onu son derece kırar ve yıpratır. Sert, talepkar ve uzlaşmaz olabilirler. 6 yaş grubu çocuklarda çok fazla motor beceriler gelişmez bu açıdan nispeten stabil bir yaştadır. Var olan motor beceriler daha fazla kendini oturtmaya çalışır iken, zihinsel, entelektüel ve dilsel gelişim bu yaşta çok hızlı bir gelişim göstermektedir. Küçükken edindiği beceriler kendini daha da derinleştirir iken bir yandan da zihinsel becerilerinin daha ileriye gittiğini fark ederek kendini test etmeye başlar. Bu yaşlar özellikle müzik ve ritim duyusunun çok daha fazla gelişmeye başladığı yaşlardır. Aynı zamanda iki tekerlekli bisikletin desteksiz olarak da sürülmeye başlandığı yaşlar yine bu yaşlardır. Çocukların okula gitmeleri ve sosyalleşmeleri ile birlikte toplum kaynaklı gripler, nezleler, üst solunum enfeksiyonları da sık görülür. Bunlara karşı çocuğun beslenmesi, uyku düzeni iyi ayarlanmalıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi doğal yollar ile desteklenmelidir. Günde 3 porsiyon meyve yiyerek yeterli C vitamini alamayan çocuklara mutlaka dışarıdan vitamin takviyesi yapılmalıdır. Yine omega 3'ler hastalıklara karşı direnci sağladıkları gibi çocukların mental gelişimi açısından da faydalıdır. 6 yaş grubu çocuklar için Omega-3 içeren yumurta, balık ve ceviz gibi gıdalar günlük menülerine dahil edilmelidir. Eğer bu gıdaların verimi ile ilgili herhangi bir sorun yaşanıyor ise dışarıdan balık yağı takviyesi yapılmalıdır. Gereken çocuklarda örneğin astım hastası, kalp hastası, diyabet gibi rahatsızlıkları olan çocuklara grip aşısı yaptırarak hastalık riski azaltılabilir.

Reklam
Reklam

6 yaş tıpkı 5 yaşta olduğu gibi aşıların tekrar edildiği bir dönemdir. Çocukluk aşılarının tekrarı bu dönemde yapılır. Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık ve karma aşılar 5 yaşında iken tekrar edilmedi ise bu dönemde tekrar edilir. Çocukların fiziksel aktivitelerinin en üstlerde olduğu bir dönem olan 6 yaş, kazalara da sıkça maruz kaldıkları yaşlardır. Bu açılardan da çocuklar dikkatle takip edilmeli ve kendilerini kazalardan nasıl koruyacakları her zaman çocuklara tekrar tekrar hatırlatılmalı ve öğretilmelidir. Bazen daha önceki yaşlarda hiperaktivite ve konsantrasyon sorunları anlaşılabildiği halde 6 yaş hiperaktivite ve konsantrasyon sorunlarının en fazla anlaşılabildiği yaştır. Okula gitmeleri ile birlikte bu gibi sorunlar eğer saptanırsa, hemen tedavisine geçilmeli ve ileride akademik başarının engellenmesi engellenmelidir.