6 yılda bin 204 İranlı Türkiye’ye sığındı

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ABD’nin 2003 yılında Irak’a müdahalesinden sonra gerek İran gerekse Irak üzerinden bin 204 İranlı’nın Türkiye’ye sığındığını bildirdi.

ANKARA (ANKA) -Bakan Atalay, İranlılardan sağlık gerekçesi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile varılan mutabakat çerçevesinde 136’sının üçüncü ülkelere yerleştirildiğini kaydederken, söz konusu gruptan günümüze kadar sınır dışı edilen İranlı’nın olmadığını belirtti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak’ın, Türkiye’ye sığınan İranlı sığınmacılarla ilgili soru önergesini yanıtladı. Bakan Atalay, İran’dan Irak’a giderek bu ülkede çeşitli süreler kalan ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından mülteci olarak kayıt altına alınan İranlıların, Irak’taki gelişmeler üzerine geçici süreyle Türkiye’de ikamet etmelerine insani gerekçelerle izin verildiğini söyledi. Atalay, “Baskı ve zulüm gördükleri iddiasıyla ülkelerinden Irak’a kaçarak burada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından durumları incelenip kayıt altına alınan ve BMMYK Türkiye Temsilciliği tarafından ABD’nin 2003 yılında Irak’a müdahalesinden sonra gerek ülkeleri İran’dan gerekse doğrudan Irak üzerinden muhtelif tarihlerde ülkemize gelen İran vatandaşlarının sayısı bin 204’tür. Sözkonusu gruptan sağlık gerekçesiyle ve BMMYK ile ilk varılan mutabakat çerçevesinde 136 kişi üçüncü ülkelere yerleştirilmiştir. Sözkonusu İranlı gruptan günümüze kadar sınırdışı edilen olmamıştır”dedi.

Reklam
Reklam

-“İRANLILARI KORUMA GÖREVİ IRAK’A AİT”-

Zulüm gördükleri iddiasıyla ülkelerinden Irak’a kaçan ve Irak’taki BMMYK Ofisi tarafından kendilerine mülteci statüsü verilen İranlıları koruma yükümlülüğünün, Irak BMMYK ile Irak Devletine ait olduğunu ifade eden Bakan Atalay, İranlı grubun Türkiye’de iltica prosedürüne dahil edilmelerinin sözkonusu olmadığını söyledi. Önergeye konu edilen İranlı grup statüsünde Türkiye’de ikamet eden başka yabancı bulunmadığını da kaydeden Bakan Atalay, şu bilgileri verdi:

“Ülkemiz tarafından insani mülahazalarla İranlı gruba olumlu yaklaşılmış ve yaşam şartlarını kolaylaştırıcı tedbirler alınmıştır. İkamet tezkerelerinin süreleri Bakanlığımızca belirli aralıklarla uzatılmaktadır. Valiliklere grup mensuplarının ilköğretim çağındaki çocuklarının okula kayıtlarının yaptırılmasının sağlanması, çalışma izni alabilmeleri için bilgilendirilmeleri, muhtaç durumda olanlara belediyelerce ve gönüllü toplum kuruluşlarınca yardım sağlanmasında yardımcı olunması, günübirlik imzalarda gerekli durumlarda hoşgörülü davranılması konularında talimat verilmiş ve ilgili diğer kurumlarımız bilgilendirilmiştir. Ayrıca kanser, böbrek yetmezliği, kalp ve hepatit-C gibi ciddi sağlık sorunları bulunanların yanısıra, çekirdek aile ile sınırlı olmak kaydıyla aile birleştirilmesi talep edenlerin ülkemiz üzerinden üçüncü ülkelere yerleştirilmelerine de insani gerekçelerle izin verilmektedir. Bu çerçevede anılan yabancıların menşe ülkeleri olan İran’a gönderilmeleri sözkonusu değildir. Türkiye anılan gruba yönelik uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmektedir.” (ANKA)

Reklam
Reklam