Balıkesir İtfaiye Müdürlüğü'nün açtığı kurslara katılarak gönüllü itfaiyeci olan kadınlardan yangın müfrezesi kurulacak. Gönüllü kadınların, başlarında bulunacak profesyonel bir itfaiyeciyle yangın ve arama kurtarma çalışmalarına katılacağını belirten İtfaiye Müdürü Vehbi Yörük, uygulamanın Türkiye'de ilk olacağını kaydetti. En küçüğü 19, en büyüğü 60 yaşında olan kadın iftaiyeciler, gönüllü olarak nöbet tutuyor. Grubun üyelerinden memur emeklisi 60 yaşındaki Emel Saygın, "Önemli olan, toplum yararına bir şeyler yapabilmek. Ben başardıysam, herkes itfaiyeci olabilir." diyor. "Süper babaanne" olarak adlandırılan ve 2,5 yaşında bir torunu olan Saygın, gençlere örnek olduğunu düşündüğünü söylüyor.
Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliğinin belediye meclisinde kabul edilmesiyle Balıkesir, gönülü itfaiyeciliği başlatan altıncı il oldu. Avrupa'nın birçok şehrinde yoğun ilgi gören proje, 1. derece deprem bölgesinde bulunan Balıkesir
de de büyük ilgiyle karşılandı. Halkın itfaiyeciliğe ilgisini arttırmak ve itfaiyecilik konusunda eğitimli insanların çoğalmasını sağlamak amacıyla düzenlenen kursları bitiren 18 kadın ve 52 erkek, sertifikalarını aldı. Gönüllüler, 30 saat dersin ardından 30 saat da uygulamalı eğitim aldı. Bazıları, zorunlu olmadığı halde itfaiyede nöbet tutarak olaylara müdahale etmeye bile başladı. Nöbet tutan gönüllülerin birçoğu kadınlardan oluşunca Balıkesir İtfaiyesi, ileride kuracağı gönüllü müfrezesinde de kadınlara yer vermeyi planladı.
Gönüllülerden kadınların ağırlıkta olduğu bir kısım ise gündüzleri okulu, işi ya da eviyle ilgileniyor, geceleri itfaiyecilerle birlikte nöbet tutarak olaylara müdahale ediyor. Normal itfaiye erlerinin aldığı bütün eğitimleri aldıklarını söyleyen Balıkesir İtfaiye Müdürü Vehbi Yörük, gönüllü itfaiyeci sayısını arttırmak istediklerini belirterek, ileriki zamanlarda başlarında profesyonel bir itfaiyecinin olduğu gönüllü grubundan müfreze kuracaklarını söyledi. Yörük, böyle bir uygulamanın Türkiye'de ilk olacağını belirtti.
'TORUN SAHİBİ 60 YAŞINDAKİ SÜPER BABAANNE'
İtfaiyecilikte her yangın söndürme grubuna "müfreze" adı verildiğini söyleyen Müdür Yörük, bazı gönüllülerin beklentileri olmadan kendileriyle sabaha kadar nöbet tutarak yangın ve arama kurtarma çalışmalarına katıldığını söyledi. Bu grubun genellikle kadınlardan oluştuğunu kaydeden Yörük, "Şimdi gönüllü itfaiyecilerden bir müfreze oluşturup kentin bir bölgesinde konuşlandırmak için çalışmalar yürütüyoruz. İzinlerini aldığımızda, başlarında profesyonel bir arkadaşımızın olduğu gönüllülerden oluşan bir müfreze kuracağız. Büyük ihtimalle bu grup, sadece kadın arkadaşlarımızdan oluşabilir. Onlar erkeklere göre daha hevesli." dedi.
Gönüllü iftaiyecilerin kendileriyle birlikte gerçek yangın ve arama kurtarma çalışmalarına katıldığını aktaran Yörük, "Hattâ bir gönüllü itfaiyecimiz, bir otomobil yangınına ekibimiz gelmeden müdahale ederek söndürdü. Çevredeki birçok kişi araç patlayacak diyerek yangın yerinden kaçarken gönüllümüz, eline aldığı yangın tüpüyle olaya müdahale etti. Ekibimiz gittiğinde yangın sönmüştü." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz