63 yaş sürücülere iptal

Ankara (AA)- Karayolu taşımacılığında 63 yaşını dolduran sürücülerin mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek. Ulaştırma Bakanlığının Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlik Eğitimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, Üst Düzey Yönetici (ÜDY) türü Mesleki Yeterlilik Belgesi alacakların asgari lise veya dengi meslek lisesi mezunu olmaları şartı getirildi. Tehlikeli madde taşımacılığı alanında sürücü olarak çalıştığını belgeleyenlerin eğitim ve sınava girmeksizin doğrudan SRC5 (tehlikeli madde taşımacılığı) türü mesleki yeterlik belgelerini alabilmelerine ilişkin hükümler, Bakanlıkça yayımlanacak bir genelgeyle belirlenecek. Yönetmelik kapsamında, sadece kendi mensuplarına herhangi bir
ücret almadan mesleki yeterlilik eğitimi verecek olan kamu kurum ve kuruluşları, Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi ücretinden muaf tutulacak.

Reklam
Reklam

Eğitim kurum/kuruluşunun mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesi; sahibi oldukları mesleki yeterlilik eğitimi yetki belgesinin geçerlilik süresi boyunca, belirlenen şartlardan en az birini kaybetmesi, ihtarların toplam sayısının 50'ye ulaşması, yapılan Mesleki Yeterlilik sınavlarında katılımcılarının üst üste 3 kez yüzde
30'undan fazlasının başarısız olması hallerinde iptal edilecek. Mesleki yeterlilik belgeleri ise ölüm veya vatandaşlık kaydının silinmesi, belirlenen şartlardan herhangi birinin kaybedilmesi, sürücüler için 63 yaşının doldurulması hallerinde iptal olacak. Yetki belgesi, yeterlilik belgesi almaya hakkı yokken, yanlış ve yanıltıcı olarak verildiğinin veya belgelerde tahrifat yapıldığının tespit edilmesi halinde, ilgili kişilerin yetki, yeterlilik belgeleri iptal edilecek. Bu iptal işlemi, gerekli kanuni işlemin yapılması için 30 gün içinde ilgili Cumhuriyet Savcılığına bildirilecek. Yetki, yeterlilik belgesi iptal edilenlerin 2 yıl geçmedikçe yeni belge talepleri reddedilecek.

Reklam
Reklam