647 madenci yaşamını yitirdi

Türkiye’de 1983 yılından bu yana geçen 28 yılda yaşanan büyük maden kazalarında toplam 647 madenci hayatını kaybetti.

ANKARA (ANKA) - Türkiye’de 1983 yılından bu yana geçen 28 yılda yaşanan büyük maden kazalarında toplam 647 madenci hayatını kaybetti. En fazla can kaybı 263 madencinin hayatını kaybettiği 3 Mart 1992’de Kozlu Kömür Ocaklarında meydana gelen grizu patlamasında yaşanırken, bir diğer büyük kaza da 1983 yılında 103 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasında yaşandı.

[**

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/zonguldak-maden-ocaginda-patlama-iscilerin-cesetlerine-ulasildi/5917/152649/sayfa/1/)

Reklam
Reklam

Maden Mühendisleri Odası’nın (MMO), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na gönderdiği “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde Maden Mühendisi istihdamı” raporundan derlenilen bilgilere göre Türkiye’de geçen 28 yıllık sürede 647 madencinin iş kazalarında hayatını kaybettiği belirlendi. Oda, raporunda risk haritalarının çıkarılarak önleyici tedbirlerin alınması, özellikle olay sonrası arama ve kurtarma çalışmalarının etkin bir şekilde yapılması için koordinasyonun ve iletişimin sağlanmasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kadrolarının öneminin yaşanan pratikler içerisinde ortaya çıktığını savunarak, kurumda toplam 49 maden mühendisinin istihdam edilmesini istedi. Deprem riski kategorisine göre görevlendirmenin yapılmasını isteyen Oda; Amasya, Balıkesir, Bolu ve Manisa’da 3’er, Çorum, Erzurum, Kahramanmaraş, Kütahya, Zonguldak, Yozgat, Karaman ve Tekirdağ’da 2’şer ve risk haritasında yer alan diğer 21 ilde de 1’er tane olmak üzere toplam 49 maden mühendisinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda istihdam edilmesini istedi.

Reklam
Reklam

-SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK İLE SONUÇLANAN MESLEK HASTALIKLARININ YÜZDE 86’SI MADEN SEKTÖRÜNDE-

Maden Mühendisleri Odası hazırladığı raporunda 2003-2008 yılları arasında Türkiye’de yaşanan iş kazalarının yüzde 8.8’inin; meslek hastalıklarının yüzde 69.3’ünün; ölümlü iş kazalarının yüzde 7.84’ünün; meslek hastalığı sonucu ölümlerin yüzde 13.63’ünün; sürekli iş göremezlik ile sonuçlanan iş kazalarının yüzde 6,7’sinin; sürekli iş göremezlik ile sonuçlanan meslek hastalıklarının ise yüzde 86‘sının madencilik sektöründe meydana geldiğini belirtti.

Gelişmiş ülkelerle ve AB ülkelerindeki oranlar ile karşılaştırıldığında Türkiye’deki ölüm oranlarının oldukça yüksek olduğunun belirtildiği raporda, 1983 yılından 2011 yılına kadar maden sektöründe yaşan büyük kazalarda toplam 647 madencinin hayatını kaybettiği belirtildi. En fazla madencinin hayatını kaybettiği facialar ise 1983’de Armutçuk kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 103 kişinin ve 1992’de Kozlu kömür ocağında meydana gelen grizu faciasında 263 kişinin hayatını kaybetmesi ile yaşandı.(ANKA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: