65 yaşındayım, ilk kez şahit oluyorum!

DOĞU Anadolu'da etkili olan kar yağışı ardından etkili olan Sibirya soğukları, patetes ile şeker pancarı ürünlerinin donmasına ve toprakta kalmasına neden oldu.

Doğu Anadolu'da etkili olan kar yağışı ardından etkili olan Sibirya soğukları, patetes ile şeker pancarı ürünlerinin donmasına ve toprakta kalmasına neden oldu.

Pasinler Ovası'nda toprağın donması sonucu tonlarca patates ve şeker pancarı toplanamadı. Çiftçiler, traktörle bile topraktaki ürünü sökemedi. Pasinler'in Alvar Belde Belediye Başkanı AK Parti'li Zihni Tekman, "65 yaşındayım. İlk defa Kasım ayını bu kadar soğuk gördüm. Donan topraktan patates ve şeker pancarı hasadı yapılamıyor" dedi.

Erzurum'da Ekim ayı sonunda başlayan soğuk hava ardından görülen kar yağışı çiftçiyi vurdu. Önceki yıllara göre karın erken düşmesiyle başlayan soğuk hava toprağı dondurdu. Kentin en verimli tarım alanlarından Pasinler Ovası'nda yüzlerce ton ürün toprak altında kaldı. Kasım ayında hava sıcaklığının sıfırın altında 24 dereceye kadar düşmesi nedeniyle donan topraktaki ürünü toplayamayan bölge çiftçisi sıkıntıya düştü. Sezon öncesi şeker fabrikasıyla teslim edecekleri pancar miktarı konusunda 'kota' sözleşmesi yapan Pasinler İlçesi'ne bağlı Alvar Beldesi'ndeki üreticiler, donan toprağın altındaki ürünü toplayamayınca ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı.

Reklam
Reklam

Ucu iki parça demirden oluşan tarım aletiyle topraktaki pancarı çıkaramayan üreticiler, traktörün arkasına takılı aletle şanslarını denedi. Toprağı kazarak pancarı çıkarmayı sağlayan iki ucu demirli tarım aleti donan toprağa girince eğildi. Bütün denemelerine rağmen pancarı çıkaramayan köylüler, şeker pancarıyla imzaladıkları kota sözleşmesini yerine getiremedikleri için uğrayacakları cezayı düşünmeye başladı.

Alvar Belde Belediye Başkanı Zihni Tekman, 452 haneli ve yaklaşık 2 bin kişinin oturduğu beldede patates ve pancar üreticisinin don yüzünden büyük zarar gördüğünü söyledi. 65 yaşına kadar Kasım ayında bu kadar soğuk görmediğini belirten Zihni Tekman, "Toprak donmuş. 300 dönüm arazideki patates ile 1000 tondan fazla şeker pancarı don yüzünden topraktan çıkarılamadı. Üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi noktasında yetkililerin gerekli hassasiyeti göstereceğini ümit ediyorum" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz