66 Aylıklara "grip Aşısı Yaptırın" Uyarısı

Samsun Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, gribin toplu ortamda bulunanlar arasında daha hızlı yayıldığını, bu nedenle okul çağındaki

Samsun Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, gribin toplu ortamda bulunanlar arasında daha hızlı yayıldığını, bu nedenle okul çağındaki çocuklara, özellikle bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş olduğu için bu yıl okula başlayan 66 aylıklara grip aşısı yapılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Özoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla grip vakalarının sayının da artacağına işaret etti.

Grip aşısı yaptırmanın, gribe yakalanma oranını yüzde 80 düşürdüğünü ifade eden Özoğlu, eylül ayı sonu, ekim ayı başının grip aşısı yaptırmak için doğru zaman olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Kalp, şeker, böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı bulunan risk grubunda olanlar ile 65 yaş üzerindekilere grip aşısının ücretinin SGK tarafından karşılandığı hatırlatan Özoğlu, hastanelerde yoğun bakım, acil servis gibi riskli alanlarda çalışan sağlık personeline de grip aşısının devlet tarafından ücretsiz yapıldığını anlattı.

Grip aşısının 6 aydan sonra her yaş grubuna uygulanabileceğini söyleyen Özoğlu, toplu alanlarda bulunmak zorunda olanların, özellikle okul çağındaki çocukların ve bağışıklık sistemleri tam gelişmediği için hastalıklara kolayca yakalanabilecek olan, bu yıl okula ilk kez başlayan 66 aylık çocukların grip aşısı olmalarını önerdi.

Özoğlu, şunları kaydetti:

"Kronik hastalığı olan risk grubundakilerle 65 üzerindekilere mutlaka grip aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. Bunun yanında özellikle toplu halde çalışan, iş gücü kaybına tahammülü olunmayacak iş kollarına da grip aşısı öneriyoruz. Toplu olarak yaşamak, aynı ortamı solumak nezle, grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarının hızla yayılması için elverişli. Grip, toplu ortamda bulunanlar arasında daha hızlı yayılmakta. Bu nedenle okul çağındaki çocuklara, özellikle bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş olan 66 aylıklara grip aşısı yapılmasını tavsiye ediyoruz. Okul çağındaki bir çocukta grip varsa bunun diğer çocuklara da yayılma ihtimali çok yüksektir. Hastalığı aldıktan hemen sonra belirtiler aniden ortaya çıkmıyor. İki, üç gün sonra belirtiler ortaya çıkıyor ama bu arada hastalığın bulaştırıcılığı var. Bu açıdan korunmak önemli."

Reklam
Reklam

-"3 yaşına kadar olan çocuklarda yarım doz aşı yapıyoruz"-

Grip aşısının etkinliğine inandığını vurgulayan ve kendi çocuklarına da grip aşısı yaptırdığını dile getiren Özoğlu, "Grip aşısı 6 aydan büyük herkese yapılabiliyor. Özellikle alerjisi olanlar kontrol edildikten sonra yaptırabilirler. Yalnız 3 yaşına kadar olan çocuklarda yarım doz aşı yapıyoruz. Dokuz yaşın altında ilk defa yaptıracak olanlara ise birer ay arayla 2 doz aşı öneriyoruz" dedi.

Griple nezlenin sık sık karıştırıldığını, gribin iş gücü kaybına yol açacak kadar ağır seyrettiğini belirten Özoğlu, grip aşısı olanların da düşük olasılık da olsa gribe yakalanabileceklerini ancak hafif atlatabileceklerini ifade etti.

Dr. Özoğlu, aile hekimliklerinde reçeteye yazdırılacak grip aşısının eczaneden yaklaşık 10 liraya alınarak yine ilgili hekimlere yaptırılabileceğini, aşıda dikkat edilmesi gereken hususun soğuk zincire uyulup uyulmadığına bakılması olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz