7 Ağustos ay tutulması nereden izlenebilecek? Kısmi ay tutulması saat kaçta?

Kısmi ay tutulması olarak nitelendirilen 7 Ağustos parçalı ay tutulması, Türkiye'den de izlenebilecek. 2017 yılı, tamamiyle uzay olaylarıyla geçiyor ve yarın akşam da dolunay ve ay tutulması meydana gelecek. En net haliyle Rusya'dan izlenebilecek olan ay tutulması, ortadoğu, avrupa, pasifik ve asya gibi çeşitli kıtalardan ve ülkelerden görülebilecek, Türkiye dahil. Peki, 2017'nin 3. uzay olayı, kısmi ay tutulması saat kaçta başlayacak, kaçta bitecek ve nereden görülebilecek? İşte detaylar....

En gösterişli uzay olaylarından bir tanesi yarın gerçekleşecek. 7 Ağutos akşamı meydana gelecek olan kısmi ay tutulması, hemen hemen dünyanın büyük bir kısımından görülebilecek. Avustralya, Antartika, asya, afrika, ortadoğu, avrupa gibi bölgelerden ve Güney Amerika kıtasının doğusundan temiz bir şekilde görülecek. Ay tutulması nereden izlenecek diye soruyorsanız, bununla ilgili hem iyi hem de kötü bir haberimiz var: ay tutulmasının başlangıcı Türkiye'den görülmeyecek, fakat saatler geçtikçe Türkiye'den de izlenebilir hale gelecek.

Reklam
Reklam

7 AĞUSTOS AY TUTULMASI NEREDEN İZLENEBİLECEK, KISMİ AY TUTULMASI SAAT KAÇTA?

Kısmi ay tutulması daha erken saatlerde başlayacak olsa da, saat dolayısı ile ilk tutulma görülemeyecek. 21.20'de net olarak Türkiye'den izlenebilir olacak ve son olarak 23.53 saatlerinde izlenebilir. saat 00.00'a doğru kısmi ay tutulması son bulacak. Saat 21.20'de Türkiye'den net olarak görülecek olan ay tutulması, ayın sadece bir kısımında oluşacak.

AY TUTULMASI NEDİR?

Ayın çeşitli evreleri bulunur ve bu her evrenin bir ismi vardır. Ay tutulması olayı yaşandığı zaman ay dolunay görünümünde bulunur. Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürer. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan ay tutulması olayında en küçük zaman sınırı ise 40 dakika olarak belirlenmiştir.
Ayın gölgede kalmış olduğu ay tutulması olayında dünya, güneş ve ay çizgisinin farklı kombinasyonlar yaşanabilmektedir. Bu farklı kombinasyonlar çerçevesinde ay tutulması bazı durumlarda kısmi ay tutulması biçiminde de gerçekleşebilir. Kısmi ay tutulması olayında dünyanın gölgesi tam olarak ayın üzerine düşmez. Gölge ayın üzerine kısmen düşer.

Reklam
Reklam

Ay tutulması olayının değişik türleri bulunur ve bu türler 3 kısma ayrılırlar.

Tam Tutulma
Kısmi Ay Tutulması(Parçalı Tutulma)
Gölgeli Tutulma

Bu türlerden tam tutulma da dünyanın gölgesi tamamen ayın üzerine düşmektedir. Parçalı tutulmada kısmen ayın üzerine düşer. Gölgeli tutulma olayında ise durum biraz farklıdır. Ay tutulmasının türlerinden birisini teşkil eden gölgeli tutulmada dünyanın gölgesi ayın yarısına düşer ve ayın yarısı hala güneş ışığı almaya devam eder. Bu durumda ayın yarısı güneş ışığı almaya devam eder fakat ayın görüntüsü oldukça sönük bir şekildedir. Gölgeli tutulmanın bir diğer özelliği ise bu tutulma türü çok nadir görülen bir ay tutulması özelliğini taşır.
Ay tutulması olayı genellikle yılda iki kez yaşanırken bazı durumlarda yılda hiç yaşanmayabilir ya da 3 kez yaşanabilir. Bu durumlar ay tutulmasıyla ilgili istisna durumları teşkil eder. Normal olarak ay tutulması olayı yılda iki kez gerçekleşen bir olaydır.

Evrende dünyayla alakalı iki tür tutulma gerçekleşir. Bu tutulmalar dünya, ey ve güneş çerçevesinde gerçekleşen tutulmalardır. Bunlardan ay tutulması ve güneş tutulması birbirine karıştırılmamalıdır. Çünkü iki tutulma arasında fark bulunur. Güneş tutulması olayında ay, dünya ile güneş arasında kalarak dünyanın belirli noktalarının karanlık içinde kalmasına neden olur. Ay tutulması olayında ise, dünya, ay ve güneş arasında kalarak ayın karanlıkta kalmasına neden olur. Bazen karıştırılabilen bu iki tutulma arasındaki temel fark bu şekildedir.

Reklam
Reklam

Ay tutulması olayı astroloji bilimi tarafından yakından takip edilen bir olaydır. Tutulmanın yaşandığı dönemlerde burçlarla ilgili olarak kişilerin bazı psikolojik durumlarının etkilenebileceği de söylenmektedir.

Anahtar Kelimeler: