7. Ayda Bebek Gelişimi

Motor gelişim yönünden baktığımız zaman bebeğiniz bu dönemde tamamıyla desteksiz bir şekilde oturabilir.

Emekleme ya da emekleme tarzı hareketleri yapmaya başlamıştır. Bebeğiniz altıncı ayın sonlarından itibaren başlayarak yüz üstü pozisyonda iken sırt üstüne, sırt üstü pozisyonda yatıyor iken de yüz üstüne dönmeyi başarabilir. Sosyal gelişimi yönünden bakacak olursak, bebeğin çevresi ile olan ilişkisi altıncı aydan itibaren gelişmeye, artmaya başlar. Bebeğiniz sizin ve evdeki kişilerin hareketlerini takip etmeye başlar. Yaptıklarınızı merak eder ve ilgilenir. Etrafındaki kişiler ile göz teması kurar. Bu dönemde bebeğin dişleri çıkmaya başlar. Bu dönemde bebekler önceki dönemlere göre daha hareketlilerdir. Emekleyerek etraflarını keşfetmeye çalışırlar. Ailesini tanır ve onlara bağlıdırlar. Etraflarındaki yabancı kişileri ise yadırgarlar. Bu dönemde bebeğin neler hissettiği yüz ifadesinden anlaşılabilir. Yani bebeğinizin mutlu ya da mutsuz olduğunu mimiklerinden anlayabilirsiniz. Bu dönemde de bebekler oyuncaklar ile oynamaya devam eder. Sesli ve renkli oyuncaklar bu dönemde de direkt dikkatlerini çeker. Bebeğiniz bu dönemde hecelemeye başlamıştır. Yetişkinlerin ağız hareketlerini taklit ederler. Bazı iki heceli kelimeleri söylemeye başlarlar.

Reklam
Reklam

BEBEĞİN HAREKET YETENEĞİ

Bebeğiniz daha küçükken, motor becerilerindeki gelişmelerle ilgili belirtiler çok belirgin olmadığı için fark edilmeyebiliyordu. Örneğin kıpırdanmak büyümenin ve gelişmenin normal bir evresidir ama şu anda gelişmekte olan becerilerin yanında kıpırdanmanın adı bile okunmaz. Bebeğin birinci yaş gününe kadar öyle büyük değişiklikler olacak ki bebeğiniz tamamen başkalarına bağımlı bir bebekten tıpış tıpış yürüyen bağımsız bir bebeğe dönüşecektir. 6 aylık bebeklerin çoğu yardımla ya da ellerini yere koyup öne doğru eğilerek kendi kendilerine oturmayı becerirler. Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğiniz, denge sağlamak için başını sabit tutup dik durarak oturma sanatını mükemmelleştirmeye çalışacaktır. Bu dönemde bebeklerin tutuş tarzı gelişir ve küçük cisimleri başparmaklarını ve işaret parmaklarını kullanarak yakalayabilirler.

BEBEĞİN ZİHİNSEL GELİŞİMİ

Yedinci ayını süren bir bebek sizin ve başkalarının konuşmalarını dinleyerek dilsel becerilerini geliştirmeye devam eder. Daha önceleri bebeğiniz mmm ve bbb gibi belli sesleri taklit etmeye odaklanıyordu. Önümüzdeki birkaç hafta içinde sesli harflerle sessiz harfleri birleştirmeye başlandığını fark edebilirsiniz. 6-7 aylık bir bebek bababa ve mamama gibi sesler çıkarabilir.

Reklam
Reklam

BEBEĞİNİZİN SOSYAL GELİŞİMİ

Bu dönemde bebekler söze dayalı olmayan iletişim konusunda yetkinleşmeye başlamışlardır. Duygularını gülerek, ağlayarak, çığlık atarak, ciyaklayarak ve cıvıldayarak belli eder. Bebeğiniz sizinle birlikte iken iletişime girmeye daha açıktır ancak yanınızda yabancı biri varken ilk suskunluk belirtilerini vermeye başlar.

7. AYIN KİLOMETRE TAŞLARI

Yaşamının yedinci ayında bebeğiniz şunları yapmaktadır;

Destek almadan oturmak
Oturup etrafını seyretmek
Emekleme pozisyonundayken kendine destek verip bir elini öne doğru uzatmak
Küçük cisimleri tırmık hareketi ile almak
Başparmaklarını ve diğer parmaklarını daha iyi kullanmak
Cisimleri bir elinden diğerine geçirmek
Hızla hareket eden bir şeyi gözleriyle takip etmek
Seslere kolaylıkla tepki vermek
Görüş alanının dışındaki seslerin geldiği yönü aramak
Düşen oyuncakları aramaya başlamak
Farklı sesleri bir araya getirmek
Konuşma tarzlarını taklit etmek
Yabancıları sevdiği insanlardan ayırt etmek
Sınırları ve kısıtlamaları zorlamak

Reklam
Reklam