7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren toprağa verildi

12 Eylül darbesinin komutanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren son yolculuğuna uğurlandı. Camideki cenaze namazı sırasında helallik istenirken, 2 kadın "haram olsun" diye bağırdı.

7. Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Eski Başkanı Kenan Evren'in naaşı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) alınarak Genelkurmay Başkanlığı'na götürüldü. Cenaze aracına, polis ve askeri araçlar ile Evren'in yakınları eşlik etti. Törende Kara, Hava ve Deniz kuvvet komutanları da bulundu.

Fotoğraflarla Kenan Evren TIKLAYIN

Kenan Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafından katafalka alındı. Katafalkın yanında Evren'in fotoğrafı ve madalyaları yer aldı.

İHTİRAM NÖBETİ

Kuvvet komutanlıklarıyla jandarma ve sahil güvenliği temsilen 4 generalle-amiralle bir albay naaşın yanında 15 dakika ihtiram nöbeti tuttu. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.

Reklam
Reklam

Genelkurmay Karargahı'nda yapılan askeri törene bir operasyon geçirdiği için istirahatı devam eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel katılamadı.

CAMİDE PROTESTO: HARAM OLSUN

Kenan Evren'in cenazesi Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen törenin ardından cenaze namazı için Ahmet Hamdi Akseki Cami'ne getirildi.

Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde düzenlenen dini törene, Evren'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra, eski bakanlar İsmet Sezgin ve Mehmet Ağar ile eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, eski Genelkurmay Başkanları Işık Koşaner ve Hilmi Özkök, eski Fenerbahçe Spor Kulübü Ali Şen de katıldı. Cenazeye gelenler, aileye taziyelerini ilettikten sonra kendileri için ayrılan yere geçtiler. Asker ve siviller için ayrı yerler oluşturuldu.

Camideki cenaze namazının ardından imamın helallik istemesi sırasında bir protesto gösterisi yaşandı. Cemaatten "helal olsun" sesleri yükselirken 2 kadın "hakkımızı helal etmiyoruz, haram olsun" diye bağırdı. Kadınlar yaşanan arbedenin ardından korumalar tarafından cami avlusundan çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Arbede sırasında kadınlardan biri yere düştü. Diğer kadın ise "Çocuklarımı onun yüzünden babasız büyüttüm" diye bağırdı.

"DOĞU'NUN BAŞBUĞU"

'Hakkımı helal etmiyorum' diye bağıran kadınlardan birinin Ülkücü Hareketin önde gelen isimlerinden olan ve 'Doğu'nun Başbuğu' olarak bilinen Yılma Durak'ın eşi olduğu öğrenildi.

ÜNLÜ PROFESÖRDEN ÇELENK

Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Evren ailesi ve Ergenekon Partisi'nin gönderdiği çelenkler dikkat çekti.

Törende, Prof. Dr. Celal Şengör'ün "Sana müteşekkiriz. Nur içinde yat komutanım" yazılı çeleng gönderdiği görüldü.

Evren'in yakınlarından birinin, taziyeler sırasında "Vefa bilenler sağ olsun" şeklindeki sözleri duyuldu.

DAVUL, ZURNA VE HALAY

Öte yandan, Evren için tören yapıldığı sıralarda Büro Emekçileri Sendikası'ndan bir grup, davul ve zurna çalarak halay çekti.

Ali Şen: Herkes kendinen sorumlu

Tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybeden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren son yolculuğuna uğurlanıyor. Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde düzenlenen cenaze törenine katılan eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, siyasilerin törene katılmamasına ilişkin, "Herkes kendinden sorumlu. Bu ülkede hiç kimsede mükemmel değil. Büyük bir ülkede kim, nasıl, ne düşünüyorun sorgulamasını da yapmak doğru değil" dedi.

Reklam
Reklam

Tedavi gördüğü GATA'da 9 Mayıs 2015 tarihinde hayatını kaybeden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenazesi Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen törenin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanında bulunan Ahmet Hamdi Akseki Camii'ne getirildi. Törene katılan ve Kenan Evren'in ölümünden dolayı üzüntüsünü dile getiren eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, "En son geçen hafta konuşmuştum. Gayet iyi, Bodrum'a geleceğim diyordu. Böreği hazırla diyordu. Börek severdi, Rumeli böreğini. Hakkın rahmetine kavuştu. Allah rahmet eylesin” dedi.

Cenaze törenine hükümet ve muhalefetten katılımın olmamasıyla ilgili gazetecilerin sorularını da cevaplayan Şen, şunları kaydetti:

"Herkes kendinden sorumlu. Herkesin bu ülkeye hizmet etmiş kişilerin, bu ülkede hiç kimsede mükemmel değil. Herkes görevini yaptığı gibi Kenan Evren Paşa 17. Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı, hayatı kaderi ona 1980 yılında halkın istediği bütün insanlar, 11 Eylül'de ‘Paşa nerdesin' diyordu. 13 Eylül'de insanlar çok alkışladı. Sonra Türk halkı yüzde 92'lerde oy verdi. Onayladılar hem Cumhurbaşkanlığını hem de yeni anayasayı. Bugün ülkemiz hala o anayasa ile yönetiliyor. Yüzde 92 de halkımız oy verdi. Böyle bir çoğunluk demokratik ülkelerde çok az görünür. Böyle bir çoğunluk parlamenterle idare edilen, serbest seçimleri olan, gizli oy açık tasnifi tasdik eden sistemlerde çok az olur bu çoğunluk.”

Reklam
Reklam

Camiye gelirken camiye zor girdiğini söyleyen iki tane başörtülü kadın gördüğünü anlatan Şen, "Cami Allah'ın evi, herkese açık. Müslüman olan olmayan herkese açık, içeri gir. Kadın ağlıyordu, ‘Niye ağlıyorsun?' dedim. ‘Biz Kenan Evren'in bu halk içinde insan olarak çok sevdiğimiz bir kişi' dedi. Öylesi de var. Öbür türlü de var. Hiç kimseye niye öyle düşünüyorsun dememeli. Burası büyük bir ülke. Burası serbest bir ülke. Büyük bir ülkede kim, nasıl ne düşünüyorun sorgulamasını da yapmak doğru değil. Halka sormak lazım. Halk ne diyor, sokaktaki insan ne diyor. Halk dedi zaten, yüzde 92 demişti halk” diye konuştu.

Kenan Evren askeri törenle defnedildi

Evren'in cenazesi, Bilkent Üniversitesi'nde bulunun Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenaze programına ilişkin açıklamayı da Genelkurmay Başkanlığı yaptı. TSK'nın internet sitesinde Kenan Evren'in ölümüyle ilgili "Vefatlarımız" bölümünde bir taziye mesajı yer aldı.

Ancak siyasi partilerden taziye mesajı yayınlayan olmadı. CHP, MHP ve HDP cenaze töreninde olmayacaklarını açıkladı.

Reklam
Reklam

80 darbesinin mimarı ve Türkiye'nin 7. cumhurbaşkanı Kenan Evren, geçen cumartesi tedavi gördüğü GATA'da 98 yaşında hayatını kaybetmişti.

Cenaze programına ilişkin açıklamayı da Genelkurmay Başkanlığı yaptı. TSK'nın internet sitesinde Kenan Evren'in ölümüyle ilgili "Vefatlarımız" bölümünde bir taziye mesajı yer aldı.

Ancak siyasi partilerden taziye mesajı yayınlayan olmadı. CHP, MHP ve HDP cenaze töreninde olmayacaklarını açıkladı.

12 Eylül komutanlarının cenazelerine katılım gittikçe azaldı

Geçtiğimiz cumartesi akşamı hayatını kaybeden 12 Eylül darbesinin lideri, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenazesine hükümet ve siyasi partilerden katılım olmadı. Milli Güvenlik Konseyi’nin Evren’den önce hayatını kaybeden diğer üyelerinin cenazelerinde ise farklı bir tablo yaşanmıştı.

12 Eylül darbesini yapan komutanlardan hayatını ilk kaybeden, dönemin Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun olmuştu. 1998 yılında hayata gözlerini yuman Celasun’un cenazesine dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel katılmamıştı.

Törene, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Cumhurbaşkanı'nı temsilen dönemin Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı emekli Orgeneral Nezihi Çakar, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe, MGK Genel Sekreteri Orgeneral Ergin Celasin, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir katılmıştı. Milli Güvenlik Konseyi üyeleri, Sedat Celasun'un cenaze töreninde bir araya gelmişti. Kenan Evren, Nejat Tümer, Nurettin Ersin ve Tahsin Şahinkaya mezarlığa kadar arkadaşlarını yalnız bırakmamıştı.

Reklam
Reklam

EN GENİŞ KATILIM ERSİN’İN CENAZESİNDE

12 Eylül darbesi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanı olan ve 2005 yılında hayatını kaybeden Nurettin Ersin’in Kocatepe Camii'ndeki cenaze törenine 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dönemin Devlet Bakanı Ali Babacan, dönemin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner, Milli Güvenlik Konsey’in yaşayan üyeleri Nejat Tümer, Tahsin Şahinkaya, dönemin kuvvet komutanları, emekli generaller, emekli Orgeneral Ersin'in ailesi ve yakınları ile çok sayıda ordu personeli katılmıştı. Sezer, Evren, Erdoğan ve Özkök aile fertlerine başsağlığı dileyerek, tören alanındaki yerlerini almıştı.

TÜMER’İN CENAZESİNE VALİ YARDIMCISI KATILMIŞTI

12 Eylül darbesi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Mehmet Nejat Tümer ise 2011 yılında hayatını kaybetmişti. Nejat Tümer’in cenazesine dönemin Genelkurmay başkanı Işık Koşaner katılmamıştı. 1982 darbesinin ardından Milli Güvenlik Konseyi üyeleri olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin ve Orgeneral Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun’un cenaze törenlerinin aksine, İstanbul Vali Yardımcısı dışında sivil hiçbir yetkili de törene katılmamıştı.

Reklam
Reklam

EVREN'İN CENAZESİNE KİMSE KATILMADI

9 Mayıs Cumartesi akşamı hayatını kaybeden 12 Eylül'ün lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenazesine ise hükümetle siyasi, partilerden hiç katılım olmadı. Kenan Evren için Genelkurmay Başkanlığı’nda tören düzenlendi. Tören sonrası Evren, öğle namazına müteakip Ahmet Hamdi Akseki Cami’nde kılınacak cenaze namazının ardından Devlet Mezarlığı’nda defnedileceği açıklandı.

HAYATTA KALAN SON İSİM ŞAHİNKAYA

12 Eylül’ün lider kadrosundan hayatta kalan son isim ise dönemin Hava kuvvetleri komutanı olan Tahsin Şahinkaya. 90 yaşındaki Şahinkaya sağlık sorunları nedeniyle uzun süredir tedavi görüyor.

Kenan Evren'in cenazesinde ilginç çelenk

Vefat eden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine gönderilen çelenkler arasında biri dikkat çekiciydi.

O çelenki gönderen kişi Prof. Dr. Celal Şengör'dü. Şengör'ün gönderdiği çelenkte "Sana Müteşekkiriz Nur İçinde Yat Komutanım" yazıldığı görüldü.

Reklam
Reklam